Кабмін призначив мовного омбудсмена

Кабмін призначив мовного омбудсмена

27 Листопада 2019
2016
27 Листопада 2019
17:40

Кабмін призначив мовного омбудсмена

2016
Кабінет Міністрів України призначив на посаду уповноваженого із захисту державної мови Тетяну Монахову, завідувачку кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили (Миколаїв).
Кабмін призначив мовного омбудсмена
Кабмін призначив мовного омбудсмена

Про це йдеться на сайті Міністерства культури, молоді і спорту.

Її кандидатуру внесло Міністерство культури, молоді та спорту України.

Тетяна Монахова народилася 2 липня 1980 року в Миколаєві. В 2002 році закінчила Миколаївський державний педагогічний університет ім. В.О. Сухомлинського за спеціальністю «Учитель української мови і літератури та англійської мови й зарубіжної літератури».

У 2015 році захистила докторську дисертацію на тему «Сучасні стратегії текстотворення в українській мові» в Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова.

Як писав «Детектор медіа», 16 листопада Міністерство культури, молоді та спорту (МКМС) України повідомило, що пропонує на посаду уповноваженого із захисту державної мови завідувачку кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили (Миколаїв) Тетяну Монахову.

Раніше Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський висловив думку, що функції уповноваженого з захисту мови варто розширити – це повинні бути захист, адвокація та популяризація української мови.

Посада мовного омбудсмена передбачена законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної»  набув чинності 16 липня 2019 року. Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Законом також визначаються особливості застосування державної мови у сфері культури, телебачення і радіомовлення, друкованих ЗМІ, у сфері обслуговування споживачів та інших галузях. Зокрема, за 30 місяців всеукраїнські друковані ЗМІ, а через п’ять років і місцева преса повинна мати українську версію. При цьому закон дозволяє випускати версії й іншими мовами. Однак видання, що виходять мовами ЄС і кримськотатарською, можуть не мати української версії.

Фото: Цензор.нет

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2016
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду