Китай заборонив мовлення BBC World News

Китай заборонив мовлення BBC World News

12 Лютого 2021
1951

Китай заборонив мовлення BBC World News

1951
Влада Китаю оголосила своє рішення після того, як Ofcom анулював ліцензію на мовлення в Британії China Global Television Network.
Китай заборонив мовлення BBC World News
Китай заборонив мовлення BBC World News

Державне управління кіно, телебачення та радіо Китаю 11 лютого заборонило мовлення міжнародного інформаційного телеканалу BBC World News в країні. Про це повідомило BBC.

Китай критикував ВВС за репортажі про коронавірусну хворобу та про переслідування уйгурів в країні. Державне управління кіно, телебачення та радіо Китаю зазначило, що діяльність BBC World News «серйозно порушує» основні принципи мовлення, зокрема – «вимогу, щоб новини були правдивими і чесними» та «не шкодили національним інтересам Китаю». Країна ще рік не прийматиме заявку ВВС на мовлення.

У ВВС розчаровані цим рішенням. «Ми розчаровані тим, що китайська влада вирішила піти таким шляхом. BBC – це міжнародна телекомпанія, яка користується найбільшою довірою в світі, неупереджено, об'єктивно, без страху та прихильності передає новини з усього світу», – заявив британський мовник.

Міністр закордонних справ Британії Домінік Рааб назвав рішення Китаю «неприпустимим обмеженням свободи ЗМІ». Державний департамент США теж засудив це рішення, назвавши його «частиною ширшої кампанії з боротьби з вільними ЗМІ в Китаї».

Телеканал BBC World News мовить на весь світ англійською мовою. У Китаї він значною мірою обмежений і транслюється лише в міжнародних готелях та деяких дипломатичних закладах, тобто, більшість китайців не можуть його переглянути.

Влада Китаю оголосила своє рішення після того, як британський медіарегулятоа Ofcom анулював ліцензію на мовлення у Великій Британії державній телерадіокомпанії China Global Television Network (CGTN). Ofcom встановив, що ліцензія CGTN незаконно належала Star China Media Ltd.

Відносини між Китаєм та Великою Британією за останні місяці серйозно погіршилися через Гонконг, де Пекін ввів новий суперечливий закон про безпеку.

Нагадаємо, 19 лютого 2020 року Міністерство закордонних справ Китаю відкликало акредитацію трьох репортерів американської газети The Wall Street Journal у Пекіні через колонку, заголовок якої китайські чиновники вважають «расистським».

Китай вимагав від заступника глави бюро WSJ у Китаї Джо Чіна, репортера, громадянина США Чао Денга та репортера, громадянина Австралії Філіпа Вена протягом п’яти днів покинути країну. Однак ці журналісти не були причетні до колонки під назвою «Китай – справжня хвора людина Азії» (China Is the Real Sick Man of Asia), автором якої є вчений Вальтер Рассел Мід, у ній йшлося про спалах коронавірусу та економічну силу Китаю.

У відповідь на видворення журналістів Державний департамент США оголосив, що обмежує кількість віз для працівників державних ЗМІ Китаю до 100. Тобто 60 журналістів були змушені покинути США.

У березні Міністерство закордонних справ Китаю зобов'язало журналістів New York Times, Washington Post та Wall Street Journal повернути медіаперепустки. Загалом Китай вирішив висилати 13 журналістів.

22 червня 2020 року Державний департамент США повідомив, що США визнали іноземними агентами ще чотири китайських ЗМІ – Центральне телебачення Китаю, People's Daily, Global Times і China News Service. Загалом до цього переліку входять уже дев’ять китайських ЗМІ. У лютому 2020 року до нього включили Сіньхуа, Китайську глобальну телевізійну мережу, China Radio International, корпорації China Daily Distribution Corporation та Hai Tian Development USA. У Держдепі уточнили, що це рішення не обмежує діяльність цих ЗМІ, хоча зобов’язує їх дотримуватись вимог, які застосовуються до іноземних дипломатичних представництв. Організації повинні розповідати відомстві деталі про своїх працівників у США та про пов’язані з нерухомістю транзакції.

Міністерство закордонних справ Китаю, своєю чергою, пригрозило США «адекватною відповіддю» через рішення визнати іноземними агентами China Central Television, China News Service, People's Daily та Global Times.

У серпні 2020 року американська газета The New York Times вирішила приблизно третину свого штату перевести із Гонконга (Китай) до Сеула (Південна Корея) через закон про національну безпеку, який Китай ухвалив у червні 2020 року. 

20 січня 2021 року Коаліції за свободу преси закликала владу Китаю припинити цензурування ЗМІ, а також – звільнити всіх затриманих за репортерську роботу осіб. Члени Коаліції, представники Канади, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Латвії, Литви, Люксембургу, Нідерландів, Словаччини, Словенії, Великої Британії та США висловили стурбованість через «постійні зусилля китайської влади щодо обмеження свободи ЗМІ». Вони кажуть, що в Китаї щонайменше 47 журналістів перебувають в ув’язнені.

Фото: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1951
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду