«Схеми»: звинувачення Зеленським Андрушка – це спроба виправдати Мендель

«Схеми»: звинувачення Зеленським Андрушка – це спроба виправдати Мендель

10 Жовтня 2019
1670

«Схеми»: звинувачення Зеленським Андрушка – це спроба виправдати Мендель

1670
Редакція «Схем» відкидає звинувачення, що Сергій Андрушко вів себе неетично та «накидувався» на когось.
«Схеми»: звинувачення Зеленським Андрушка – це спроба виправдати Мендель
«Схеми»: звинувачення Зеленським Андрушка – це спроба виправдати Мендель

Про це заявила головна редакторка «Схем» Наталка Седлецька у відповідь на пояснення Володимиром Зеленським поведінки його прессекретарки Юлії Мендель щодо журналістів.

«Подібні заяви не мають нічого спільного з реальністю – відео інциденту ми одразу опублікували у повному обсязі, щоб у цьому можна було легко пересвідчитись. Подібні звинувачення Зеленського – це ніщо інше, як спроба хоч якось виправдати непрофесійні та незаконні дії своєї підлеглої», – заявила пані Седлецька.

На її думку, обговорювати інцидент у руслі протиставлення «здорового мужика» проти «дєвочкі» (цитата Володимира Зеленського) – це знижувати рівень дискусії та маніпулювати на темі гендеру, що звучить принизливо для обох сторін. «Хоча дискусія зовсім про інше – про те, чи має право речниця президента із застосуванням фізичної сили ізолювати журналістів від президента, коли вони намагаються поставити свої, часто гострі та незручні, але суспільно важливі запитання главі держави», - наголошує редакторка «Схем».

Вона звертає увагу, що президент несвідомо чи навмисно звів тему поведінки Юлії Мендель до випадку з одним журналістом. Хоча відомо, що такі дії з її боку – систематичні, про що заявили представники цілої низки видань.

Водночас пані Седлецька привітала те, що Володимир Зеленський зрештою вийшов на конструктив, публічно давши сигнал Юлії Мендель: «Я їй повинен сказати: так не можна? Так. Ще раз так буде – ми розійдемося».

Нагадаємо, наприкінці вересня Юлія Мендель штовхнула журналіста «Схем» Сергія Андрушка, намагаючись «захистити» президента Володимира Зеленського та голову ОП Андрія Богдана від незручних запитань.

Наступного дня речниця пояснила, що «зупиняла» журналіста, бо той «втручався в особистий простір» першої особи держави. Але, вочевидь, вона робила це занадто наполегливо.

Про перешкоджання журналістській діяльності з боку речниці президента України заявили ще троє журналістів: Крістофер Міллер з «Радіо Свобода», Наталія Шимків з видання «Лівий берег» та Данило Яневський, який заявив, що написав на пані Мендель заяву до поліції.

Вибачитися за некоректну поведінку з боку Офісу президента та Мендель закликала Національна спілка журналістів. Спільнота незалежних журналістів «Ініціатива 34» висловила вимогу звільнення речниці за непрофесійність. Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав Зеленського публічно відреагувати на «загрозливе» перешкоджання роботі журналістів.

Єдиною реакцією на заклики медійників був жарт президента. Через декілька днів після скандалу, розпочинаючи брифінг, Зеленський звернувся до Мендель: «Юля, ви сьогодні нікого не штовхали?».

5 жовтня речниця президента Юлія Мендель у коментарі журналісту Максиму Опанасенку сказала, что Сергій Андрушко не натякав їй, що ображається, і закликала «говорити не тільки про свободу слова, а й про стандарти журналістики», налагоджувати діалог. Андрушко на це повідомив, що готовий до діалогу, але з новим речником президента.

Члени Ради зі свободи слова закликали президента вжити заходів щодо ситуації з Мендель для налагодження комунікації.

10 жовтня під час пресмарафону Володимир Зеленський сказав, що захищає свою речницю Юлію Мендель в інциденті з українськими журналістами. Він сказав, що Юлія Мендель зробила помилку як будь-яка жива людина, водночас нагадав, що журналіст проєкту «Схеми» Сергій Андрушко раніше часто потрапляв у подібні ситуації, бо поводить себе некоректно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1670
Читайте також
11.10.2019 10:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
2 973
02.10.2019 12:59
Катерина Рещук, «Українська правда»
3 034
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду