США визнали ще чотири китайських ЗМІ іноземними агентами

США визнали ще чотири китайських ЗМІ іноземними агентами

23 Червня 2020
1160

США визнали ще чотири китайських ЗМІ іноземними агентами

1160
У Держдепі вважають, що це рішення зробить більш прозорою діяльність медіа Китаю в США.
США визнали ще чотири китайських ЗМІ іноземними агентами
США визнали ще чотири китайських ЗМІ іноземними агентами

США визнали іноземними агентами ще чотири китайських ЗМІ – Центральне телебачення Китаю, People's Daily, Global Times і China News Service. Про це повідомив 22 червня 2020 року Державний департамент США.

Загалом до цього переліку входять уже дев’ять китайських ЗМІ. У лютому 2020 року до нього включили Сіньхуа, Китайську глобальну телевізійну мережу, China Radio International, корпорації China Daily Distribution Corporation та Hai Tian Development USA.

«Усі ці дев'ять суб'єктів відповідають визначенню іноземного агента, згідно із законом про закордонні представництва, тобто – вони "фактично належать або ефективно контролюються" іноземним урядом. У цьому випадку вони фактично контролюються урядом КНР», – йдеться в повідомленні.

У Держдепі уточнили, що це рішення не обмежує діяльність цих ЗМІ, хоча зобов’язує їх дотримуватись вимог, які застосовуються до іноземних дипломатичних представництв.

«Це призначення визнає пропагандистські представництва КНР як іноземних агентів та забезпечує більш прозору діяльність засобів масової інформації Комуністичної партії та Китаю в США», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 19 лютого 2020 року Міністерство закордонних справ Китаю відкликало акредитацію трьох репортерів американської газети The Wall Street Journal у Пекіні через колонку, заголовок якої китайські чиновники вважають «расистським».

Китай вимагав від заступника глави бюро WSJ у Китаї Джо Чіна, репортера, громадянина США Чао Денга та репортера, громадянина Австралії Філіпа Вена протягом п’яти днів покинути країну.

Однак ці журналісти не були причетні до колонки під назвою «Китай – справжня хвора людина Азії» (China Is the Real Sick Man of Asia), автором якої є вчений Вальтер Рассел Мід, у ній йшлося про спалах коронавірусу та економічну силу Китаю.

У відповідь на видворення журналістів Державний департамент США оголосив, що обмежує кількість віз для працівників державних ЗМІ Китаю до 100. Тобто 60 журналістів були змушені покинути США.

У березні Міністерство закордонних справ Китаю зобов'язало журналістів New York Times, Washington Post та Wall Street Journal повернути медіаперепустки. Загалом Китай вирішив висилати 13 журналістів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1160
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду