Волинські поліцейські поскаржилися у КЖЕ та Нацраду на канал «Аверс»

Волинські поліцейські поскаржилися у КЖЕ та Нацраду на канал «Аверс»

16 Лютого 2018
2809

Волинські поліцейські поскаржилися у КЖЕ та Нацраду на канал «Аверс»

2809
Управління патрульної поліції у Волинській області Департаменту патрульної поліції поскаржилися в Комісію з журналістської етики (КЖЕ) та Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення (Нацраду) на «систематичне порушення журналістських стандартів» місцевою ТРК «Аверс» та просить їх відреагувати
Волинські поліцейські поскаржилися у КЖЕ та Нацраду на канал «Аверс»
Волинські поліцейські поскаржилися у КЖЕ та Нацраду на канал «Аверс»

Про це йдеться у листі зі скаргою на роботу телеканалу, надісланих 13 лютого 2018 року, повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 «Усі новини про роботу патрульної поліції в області висвітлюються суб’єктивно та тенденційно, а це дезінформує глядачів і слухачів, створює негативний імідж та знижує довіру до поліції», – зазначає поліція.

Управління патрульної поліції наголошує, що за понад два роки роботи не мало жодних проблем з місцевими та всеукраїнськими ЗМІ, вся інформація висвітлюється через офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та надання коментарів прес-секретарем чи уповноваженими особами.

«На території Управління діє пропускний режим, тому всі коментарі надають за попередньою домовленістю. Однак журналісти цієї ТРК систематично порушують встановлені норми і правила та вриваються без попереджень, компрометуючи ситуацію та нагнітаючи обстановку, аби в результаті отримати черговий скандальний, на їхню думку, сюжет.

Ми, як і місцева медіа-спільнота, вважаємо такі дії неприпустимими, адже вони псують репутацію патрульної поліції та порушують ділову етику взаємодії зі ЗМІ. Жодних скарг за понад 2 роки роботи на дії наших працівників чи роботу прес-секретаря з боку засобів масової інформації не було, оскільки з усіма ведеться налагоджена та ефективна співпраця, всі коментарі надаються вчасно, інформація жодним чином не приховується», – йдеться у листі.

Управління зазначає,  що надало КЖЕ та Нацраді кілька прикладів сюжетів з гучними заголовками:

«Патрульні ганяють людей на зупинці»;

–  «З добрими намірами луцькі копи нашкодили птахові»;

«Патрульний обшукав чоловіка за те, що той вступився за інваліда»;

«Лучани втрачають довіру до патрульної поліції Луцька»;

– «Патрульний всунув ножа у 18-річного хлопця»;

У зверненні зазначено, що «сюжети висвітлюють роботу патрульної поліції однобоко та суб’єктивно». Поліцейські вважають, що у них порушені такі журналістські стандарти, як баланс думок і точок зору, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота представлення фактів щодо певної проблеми. Також, на думку поліцейських, у сюжетах порушено ряд пунктів Етичного кодексу українського журналіста (п.п. 8, 9, 10, 12, 19).

Окрім того, у зверненні зазначили, що авторкою більшості сюжетів є журналістка ТРК «Аверс» Наталія Поліщук, яка свого часу була затримана луцькими патрульними, і «після цього має особисту неприязнь до поліцейських та цілеспрямовано шкодить діловій репутації патрульної поліції». У листопаді 2016 року на пані Поліщук було винесено постанову за ч.1 ст.127 КУпАП.

У поліції зазначають, що жодним чином не хочуть вказувати журналістам, як працювати, а закликають дотримуватись норм професійної та ділової етики, про що їм неодноразово наголошувалось у службовому листуванні, телефонних розмовах та при особистому спілкуванні.

Тож поліцейські просять КЖЕ та Нацраду відреагувати в межах їх компетенції.

«Детектор медіа» направив до редакції ТРК «Аверс» листа з проханням прокоментувати звернення поліцейських до КЖЕ та Нацради.

Як повідомляв ІМІ, 9 жовтня 2017 року Комісія з журналістської етики прийняла до розгляду скаргу представниці ІМІ у Волинській області Маї Голуб щодо етичності сюжету луцького телеканалу “Аверс” на тему мародерства у Стукаловій Балці, де був використаний коментар журналістки Громадського Анастасії Станко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2809
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду