Журналісти у висвітленні харківської трагедії порушили етичні принципи – КЖЕ

Журналісти у висвітленні харківської трагедії порушили етичні принципи – КЖЕ

24 Жовтня 2017
6058

Журналісти у висвітленні харківської трагедії порушили етичні принципи – КЖЕ

6058
Голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов вважає, що поведінка співробітників ЗМІ порушила етичні принципи журналістики в тому, що стосується показу кривавих подробиць трагедії.
Журналісти у висвітленні харківської трагедії порушили етичні принципи – КЖЕ
Журналісти у висвітленні харківської трагедії порушили етичні принципи – КЖЕ

У Комісії з журналістської етики погодилися з постановкою питання «Детектором медіа» у матеріалі «ДТП в Харкові: що не так робили ЗМІ з точки зору журналістської етики» і відзначили, що багато інтернет-ресурсів оприлюднили найбільш шокуючі фото та відео, не намагаючись закрити тіла загиблих чи кров, що ллється з їхніх тіл.

«Вважаю, що непрофесійною є поведінка працівників ЗМІ щодо розповіді про харківську трагедію на Сумській. Ця поведінка порушила етичні принципи журналістики там, де стосується показу кривавих подробиць трагедії», - наголошує голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов

Комісія з журналістської етики звертає увагу, що у деяких випадках занадто поспішно було визначено людину, відповідальну за трагедію. Були також зневажливі стереотипного характеру висловлювання на кшталт «дівчина-мажор». Крім того, «презумпція винуватості» була виражена у настроєності повідомлень про те, що водій одного з автомобілей був службововою особою СБУ.

«Усе це шкодило і шкодить аналізу фону і передісторії трагедії, а також усвідомленню суспільством логіки дальшого розвитку подій. На мою думку, у тому, як деякими ЗМІ було повідомлено про цю трагедію, яскраво виявилась тенденція до конвергенції методів роботи засобів масової інформації та соціальних мереж», - підкреслює Андрій Куликов.

Комісія з журналістської етики радить у всіх чутливих випадках керуватися Кодексом етики українського журналіста, а також звертатися до Комісії по роз'яснення чи пораду.

Нагадаємо, 18 жовтня у Харкові сталося ДТП, коли Lexus вилетів на тротуар і вбив п’ятьох та поранив шістьох пішоходів. Цю новину поширили практично усі українські медіа.

Фото: Styler - РБК-Украина

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6058
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду