Активісти звинуватили уряд і міністра культури в саботуванні призначення мовного омбудсмана

Активісти звинуватили уряд і міністра культури в саботуванні призначення мовного омбудсмана

13:37,
25 Червня 2020
1560

Активісти звинуватили уряд і міністра культури в саботуванні призначення мовного омбудсмана

13:37,
25 Червня 2020
1560
Активісти звинуватили уряд і міністра культури в саботуванні призначення мовного омбудсмана
Активісти звинуватили уряд і міністра культури в саботуванні призначення мовного омбудсмана
Активісти вважають, що Кабмін має обирати між кандидатами, поданими ще до призначення Олександра Ткаченка міністром. Міністерство трактує законність процедури по-іншому.

Громадянська спільнота «Мова об’єднує» заявила про бездіяльність уряду в питанні призначення Уповноваженого із захисту державної мови. Заяву оприлюднила у фейсбуку.

Згідно із законодавством, Уповноважений захищає українську мову як державну та права громадян на отримання державною мовою інформації та послуг на всій території України та усунення перешкод і обмежень в користуванні державною мовою.

«Кабінет Міністрів не лише місяцями не ухвалює постанову, що має запустити роботу секретаріату Уповноваженого, але й штучно затягує процес призначення самого Уповноваженого, не виконуючи прямих вимог Закону», — вважає громадянська спільнота.

Посада Уповноваженого вакантна з 6 травня, коли звільнилася Тетяна Монахова. Потенційні кандидатури встигли подати в законний термін, до 5 червня. «Усі передбачені законом посадовці вчасно подали кандидатури. В.о. міністра культури Світлана Фоменко на підставі одностайного рішення представницької комісії запропонувала уряду призначити на посаду Уповноваженого Святослава Літинського. Кандидатуру Літинського подав уряду і міністр юстиції Денис Малюська. Омбудсмен Людмила Денісова на підставі проведеного її відомством конкурсу внесла кандидатуру Тараса Кременя», — йдеться в заяві.

Проте замість законної процедури — засідання з виступами кандидатів і визначення переможця шляхом відкритого голосуванням членів Кабміну — «уряд з подачі новопризначеного міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка саботує цю просту й прозору процедуру». Такий висновок протестувальники роблять із відповідей міністерства на інформаційні запити.

В оприлюдненій відповіді на запит міністерство погоджується, що кандидатуру Літинського як переможця відбору погодили 2 червня. Проте далі посилаються на законодавство, яке визначає: подавати кандидатуру має очільник міністерства, і це (з 4 червня) — Олександр Ткаченко. Тому наразі він проводить співбесіди з потенційними кандидатами.

«З відповіді міністерства культури й інформаційної політики на інформаційний запит, а також з наполегливих спроб Ткаченка зірвати законну процедуру призначення Уповноваженого випливає, що міністр узяв курс на пряме порушення закону: зробити вигляд, що ніякого конкурсу і внесення кандидатури від Мінкульту не було, а потім внести і проштовхнути через уряд власного кандидата, який навряд чи захищатиме мову, зате відповідатиме уявленням нинішньої влади про кадрову політику», — резюмували заявники.

Громадянська спільнота «Мова об’єднує» закликає Олександра Ткаченка «відмовитися від цієї авантюри, а Кабінет Міністрів — не допустити порушення закону» та організувати конкурс між двома заявленими вчасно кандидатами.

Раніше міністр культури висловив думку, що російськомовні серіали в Україні йдуть «на благо індустрії та економіки». Водночас він сказав, що просувати українські ідеї та наративи можна виключно українською мовою. Також Ткаченко не бачить загрози нацбезпеці України від російських артистів, які їздять у Крим.

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду