У Киргизстані напали на оператора «Радіо Свобода»

У Киргизстані напали на оператора «Радіо Свобода»

1 Жовтня 2019
1355

У Киргизстані напали на оператора «Радіо Свобода»

1355
У Киргизстані 28 вересня четверо невідомих напали на оператора місцевої служби «Радіо Свобода» Айбека Кулчуманова, який знімав сюжет біля будинку колишнього заступника голови Митної служби Раімбека Матраімова. При медичному обстеженні у працівника ЗМІ виявили травму спини.
У Киргизстані напали на оператора «Радіо Свобода»
У Киргизстані напали на оператора «Радіо Свобода»

Про це повідомляє українська служба «Радіо Свобода».

Айбек Кулчуманов розповів, що знімав прилеглу до будинку територію, щоб перевірити гіпотезу розслідувачів про те, що Раімбек Матраімов захопив при будівництві частину території дитячого освітнього центру і дорогу, яка веде до будівлі. Сам ексзаступника голови Митної служби та його близькі цю історію наразі не коментують.

Інцидент стався в Оші. Кореспондент Ідріс Ісаков сказав, оператор робив додаткові кадри для розслідування і запустив дрон, у цей момент до нього підійшли ззаду кілька молодих людей спортивної статури. Після чого вони вдарили працівника «Радіо Свобода», відібрали у нього камеру та іншу апаратуру: смартфон, штатив, пульт управління від дрона, а також документи і ключі від автомобіля. Загальна вартість вкраденої техніки редакція оцінює в понад 1,5 мільйона сомів (понад 22,5 тисячі доларів).

Міліція Оша за даним фактом відкрила справу за статтею «грабіж в особливо великому розмірі». За даними правоохоронців, друга сторона, яка відібрала техніку, теж звернулася із заявою. Пізніше на сторінці УВС Оша у Facebook була опублікована інформація, що житель Оша звернувся в міліцію із заявою, що в дворі будинку йому на голову впав дрон, унаслідок чого він отримав травми. Міліція офіційно не розкриває імена нападників на журналіста. Проте, за даними «Радіо Свобода», один з них – близький родич Раімбека Матраімова.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір стурбований нападом на Айбека Кулчуманова. «Такий напад та залякування проти працівників ЗМІ неприпустимі. Я закликаю владу ретельно розслідувати справу», – йдеться в повідомленні у Twitter.

Прессекретар прем’єр-міністра Киргизстану Адилет Султаналієв, своєю чергою, заявив, що в уряді стурбовані інцидентом з журналістом, але на даний момент вважають конфлікт побутовим.

Раімбек Матраімов раніше кілька разів був героєм розслідувань журналістів Радіо Свобода. За даними одного з них, колишній заступник голови митниці Киргизстану (він займав цю посаду з листопада 2015 року по листопад 2017 року) разом із родичами вивів із країни 700 мільйонів доларів.

Нагадаємо, у Алмати (Казахстан) 22 липня напали на журналістів казахстанської служби «Радіо Свобода», приватного каналу Almaty TV та приватної новинної агенції KazTAG. Напад стався в штаб-квартирі Казахстанського бюро з прав людини під час пресконференції, на якій планували висвітлити долю трьох ув’язнених жінок, яких звинувачують у причетності до забороненої в Казахстані опозиційної групи. 

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1355
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду