Кабмін призначив мовного омбудсмана

Кабмін призначив мовного омбудсмана

8 Липня 2020
1578

Кабмін призначив мовного омбудсмана

1578
На цю посаду також претендували Світлана Бронікова та Святослав Літинський.
Кабмін призначив мовного омбудсмана
Кабмін призначив мовного омбудсмана

Кабінет Міністрів України 8 липня 2020 року призначив Тараса Кременя Уповноваженим із захисту державної мови. Його кандидатуру на цю посаду висунула Уповноважена із захисту прав людини Людмила Денісова.

«Сьогодні шляхом рейтингового голосування на посаду Уповноваженого із захисту державної мови уряд призначив Кременя Тараса Дмитровича», – повідомив представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан на своїй сторінці в Facebook.

Під час засідання уряду пан Кремінь на питання міністра закордонних справ Дмитра Кулеби щодо звернення до Конституційний Суд 51 народного депутата, які просять суд визнати закон про мову неконституційним, відповів: «Вважаю жодних правових підстав для задоволення їхнього звернення до Конституційного Суду немає. Я вважаю, що це в першу чергу політичні дискусії, які не мають жодного стосунку до Конституції України та інших речей, що стосуються процедури».

Раніше він розповідав, що як мовний омбудсман планує запустити програму опанування державної мови (сприяти її розповсюдженню, реалізації творчих ініціатив, започаткувати безкоштовні курси з вивчення української мови); співпрацювати з закладами освіти і науки; підготувати пропозиції щодо забезпечення ефективної реалізації державної політики в сфері мови; розглядати скарги щодо дотримання умов закону про мову; співпрацювати з органами влади, місцевого самоврядування та громадськими організаціями.

Тарас Кремінь — колишній депутат і ексголова Миколаївської обласної ради, народний депутат від «Народного фронту» Верховної Ради восьмого скликання, нині працює професором у Миколаївському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти та Миколаївському національному аграрному університеті. Він є співавтором 180 законопроєктів, з яких близько 60 стали законами. Зокрема, закону «Про освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про повну загальну середню освіту» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Пан Кремінь закінчив Миколаївський державний педагогічний університет за спеціальністю «Педагогіка i методика середньої освіти. Українська мова i література, зарубіжна література та англійська мова»; закінчив аспірантуру в Інституті літератури iмeнi Т. Г. Шевченка; отримав ступінь доктора філософії в Державному вищому навчальному закладі «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет iмeнi Григорія Сковороди».

Нагадаємо, посада Уповноваженого вакантна з 6 травня, коли звільнилася Тетяна Монахова. Серед причин звільнення вона назвала такі: за шість місяців так і не було створено секретаріат Уповноваженого і вона не отримала жодної зарплати.

Потенційні кандидатури на вакантну посаду мали бути подані до 5 червня. Зокрема, 2 червня комісія з добору кандидатури від Міністерства культури та інформаційної політики визначила переможцем добору Святослава Літинського.

Громадянська спільнота «Мова об’єднує» звинуватила міністра Олександра Ткаченка в саботуванні призначення пана Літинського. За даними активістів, в.о. міністра культури Світлана Фоменко запропонувала уряду пана Літинського на цю посаду. Однак у міністерстві повідомили, що подавати кандидатуру має міністр, і це (з 4 червня) — Олександр Ткаченко. Тому він проводив співбесіди з потенційними кандидатами.

25 червня Кабінет Міністрів України прийняв постанову про створення Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови як юридичної особи публічного права. У Секретаріаті мовного омбудсмана працюватимуть до 50 співробітників.

1 липня Кабінет Міністрів України на засіданні заслухав доповіді кандидатів на посаду Уповноваженого із захисту державної мови Світлани Бронікової, Тараса Креміня та Святослава Літинського про перші кроки на посаді.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1578
Читайте також
20.05.2020 13:41
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 573
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду