Чиновниця з Мукачевого поскаржилася на редакторку до КЖЕ

Чиновниця з Мукачевого поскаржилася на редакторку до КЖЕ

15 Грудня 2017
1731

Чиновниця з Мукачевого поскаржилася на редакторку до КЖЕ

1731
Начальниця Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради Закарпатської області Наталія Зотова поскаржилася до Комісії журналістської етики на редакторку газети ГО «Сила народного контролю – Чоп» Ларису Ступак.
Чиновниця з Мукачевого поскаржилася на редакторку до КЖЕ
Чиновниця з Мукачевого поскаржилася на редакторку до КЖЕ

Про це повідомляє ІМІ, якому Наталія Зотова надала копію скарги.

У скарзі зазначено, що Лариса Ступак, перебуваючи в управлінні, «поводилася не професійно, не коректно, не етично», «некоректно, нахабно, зверхньо», принижувала честь, гідність та ділову репутацію заявниці та інших працівників установи, ставила провокуючі особисті запитання тощо.

Також у скарзі йдеться про те, що Лариса Ступак неодноразово поширювала в інтернеті відеоролики з назвами “Курятник”, “Відьми”, “Ящик Пандори”, “Прийом веде Наполеон”, “Зотова іди працюй”, “Хрестоматійна Зотова”.

Заявниця просить Комісію журналістської етики надати оцінку діям редактора газети ГО «Сила народного контролю – Чоп», перевірити діяльність видання, та, в разі підтвердження викладених фактів, притягнути її до відповідальності.

Коментуючи для ІМІ цю скаргу, Лариса Ступак наголосила, що їй важливо отримати від міськради потрібну інформацію, «а мою поведінку нехай обговорюють хоч на засіданні Верховної Ради, хоч в ООН, хоч на з’їзді партії «Єдиний Центр».

«Ну, це ж смішно. Дорослі люди, державні службовці, не надають  інформації на запити журналіста через… неетичну поведінку запитувача. До речі, якщо звернення до КЖЕ є підставою для ненадання інформації журналісту, то цей факт також потрібно оприлюднити. Щоб всі чиновники, що полюбляють приховувати інформацію, знали, до кого звертатись. Мені важливо отримати запитувану мною інформацію, якої я не можу отримати вже більше року. А мою поведінку нехай обговорюють хоч на засіданні Верховної Ради, хоч в ООН, хоч на з’їзді партії Єдиний Центр. Неправомірні дії вказаних чиновників досліджуються в рамках кримінальних проваджень. За результатами яких будуть прийняті рішення», – сказала журналістка.

7 грудня Мукачівський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області відкрив кримінальне провадження щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналіста за ч. 3 ст. 171 Кримінального Кодексу України. Справу відкрито за заявою головної редакторки газети “Сила народного контролю – Чоп” Лариси Ступак щодо ненадання доступу до публічної інформації начальницею управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міськради Наталією Зотовою.

Наталя Зотова своєю чергою зазначила, що надає вчасно відповіді на інформаційні запити Лариси Ступак. Водночас Зотова зауважує, що згідно законодавства, вона не має прав розголошувати персональні дані осіб, про які запитує редакторка.

Нагадаємо, за позовом Лариси Ступак Хустський районний суд Закарпатської області виніс вирок голові Нижньобистрівської сільської ради за порушення права журналіста на доступ до інформації та призначив штраф 3,4 тис грн. та зобов'язав його відшкодувати на правову допомогу потерпілої – 7,6 тис грн.

Це був перший випадок, коли журналістка виграла кримінальне провадження по доступу за 171 статтею ККУ. 

Нагадаємо, за перше півріччя 2017 року суди першої інстанції в Україні отримали 194 справи про порушення права на доступ до публічної інформації. За розгляд цих справ було стягнуто 60 тис грн судового збору.

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюкповідомила, що кількість відмов на запити у наданні публічної інформації зросла у поточному році року вдвічі.

Фото: Мукачево.нет

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1731
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду