Суд залучив до справи за позовом Богдана проти «Схем» Американське агентство глобальних медіа

Суд залучив до справи за позовом Богдана проти «Схем» Американське агентство глобальних медіа

13 Листопада 2019
1975
13 Листопада 2019
12:38

Суд залучив до справи за позовом Богдана проти «Схем» Американське агентство глобальних медіа

1975
Шевченківський районний суд Києва залучив третьою особою на стороні відповідачів у позові голови Офісу президента Андрія Богдана проти проєкту «Схеми: корупція в деталях» Американське агентство глобальних медіа (U.S. Agency of Global Media).
Суд залучив до справи за позовом Богдана проти «Схем» Американське агентство глобальних медіа
Суд залучив до справи за позовом Богдана проти «Схем» Американське агентство глобальних медіа

Про це пише «Радіо Свобода».

Залучити U.S. Agency of Global Media суд просилив адвокат ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Адвокат Олександр Погас аргументував це тим, що відповідно до умов ліцензійного договору саме Агенція несе повну відповідальність за зміст програми «Схеми».

«Відповідно до умов ліцензійного договору саме Американське агентство глобальних медіа несе повну відповідальність за зміст передачі "Схеми: корупція в деталях", вступає в переговори та врегульовує всі спірні питання із будь-якою особою, що пред’явить до ПАТ "НСТУ" претензії або позови у зв’язку із реалізацією останнім прав, передбачених цим ліцензійним договором, або у випадку неможливості врегулювання спірних питань шляхом переговорів, є належним відповідачем за будь-якою судовою справою, що її може бути порушено за позовом будь-якої особи у зв'язку із реалізацією ПАТ "НСТУ" своїх прав за цим ліцензійним договором», – йшлося в заяві ПАТ «НСТУ».

12 листопада суддя Ірина Фролова задовольнила це клопотання.

U.S. Agency of Global Media – американська агенція, яка координує мовлення США на інші країни світу. До складу Американської агенції з глобальних медіа входять п’ять мереж: Голос Америки (Voice of America, VOA), Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), Офіс телерадіомовлення Куби (Television and Radio Martí), Радіо Вільна Азія (Radio Free Asia,RFA) та Близькосхідна телерадіомовна мережа (Middle East Broadcasting Networks, MBN).

Як повідомляв ДМ, 20 серпня глава Офісу президента України Андрій Богдан подав до суду позов про захист честі, гідності та ділової репутації. Відповідачами в справі виступають ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та журналісти програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях» (проєкт «Радіо Свобода» та телеканалу «UA: Перший») Валерія Єгошина, Максим Савчук, Наталія Седлецька. Андрій Богдан також вимагає «спростувати недостовірну інформацію», однак деталі позову наразі не відомі.

У коментарі «Детектору медіа» головна редакторка Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова сказала, що не знає деталей позову, тому наразі не може прокоментувати цю ситуацію. Деталі вона обіцяла надати згодом.

Голова правління ПАТ «НСТУ» Зураб Аласанія в коментарі «Детектору медіа» сказав, що позов вони не отримали, тому позовні вимоги йому не відомі. Водночас він зауважив, що договір із програмою «Схеми» прописаний таким чином, що вся відповідальність на цьому проєкту. За його словами, НСТУ вже стикалася із подібними позовами раніше й вигравали їх.

Шевченківський районний суд Києва на 19 вересня на 10:00 призначив підготовче засідання в справі за позовом голови Офісу президента України Андрія Богдана. Проте пізніше суд відклав це засідання на 1 жовтня на 15:00.

23 серпня пресслужба ОПУ повідомила, що Андрій Богдан у позові просить спростувати інформацію про перетин ним 11 разів «білоруської повітряної ділянки кордону» у невідомому напрямку протягом 2018-2019 років та про шість перетинів російського кордону із 2014 року.

Шевченківський районний суд Києва 1 жовтня провів підготовче засідання в справі за позовом Андрія Богдана до ПАТ «НСТУ» та журналістів програми «Схеми», у рамках якого відмовив у задоволення клопотання представника журналістки Наталії Седлецької про витребування доказів. У «Радіо Свобода» уточнили, що суддя в справі Ірина Фролова відмовила адвокатам журналістів у надсиланні запитів в офіційні органи України та РФ про перельоти Андрія Богдана, які б допомогли встановити істину в рамках судового процесу. У підготовчому засіданні оголошено перерву до 4 жовтня (на 14:00). 

Нагадаємо, у квітні 2019 року Андрій Богдан в інтерв'ю «Українській правді заявляв, що «Радіо Свобода» оприлюднило неправдиву інформацію про його перельоти і він буде судитися. Насправді, журналісти «Радіо Свобода» не повідомляли про «11 польотів Богдана в Москву, 6 з них - через Білорусь». У матеріалі «Схем» ішлося лише про три поїздки в Росію з 2014 року, а також повідомлялось, що ще 11 разів Богдан перетинав «білоруську повітряну ділянку кордону» у невідомому напрямку протягом 2018-2019 років.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1975
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду