detector.media
Наталія Лигачова
20.12.2023 20:18
«Розіграші» анонімних ТГ-каналів: що не так?
«Розіграші» анонімних ТГ-каналів: що не так?

Мені сподобався дружній тон анонімного ТГ-каналу «Вертикаль» у сьогоднішньому пості щодо пресконференції президента Володимира Зеленського та традиційних медіа і анонімних ТГ-каналів. Наче почула інтонацію декого, кого не можна називати.

Але це не скасовує того, що насправді ми вчора та сьогодні присутні при сеансі саморозвінчування ТГ-каналів. Хоча і онлайн-медіа припустилися помилки, зокрема «Детектор медіа».

Оскільки все набуло певного резонансу в медійній спільноті, хочу проаналізувати ситуацію.

Отже, що відбулося — коротко. Вчора кілька відомих ТГ-каналів сповістили, що вони акредитовані або будуть присутні на пресконференції президента. Десь хвилин за сорок до початку вони почали викладати фото та відео з кулуарів заходу. Ми побачили крісло, яке чекало президента, адміністратора ТГ-каналу «Труха» Максима Лавриненка в залі тощо…

Я не буду аналізувати, як про це писали інші сайти. Але принаймні наш сайт, «Детектор медіа», на жаль, припустився помилки та в результаті дав новині некоректний заголовок «Анонімні телеграм-канали отримали акредитацію на пресконференцію Володимира Зеленського». Лише в ліді зазначивши, що про це повідомили самі ТГ-канали, та в один ряд поставивши повідомлення про те, що вони акредитовані («Труха», «Украина сейчас») та будуть присутні («Вертикаль»). Насправді присутність у випадку анонімів не тотожна отриманню акредитації.

 

Пізно ввечері до журналістки «ДМ» звернувся прессекретар президента Сергій Никифоров та заперечив, що були акредитовані, начебто, анонімні ТГ-канали. Знову-таки, він теж заперечив лише факт акредитації, а не присутності, бо щодо останнього відносно анонімів ані підтвердити, ані спростувати не може ніхто. Тим не менше, «Детектор медіа», не змінюючи заголовку вищенаведеної новини, бо це була б маніпуляція, додав в неї заперечення. Ми також зробили окрему новину з посиланням на слова Сергія Никифорова.

Також важливо, що «ДМ» не анонімне видання, наше медіа було акредитоване на пресконференцію, Сергій Никифоров знав, кому подзвонити в «ДМ», як всі наші контакти мають і представники всіх інших органів влади.

Натомість на ранок сьогодні, 20 грудня, анонімний телеграм-канал «Вертикаль» повідомив, що фото та відео з пресконференції президента були розміщені в цьому каналі для «розіграшу». А насправді їх там не було. І продовжив, що «…ребята, вы правильно делаете, что читаете, у нас всегда точная информация». Справді? Тобто вчора «Вертикаль» не з якоїсь розважальної тусовки, а з пресконференції президента країни, що воює, дає недостовірну (якщо вірити словам прессекретаря Сергія Никифорова та сьогоднішньому посту самого ТГ-каналу) інформацію про те, що вони будуть присутні на події. Постить фото та відео з кулуарів пресконференції. А сьогодні каже, що це був просто розіграш. А звідки ще анонімні ТГ-канали давали, дають та будуть давати таку саму «точну» інформацію, яка на ранок стає «просто розіграшем»? Або (в більшості випадків!) «розіграшем» не оголошується, а так і видається за правду?

Йдемо дали. Оскільки ТГ-канали анонімні, то можливості спростувати щось на їхніх сторінках у тих, хто не знайомий з власниками, та навіть адмінами — мізерні. Анонімні ТГ-канали не несуть за те, що поширюють, жодної відповідальності. І якщо в когось залишаються ілюзії, що оце саме відчуття повної безвідповідальності, яке надає їм такої самовпевненості та самозакоханості навіть у тоні спілкування, не відбивається на тому, що вони поширюють, — їх варто чим скоріше позбутися.

Висновки. Неанонімні медіа можуть — поряд з наданням якісної інформації — також свідомо поширювати дезінформацію, можуть свідомо маніпулювати, можуть просто помилятися або бути не зовсім професійними. Але несуть за це відповідальність — як внаслідок саморегуляції, так і внаслідок можливості регулювання державою. Анонімні телеграм-канали можуть робити те саме (свідомо маніпулювати або просто помилятися), але НЕ несуть за це ніякої відповідальності. Що і було, власне, цього разу ними самими дуже наочно продемонстровано та доведено, з пресконференції президента України. Що ж, дякуємо. Той випадок, коли ТГ-канали зробили корисну справу.

Фото: Максим Поліщук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY