Розгляд апеляції «Схем» на рішення щодо доступу до даних журналістів відбудеться 25 жовтня

Розгляд апеляції «Схем» на рішення щодо доступу до даних журналістів відбудеться 25 жовтня

24 Жовтня 2019
1130

Розгляд апеляції «Схем» на рішення щодо доступу до даних журналістів відбудеться 25 жовтня

1130
Засідання відбудеться 25 жовтня о 9:30 в Апеляційному суді Києва.
Розгляд апеляції «Схем» на рішення щодо доступу до даних журналістів відбудеться 25 жовтня
Розгляд апеляції «Схем» на рішення щодо доступу до даних журналістів відбудеться 25 жовтня

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Як відомо, представники журналістів проєкту «Схеми: корупція в деталях» подали апеляційну скаргу на рішення суду, яким слідчим Державного бюро розслідувань було надано доступ до редакційної комунікації й інших даних журналістів програми. 

За словами адвокатів «Схем» Людмили Панкратової і Віри Крат, хоча в документі вказано, що він не підлягає оскарженню, юристи звернулися до суду з вимогою скасувати таку ухвалу, оскільки вона надає доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю журналістських джерел.

Як писав ДМ, у розслідуванні «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента» журналісти програми «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») припустили, що п'ятий президент України Петро Порошенко зі своїми супутниками міг літати на Мальдівські острови під вигаданими прізвищами і не проходити паспортний і митний контроль.

Управління державної охорони (УДО) засекретило інформацію щодо того, чи забезпечували його співробітники заходи охорони під час відпочинку президента України Петра Порошенка на Мальдівських островах з 1 по 8 січня.

У ДБР 6 серпня повідомили, що розслідують можливі факти організації незаконного переправлення через український державний кордон колишнього президента України. Досудове розслідування проводять за статтями «службове підроблення», «незаконне переправлення осіб через державний кордон України», «використання завідомо підробленого документа». Імені колишнього президента в повідомленні не вказано, проте «Радіо Свобода» стало відомо, що йдеться про Порошенка. 

Печерський районний суд Києва 17 жовтня надав слідчим Державного бюро розслідувань доступ до редакційної комунікації й інших даних журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» (спільного проєкту «Радіо Свобода» і каналу «UA:Перший»). Зокрема, слідчі отримали дозвіл на доступ до низки інших внутрішньоредакційних даних – графіку роботи журналістів, операторів і водіїв, даних щодо оплати їхньої праці. Журналісти стверджують, що рішення ухвалене в рамках провадження щодо відпочинку Петра Порошенка на Мальдівах.

Редакція програми «Схеми: корупція в деталях», своєю чергою, вважає надмірним обсяг даних журналістів, дозвіл на доступ до яких отримало ДБР. «Схеми» додали, що не вбачають можливим надавати слідству внутрішню редакційну інформацію, яка, вочевидь, не має стосунку до суті кримінальної справи та несе ризики розкриття журналістських джерел.

Державне бюро розслідувань запевнило, що «ніколи не збирали та не будуть збирати конфіденційні дані про журналістів», включаючи джерела отримання інформації журналістами. Також ДБР не збирається проводити обшуки. ДБР пояснило, що слідчі затребують у «Радіо Свобода» дані, які стосуватимуться виключно матеріалів програми «Схеми: корупція в деталях» – «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента Порошенка».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1130
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду