ІМІ зафіксував у серпні 29 випадків порушень свободи слова в Україні

ІМІ зафіксував у серпні 29 випадків порушень свободи слова в Україні

6 Вересня 2019
1300

ІМІ зафіксував у серпні 29 випадків порушень свободи слова в Україні

1300
Інститут масової інформації в серпні зафіксував 29 порушень свободи слова в Україні, з яких 17 випадків стосувалися фізичної агресії стосовно журналістів.
ІМІ зафіксував у серпні 29 випадків порушень свободи слова в Україні
ІМІ зафіксував у серпні 29 випадків порушень свободи слова в Україні

Про це йдеться в щомісячному моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова».

Цього місяця основними порушеннями прав журналістів стали випадки перешкоджання законній журналістській діяльності – дев’ять, погрози та кібератаки – по п’ять.

«Кількість перешкоджань майже не змінилася: у липні було зафіксовано вісім таких випадків. Водночас зросли вдвічі кількість побиттів і кібератак у порівнянні з липнем, коли було зафіксовано два побиття та один випадок кібератаки. Побиття зафіксовані на Донеччині, Харківщині, у Чернігові та Вінниці. У постраждалих журналістів лікарі діагностували гематоми, струс мозку, садна», – йдеться в повідомленні.

Кібератаки на ефірний сервер зазнала Чорноморська ТРК. Працівники Служби безпеки України встановили, що кібератака була спрямована на блокування і виведення з ладу всіх ключових елементів управління ефіром, резервного копіювання та запасних інструментів. Зловмисники через шкідливе програмне забезпечення отримали контроль над серверним обладнанням телерадіокомпанії і вивели систему з ладу.

Кібератаки зазнали два видання – НВ і Depo.ua. Хакери зламали їхні сайти та розмістили недостовірну інформацію щодо Збройних сил України.

Порушення свободи слова та прав журналістів ІМІ зафіксував у 13 областях України. Найбільше порушень свободи слова зафіксовано в Києві – 14 випадків, далі йдуть Дніпропетровщина, Донеччина та Миколаївщина з двома випадками, в інших областях країни сталося по одному випадку.

«Порушували загалом право журналістів на професію приватні особи, правоохоронці, місцева та центральна влада, представники судової влади та інші. Також ІМІ зафіксував цього місяця по три випадки погроз та обмеження доступу до публічної інформації, два випадки непрямого тиску. Крім того, по одному випадку обшуку та цензури», – зазначається в повідомленні.

Крім того, слідчі Державного бюро розслідувань у супроводі СБУ провели обшук у приміщенні ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» і в оселях голови правління компанії Зураба Аласанії та кількох директорів департаментів. Як повідомили в ДБР, слідчі дії провели в межах досудового розслідування кримінального провадження щодо можливих протиправних дій службових осіб ПАТ «НСТУ», а саме: зловживання службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших фізичних або юридичних осіб.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував один випадок убивства, 73 випадки перешкоджання, 25 випадків погроз, 16 випадків побиття, 12 випадків кібератак та 6 випадків цензури.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Нагадаємо, Інститут масової інформації в липні зафіксував 25 порушень свободи слова в Україні, з яких 19 випадків стосувалися фізичної агресії.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1300
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду