detector.media
16.02.2018 14:38
Волинські поліцейські поскаржилися у КЖЕ та Нацраду на канал «Аверс»
Волинські поліцейські поскаржилися у КЖЕ та Нацраду на канал «Аверс»
Управління патрульної поліції у Волинській області Департаменту патрульної поліції поскаржилися в Комісію з журналістської етики (КЖЕ) та Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення (Нацраду) на «систематичне порушення журналістських стандартів» місцевою ТРК «Аверс» та просить їх відреагувати

Про це йдеться у листі зі скаргою на роботу телеканалу, надісланих 13 лютого 2018 року, повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 «Усі новини про роботу патрульної поліції в області висвітлюються суб’єктивно та тенденційно, а це дезінформує глядачів і слухачів, створює негативний імідж та знижує довіру до поліції», – зазначає поліція.

Управління патрульної поліції наголошує, що за понад два роки роботи не мало жодних проблем з місцевими та всеукраїнськими ЗМІ, вся інформація висвітлюється через офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та надання коментарів прес-секретарем чи уповноваженими особами.

«На території Управління діє пропускний режим, тому всі коментарі надають за попередньою домовленістю. Однак журналісти цієї ТРК систематично порушують встановлені норми і правила та вриваються без попереджень, компрометуючи ситуацію та нагнітаючи обстановку, аби в результаті отримати черговий скандальний, на їхню думку, сюжет.

Ми, як і місцева медіа-спільнота, вважаємо такі дії неприпустимими, адже вони псують репутацію патрульної поліції та порушують ділову етику взаємодії зі ЗМІ. Жодних скарг за понад 2 роки роботи на дії наших працівників чи роботу прес-секретаря з боку засобів масової інформації не було, оскільки з усіма ведеться налагоджена та ефективна співпраця, всі коментарі надаються вчасно, інформація жодним чином не приховується», – йдеться у листі.

Управління зазначає,  що надало КЖЕ та Нацраді кілька прикладів сюжетів з гучними заголовками:

«Патрульні ганяють людей на зупинці»;

–  «З добрими намірами луцькі копи нашкодили птахові»;

«Патрульний обшукав чоловіка за те, що той вступився за інваліда»;

«Лучани втрачають довіру до патрульної поліції Луцька»;

– «Патрульний всунув ножа у 18-річного хлопця»;

У зверненні зазначено, що «сюжети висвітлюють роботу патрульної поліції однобоко та суб’єктивно». Поліцейські вважають, що у них порушені такі журналістські стандарти, як баланс думок і точок зору, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота представлення фактів щодо певної проблеми. Також, на думку поліцейських, у сюжетах порушено ряд пунктів Етичного кодексу українського журналіста (п.п. 8, 9, 10, 12, 19).

Окрім того, у зверненні зазначили, що авторкою більшості сюжетів є журналістка ТРК «Аверс» Наталія Поліщук, яка свого часу була затримана луцькими патрульними, і «після цього має особисту неприязнь до поліцейських та цілеспрямовано шкодить діловій репутації патрульної поліції». У листопаді 2016 року на пані Поліщук було винесено постанову за ч.1 ст.127 КУпАП.

У поліції зазначають, що жодним чином не хочуть вказувати журналістам, як працювати, а закликають дотримуватись норм професійної та ділової етики, про що їм неодноразово наголошувалось у службовому листуванні, телефонних розмовах та при особистому спілкуванні.

Тож поліцейські просять КЖЕ та Нацраду відреагувати в межах їх компетенції.

«Детектор медіа» направив до редакції ТРК «Аверс» листа з проханням прокоментувати звернення поліцейських до КЖЕ та Нацради.

Як повідомляв ІМІ, 9 жовтня 2017 року Комісія з журналістської етики прийняла до розгляду скаргу представниці ІМІ у Волинській області Маї Голуб щодо етичності сюжету луцького телеканалу “Аверс” на тему мародерства у Стукаловій Балці, де був використаний коментар журналістки Громадського Анастасії Станко.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY