detector.media
09.08.2020 12:32
Лукашенко звинуватив Tut.by у провокаціях: «Ви хотіли мордобою»
Лукашенко звинуватив Tut.by у провокаціях: «Ви хотіли мордобою»
Також президент Білорусі пообіцяв журналістам «миттєву відповідь».

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив популярне білоруське видання Tut.by у провокаціях. Про це він сказав під час спілкування із журналістами, коли прийшов голосувати на виборчу дільницю 9 серпня. Слова президента, адресовані кореспонденту Tut.by, цитує Onliner.

«Що-що, а вашу позицію я знаю. Якщо ви провокуєте не тільки на Tut.by, а й на інших ресурсах, я це бачу. Що ви хочете, повалити владу? І чекаєте, що я перед вами стану на коліна і стану цілувати пісок? Ведіть себе по закону - у нас претензій до вас не буде. Всі ваші прихильники, "тутбаєвці" і "Свободи", - ви хотіли мордобою. У мене інформації достатньо. Поки мордобою не було - просто ми вас поставили на місце. Якщо ви будете боротися проти країни, якщо ви будете намагатися хоч в найдрібніших речах увергнути країну в хаос і дестабілізувати обстановку - ви отримаєте від мене миттєву відповідь, це ж мої конституційні повноваження», - сказав Олександр Лукашенко.

Видання Tut.by активно висвітлює перебіг передвиборчої кампанії, у томі числі, переслідування чинною владою політичних опонентів, наступи на свободу слова, порушення прав та свобод громадян, масові затримання, арешти за будь-який прояв протесту - чи то увімкнена пісня Віктора Цоя «Перемен», чи велопробіг.

9 серпня в Білорусі відбуваються вибори президента. Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування.

Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просувають кандидатуру дружини блогера Тіхановського - Світлани.

У країні були затримані понад 100 блогерів, журналістів та підписників ютуб-каналів, які критикують владу. Вони вимагали звільнити блогера Сергія Тіхановського та під час онлайн-стрімів розповідали про ситуацію в Білорусі.

14 липня у Білорусі затримали 14 журналістів, які висвітлювали акції проти рішення Центральної виборчої комісії країни не реєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика та Валерія Цепкала.

Також затримували журналістів TUT.BY, «Белсат», ТАСС і Reuters, які спостерігали, як прихильники Віктора Бабарика подають клопотання до КДБ щодо зміни йому запобіжного заходу. Згодом всіх відпустили.

Проти онлайн-видання «Медіа-Полісся» через матеріал про Світлану Тіхановську відкрили справу про «загрозу національній безпеці країни». І це далеко не вичерпний перелік затримань та наступів на свободу слова напередодні президентських виборів у Білорусі.

7 серпня і Мінську затримали трьох журналістів телеканалу Настоящее время, який базується у Празі, серед них два українці та росіянин. Того ж дня їх вислали літаком до Одеси із забороною на в'їзд на 10 років.

Також з'явилась інформація, що в день виборів у країні можуть відключити інтернет, що майже унеможливить оперативну роботу журналістів та доступ до актуальної інформації. Правозахисники вже закликали владу не відключати інтернет. Проте 9 серпня в Білорусі, за повідомленнями ЗМІ, спостерігаються проблеми з підключенням до мережі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY