Наталія Лигачова звинувачує Раду НМПУ в порушенні Статуту й вимагає скасувати рішення про відсторонення голови Юрія Луканова

Наталія Лигачова звинувачує Раду НМПУ в порушенні Статуту й вимагає скасувати рішення про відсторонення голови Юрія Луканова

6 Червня 2016
4680

Наталія Лигачова звинувачує Раду НМПУ в порушенні Статуту й вимагає скасувати рішення про відсторонення голови Юрія Луканова

4680
Шеф-редакторка «Детектора медіа», одна з фундаторок української медійної профспілки вважає, що на даний момент Юрій Луканов залишається легітимним головою НМПУ. Та вимагає провести позачерговий з’їзд НМПУ, який має переобрати всі керівні органи організації.
Наталія Лигачова звинувачує Раду НМПУ в порушенні Статуту й вимагає скасувати рішення про відсторонення голови Юрія Луканова
Наталія Лигачова звинувачує Раду НМПУ в порушенні Статуту й вимагає скасувати рішення про відсторонення голови Юрія Луканова

Про це йдеться у відкритому зверненні Наталії Лигачової до Ради НМПУ з приводу відсторонення Юрія Луканова від виконання обов’язків голови НМПУ.

Нагадаємо, 4 червня на своєму засіданні Рада НМПУ вирішила призупинити повноваження голови Комітету Юрія Луканова, а також призначити позачерговий з’їзд медіапрофспілки, на якому буде обрано нове керівництво організації та будуть внесені зміни до статуту.

Виконувати обов’язки голови НМПУ до проведення з’їзду згідно з рішенням Ради буде член Комітету НМПУ Сергій Штурхецький. Своїм рішенням Рада НМПУ запустила у первинних організаціях профспілки процес обрання делегатів з’їзду та обговорення змін до статуту. Остаточну дату з’їзду визначить створений Радою Організаційний комітет. Очікується, що з’їзд відбудеться не пізніше, ніж за три місяці. 

У своєму зверненні Наталія Лигачова нагадує, що згідно зі статутом НМПУ Рада може призупинити повноваження голови організації лише за порушення ним статуту до розгляду питання про дострокове відкликання голови на найближчому з'їзді.

«У заяві Ради, поширеній 4 червня 2016 року, немає жодної інформації стосовно тієї єдиної причини, з якої Рада мала право відсторонити Юрія Луканова від виконання ним обов'язків голови НМПУ», - наголошує Наталія Лигачова.

З огляду на це вона просить Раду надати інформацію, ким саме проводилася перевірка діяльності Юрія Луканова, чи були виявлені неодноразові грубі порушення ним статуту НМПУ, в яких документах це зафіксовано і чому в заяві Ради НМПУ не вказані причини відсторонення голови організації.

За відсутності такої інформації Наталія Лигачова вважає легітимним головою НМПУ Юрія Луканова. «Водночас у мене є всі підстави вважати, що якраз сама Рада порушила Статут НМПУ, оскільки відсторонила голову організації без дотримання процедури, зафіксованій у ньому», - йдеться у відкритому зверненні.

Наталія Лигачова вимагає від Ради виконати норми статуту і скасувати своє неправомірне рішення про відсторонення голови НМПУ Юрія Луканова, а також скликати позачерговий з’їзд НМПУ, на якому повинно бути поставлено питання про порушення статуту НМПУ з боку членів Ради, про дострокове припинення повноважень нинішнього складу Ради та обрання нового складу Ради.

Вона вважає, що позачерговий з'їзд повинен повністю перезавантажити керівні органи НМПУ, переобравши також Комітет і обравши нового голову НМПУ, або підтвердити повноваження Юрія Луканова у випадку висловлення йому довіри більшістю членів організації.

«Закликаю членів НМПУ, особливо тих, хто стояв біля витоків українського медійного профспілкового руху, домогтися неухильного виконання всіма керівними органами організації вимог Статуту й повернути довіру медійної спільноти до організації», - підсумовує Наталія Лигачова.

Далі «Детектор медіа» подає звернення Наталії Лигачової повністю:

«Відкрите звернення до Ради НМПУ з приводу відсторонення Юрія Луканова

Я, Наталя Львівна Лигачова-Чорнолуцька, голова ГО «Детектор медіа», шеф-редактор порталу «Детектор медіа», є одним із фундаторів КНМП й НМПУ, член обох журналістських профспілок із першого дня їх існування.

Я звертаюся до Ради НМПУ з проханням надати повну інформацію про ситуацію з призупиненням повноважень голови НМПУ Юрія Луканова, про що Рада організації поширила прес-реліз 4 червня.

Згідно зі Статутом НМПУ, стаття 5.6, Рада має право призупинити повноваження голови НМПУ «в разі порушення ним положень Статуту, до розгляду питання про дострокове відкликання Голови на найближчому З’їзді».

Також Рада має право скликати позачерговий з'їзд.

Згідно зі статтею Статуту 5.9, «Голова обирається З’їздом на термін 2 роки. Дострокове припинення повноважень Голови:

– за особистою заявою про відставку;

– при неможливості виконання своїх обов’язків за станом здоров’я;

– за неодноразове грубе порушення положень цього Статуту.

У разі дострокового припинення повноважень Голови, Рада повинна скликати позачерговий З’їзд протягом 3 місяців. Рішення про дострокове припинення повноважень Голови затверджується З’їздом».

В заяві Ради, поширеній 4 червня 2016 року, немає жодної інформації стосовно тієї єдиної причини, з якої Рада мала право відсторонити Юрія Луканова від виконання ним обов'язків голови НМПУ.

Я припускаю, що, можливо, Юрій Луканов порушував Статут. Але мені, як члену НМПУ, досі нічого не відомо про такі випадки.

Тому прошу Раду надати інформацію про таке:

  • Чи було здійснено перевірку діяльності Юрія Луканова?
  • Якщо перевірку було здійснено, то ким і коли?
  • Чи порушив Юрій Луканов якісь положення Статуту? В яких документах зафіксовано ці порушення?
  • Чому в поширеній Радою заяві про призупинення повноважень Луканова не вказано причини його відсторонення від керування НМПУ?

До отримання документів, що підтверджують правомірність відсторонення Юрія Луканова, я вважаю його легітимним головою НМПУ. Водночас у мене є всі підстави вважати, що якраз сама Рада порушила Статут НМПУ, оскільки відсторонила голову організації без дотримання процедури, зафіксованій у ньому.

Як член НМПУ я вимагаю від Ради:

- дати вичерпне пояснення на поставлені запитання;

- виконати норми Статуту — і скасувати своє неправомірне рішення про відсторонення голови НМПУ Юрія Луканова;

- в разі наявності задокументованих порушень головою НМПУ Статуту — надати їх усім членам НМПУ й лише на основі цих документів повернутися до розгляду питання про відповідність Юрія Луканова займаній посаді й можливого його відсторонення;

- скликання позачергового з'їзду НМПУ, на якому має бути поставлено питання про порушення Статуту НМПУ з боку членів Ради, а також про дострокове припинення повноважень нинішнього складу Ради, обрання нового її складу.

Вважаю також, що позачерговий з'їзд має повністю перезавантажити керівні органи НМПУ, переобравши Комітет і обравши нового голову НМПУ, або підтвердити повноваження Юрія Луканова у випадку висловлення йому довіри більшістю членів нашої організації.

Закликаю членів НМПУ, особливо тих, хто стояв біля витоків українського медійного профспілкового руху, домогтися неухильного виконання всіма керівними органами організації вимог Статуту й повернути довіру медійної спільноти до організації».

***

Нагадаємо, як повідомив у своєму коментарі «Детектору медіа» Юрій Луканов, формальним привідом для призупинення його повноважень як голови організації стало неправильне перерахування на його рахунок 6 тис.  грн. «Гроші були просто неправильно оформлені. Як тільки помилку виявили, то гроші були повернуті на рахунок. Але цей випадок став підставою, аби звинуватити мене у корупції», - сказав Юрій Луканов.

«Питання про відповідальність причетних до перерахувань навіть не ставилося, хоча я був би проти покарання, бо не помиляється той, хто нічого не робить. Таким чином – ціллю був голова, який у цьому випадку  не підписував жодних фінансових  документів», - заявив він.

Сергій Штурхецький у коментарі «Детектору медіа» підтвердив своє призначення в.о.голови НМПУ.

«Рада прийняла рішення про призупинення повноважень Юрія Луканова і призначила мене виконувачем обов’язки голови НМПУ до з’їзду організації як чи не є єдину кандидатуру, яка не була задіяна у тих внутрішніх конфліктах чи, краще сказати, внутрішніх непорозуміннях, які останнім часом мали місце у медіапрофспілці.  Хочу підкреслили, що я не є членом Ради, а є членом Комітету НМПУ», - сказав він.

За його словами, у Раді НМПУ  зараз 22 особи, на засіданні 4 червня були присутні 14. Сергій Штурхецький підкреслив, що був як член Комітету запрошений на засідання Ради.

«Мені не хотілось би коментувати рішення Ради, це абсолютно в повноваженнях Ради. Але реально в організації накопичилося багато внутрішніх питань, неузгодженостей, пов’язаних у тому числі із зростанням організації, збільшенням напрямків роботи, змінами у законодавстві. Наприклад, статут НМПУ не відповідає вимогам Податкового кодексу. Також виникли питання щодо положення про ревізійну комісію у статуті, розподіл повноважень голови Комітету, Ради. Зараз сформована редакційна рада, яка буде займатися розробкою змін до статуту», - сказав він.

Сергій Штурхецький також сказав, що сприймає свою функцію як суто технічну. 

Водночас головна редакторка Інформаційного агентства «Поряд з вами» Олена Білозерська заявила про вихід з Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) на знак протесту проти усунення з посади голови НМПУ Юрія Луканова на підставі абсурдних звинувачень. Водночас редакційна рада ІА «Поряд з вами» заявляє, що рішення ради НМПУ є непрозорим та ганебним і таким що наносить шкоду авторитету професійної журналістської спілки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4680
Читайте також
26.09.2016 09:28
Наталія Лигачова
3 050
08.08.2016 11:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 080
05.08.2016 18:06
Юрій Шеляженко
для «Детектора медіа»
3 277
05.08.2016 13:05
Йогеннес Вамберг Андерсен
для «Детектора медіа»
2 219
18.07.2016 09:30
Сергій Гузь
для «Детектора медіа»
2 218
16.07.2016 09:00
Сергій Гузь
для «Детектора медіа»
2 404
04.07.2016 12:00
Сергій Гузь
для «Детектора медіа»
2 224
30.06.2016 16:56
Наталія Лигачова
4 147
27.06.2016 11:58
Гала Скляревская, Наталья Лигачева
3 785
08.06.2016 15:30
Олег Єльцов
для «Детектора медіа»
2 517
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду