У Росії зарахували перших п'ятьох фізосіб до списку «ЗМІ-іноземних агентів»

У Росії зарахували перших п'ятьох фізосіб до списку «ЗМІ-іноземних агентів»

28 Грудня 2020
1577

У Росії зарахували перших п'ятьох фізосіб до списку «ЗМІ-іноземних агентів»

1577
«ЗМІ-іноземним агентом» у РФ можуть визнати фізичну особу, яка поширює матеріали видання або юридичної особи, визнаної іноземним агентом, бере участь в їхньому створенні і отримує закордонне фінансування.
У Росії зарахували перших п'ятьох фізосіб до списку «ЗМІ-іноземних агентів»
У Росії зарахували перших п'ятьох фізосіб до списку «ЗМІ-іноземних агентів»

Міністерство юстиції Росії зарахувало перших п'ятьох фізосіб до реєстру «іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента». Про це пише «Радіо Свобода».

Так, до реєстру потрапили правозахисник Лев Пономарьов, громадянська активістка Дар’я Апахончич, журналісти Людмила Савицька і Сергій Маркелов, які співпрацюють із «Радіо Свобода», а також автор «Радіо Свобода» і головний редактор сайту «Псковська губернія» Денис Камалягін.

На яких підставах вони потрапили до реєстру, Міністерство юстиції РФ не пояснює.

Російське законодавство передбачає, що «ЗМІ-іноземним агентом» можуть визнати фізичну особу, яка поширює матеріали видання або юридичної особи, визнаної іноземним агентом, бере участь в їхньому створенні і отримує закордонне фінансування.

Раніше до цього реєстру іноземних агентів потрапили, у тому числі, «Радіо Свобода» та його регіональні проєкти, телеканал «Настоящее время», а також ще кілька підрозділів медіакорпорації «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода».

Це накладає на ЗМІ додаткові обмеження: наприклад, обов'язок надавати регулярні фінансові звіти про свою діяльність і певним чином маркувати свої публікації в ЗМІ.

У «Радіо Свобода» це розцінюють як «небезпечні зусилля, спрямовані на переслідування журналістів, і кроки до того, щоб громадяни Росії отримували тільки схвалену Кремлем інформацію».

Російські чиновники вважають закон «симетричною відповіддю» на те, що російський спонсорований з бюджету канал RT змушений був реєструвати підрозділ у США на виконання американського закону про іноземних агентів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1577
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду