США обмежили кількість віз для журналістів з Китаю

США обмежили кількість віз для журналістів з Китаю

3 Березня 2020
1515

США обмежили кількість віз для журналістів з Китаю

1515
Це рішення Вашингтон ухвалив на тлі видворення з Китаю трьох журналістів Wall Street Journal.
США обмежили кількість віз для журналістів з Китаю
США обмежили кількість віз для журналістів з Китаю

Державний департамент США оголосив, що обмежує кількість віз для працівників державних ЗМІ Китаю до 100. Йдеться про журналістів п’яти медіаорганізацій – агентства Сіньхуа, телеканалу China Global Television Network, China Radio, газет China Daily та The People's Daily. Про це цей йдеться в заяві Державного секретаря США Майка Помпео, оприлюдненій 2 березня на сайті відомства.

У цих виданнях зараз працюють 160 громадян Китаю. Тобто, 60 журналістів будуть змушені покинути США до 13 березня.

Майк Помпео назвав це рішення відповіддю на «все більш жорстке спостереження, переслідування та залякування американських та інших закордонних журналістів, що працюють в Китаї». Він нагадав, що ці ЗМІ 18 лютого 2020 року Держдеп визнав «іноземними представництвами КНР», бо «вони фактично контролюються урядом КНР» та «не є незалежними новинними організаціями».  

Як пише Комітет захисту журналістів, відповідна заява слідувала за рішенням Китаю відкликати акредитації трьох журналістів Wall Street Journal.

«Китаю та США варто відмовитися від цього небезпечного циклу відплати, що загрожує вільному потоку інформації в обох країнах, особливо під час глобальної кризи в галузі охорони здоров'я», – сказав координатор програми CPJ в Азії Стівен Батлер.

Комітет також закликав уряд США негайно призупинити «вигнання десятків китайських журналістів і припинити взаємну помсту».   

Нагадаємо, 19 лютого 2020 року Міністерство закордонних справ Китаю відкликало акредитацію трьох репортерів американської газети The Wall Street Journal у Пекіні через колонку, заголовок якої китайські чиновники вважають «расистським». Китай вимагає заступника глави бюро WSJ у Китаї Джо Чіна, репортера, громадянина США Чао Денга та репортера, громадянина Австралії Філіпа Вена протягом п’яти днів покинути країну. Ці журналісти не причетні до колонки під назвою «Китай – справжня хвора людина Азії» (China Is the Real Sick Man of Asia), автором якої є вчений Вальтер Рассел Мід, у ній йшлося про спалах коронавірусу та економічну силу Китаю.

Фото: Joshua Roberts / Reuters

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1515
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду