Члени Ради зі свободи слова закликали президента вжити заходів щодо ситуації з Мендель для налагодження комунікації

Члени Ради зі свободи слова закликали президента вжити заходів щодо ситуації з Мендель для налагодження комунікації

8 Жовтня 2019
3456

Члени Ради зі свободи слова закликали президента вжити заходів щодо ситуації з Мендель для налагодження комунікації

3456
Відсутність реакції на інциденти з прессекретаркою президента Юлією Мендель може породити недовіру між владою та журналістами, вважають члени Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України.
Члени Ради зі свободи слова закликали президента вжити заходів щодо ситуації з Мендель для налагодження комунікації
Члени Ради зі свободи слова закликали президента вжити заходів щодо ситуації з Мендель для налагодження комунікації

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви членів Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України:

«Представники медіа та медійних громадських організацій, що були делеговані до складу Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України, звернули увагу Президента на суспільний резонанс довкола фактів, що свідчать про відсутність налагодженої належним чином комунікації з боку Офісу Президента заради інформування суспільства. Прессекретарка Президента та інші члени команди припускаються помилок, які викликають суспільний резонанс та негативні реакції як у журналістської спільноти, так і в суспільстві. Через недокомунікацію із журналістами багато важливих політичних питань або залишаються поза увагою суспільства, або інтерпретуються в специфічний спосіб, що породжує додаткові лінії розколу в самому суспільстві.

Минулого тижня провідні впливові журналістські та медійні організації висловили публічні заклики до Президента та Офісу президента України, зокрема зробити відповідні висновки, надавши відповіді на звернення, які були подані до Офісу Президента. Окремі дії пані Ю.Мендель містять ознаки перешкоджання журналістам у здійсненні ними професійної діяльності, що є неприпустимим для державних службовців. Але, на жаль, ключові особи не почули аргументів та не шукають діалогу.

Ми вважаємо важливим налагодження такого діалогу та готові виступити медіаторами. Відсутність реакції на подібні події може породити недовіру між владою та журналістами. Враховуючи необхідність налагодження необхідного рівня комунікації між журналістами та прес-службою Президента, закликаємо Президента вжити заходів для покращення такої комунікації та уникнення подібних ситуацій в подальшому. Всі, хто зацікавлений в консолідації суспільства, мають зробити все належне задля налагодження комунікації та запобігання конфліктів».

Заяву підписали: Олександр Бурмагін, Ірина Городецька, Діана Дуцик, Тетяна Лебедєва, Вадим Міський, Світлана Остапа, Тетяна Попова, Сергій Томіленко, Сергій Штурхецький.

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів – дорадчий орган при президентові України. Установчі збори Ради відбулися 16 вересня. До її складу увійшли 15 членів: шестеро представників медіа, шестеро представників медійних громадських організацій, а також по одному представнику від Офісу президента України, Національної спілки журналістів України, Незалежної медіа-профспілки України.

Нагадаємо, наприкінці вересня Юлія Мендель штовхнула журналіста «Схем» Сергія Андрушка, намагаючись «захистити» президента Володимира Зеленського та голову ОП Андрія Богдана від незручних запитань.

Наступного дня речниця пояснила, що «зупиняла» журналіста, бо той «втручався в особистий простір» першої особи держави. Але, вочевидь, вона робила це занадто наполегливо. 

Про перешкоджання журналістській діяльності з боку речниці президента України заявили ще троє журналістів: Крістофер Міллер з «Радіо Свобода», Наталія Шимків з видання «Лівий берег» та Данило Яневський, який заявив, що написав на пані Мендель заяву до поліції.

Вибачитися за некоректну поведінку з боку Офісу президента та Мендель закликала Національна спілка журналістів. Спільнота незалежних журналістів «Ініціатива 34» висловила вимогу звільнення речниці за непрофесійність. Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав Зеленського публічно відреагувати на «загрозливе» перешкоджання роботі журналістів.

Єдиною реакцією на заклики медійників був жарт президента. Через декілька днів після скандалу, розпочинаючи брифінг, Зеленський звернувся до Мендель: «Юля, ви сьогодні нікого не штовхали?».

5 жовтня речниця президента Юлія Мендель у коментарі журналісту Максиму Опанасенку сказала, что Сергій Андрушко не натякав їй, що ображається, і закликала «говорити не тільки про свободу слова, а й про стандарти журналістики», налагоджувати діалог. Андрушко на це повідомив, що готовий до діалогу, але з новим речником президента.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3456
Читайте також
02.10.2019 12:59
Катерина Рещук, «Українська правда»
3 035
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду