Опитування: рекламісти – про наслідки скандалу з телевимірюваннями

8 Червня 2012
8473
8 Червня 2012
20:20

Опитування: рекламісти – про наслідки скандалу з телевимірюваннями

8473
Опитування: рекламісти – про наслідки скандалу з телевимірюваннями

Довіра деяких рекламних медіаагентств до даних телевимірювань похитнулася, але на ринок телевізійної реклами це не вплине. У будь-якому разі, рекламодавці та агентства чекатимуть на офіційні результати перевірки ІТК і GfK. Таке резюме можна зробити за результатами опитування керівників медіаагентств щодо інформації про підкуп панелістів, оприлюдненої Рудольфом Кірносом.  

 

«Детектор медіа» опитувала рекламістів паралельно з тим, як Індустріальний телевізійний комітет розсилав їм листа з проханням не коментувати ситуацію. Тож висловити свою думку погодилися представники лише деяких агентств. За нашими даними, представників каналів також попросили утриматися від будь-яких коментарів щонайменше на два тижні. Ніхто з тих, до кого зверталася ТК, не побажав висловитися, окрім ТВі.

 

 

Генеральний директор Publicis Group Ukraine Олег Попенко сказав, що його група чекатиме на результати роботи ІТК, який наразі вивчає питання, і лише потім робитиме висновки. До завершення перевірки агентство ставитиметься до оприлюднених фактів обережно. Клієнти вже знають про ситуацію і ставлять агентству запитання, зауважив пан Попенко, не вдаючись у деталі про характер питань і зміст відповідей.

 

Директор MediaDirection Костянтин Ніков відповів, що поки не має чіткої думки про те, що сталося: «Спочатку потрібно розібратися, а потім вирішувати. Потрібно обсудити це на вищому рівні, в ІТК, до якого ми входимо. Поки нічого не можу сказати».  

 

Медіадиректор AITI/Carat Юлія Карпушина вважає, що ситуація вже не стихне сама по собі, але зауважує, що її агентство чекатиме розгорнутого аналізу GfK та ITK:

 

- Як ви у цілому оцінюєте оприлюднену Рудольфом Кірнесом інформацію і чи довіряєте ви їй?

- Враховуючи, що у вимірюваннях не виключений людський фактор, усе може бути. Адже й раніше піднімалися питання про точність дослідження, у 2009 році ставилися під сумнів і показники самого Ru Music. Однак зараз обвинувальна сторона наводить так багато деталей і натяків на конкретних підозрюваних, що ситуація сама по собі не розсмокчеться. Ми поки активно стежимо за розвитком подій, але зайняли нейтральну позицію - чекаємо розгорнутого аналізу GfK та ITK. 

 

- Чи  буде ваше агентство враховувати оприлюднені дані якимось чином у роботі?

- Поки враховувати немає чого, немає повної картини по всіх каналах. Є лише відрізки «інструкції зловмисників» по окремих нішевих каналах, і навіть програмам великих. Згідно із сьогоднішньою інформацією про кількість підозрюваних домогосподарств, зрозуміло, що така вибірка могла суттєво впливати на показники нішевих каналів, але для середніх і великих каналів зміни рейтингів не могли бути більшими за 5%.

 

- Чи будете ви обговорювати ситуацію з клієнтами, рекомендувати їм щось, зокрема, стосовно каналів, що фігурують у розслідуванні?

- Ми, звичайно, будемо обговорювати ситуацію з нашими клієнтами, але рекомендації поки давати рано. Виходячи з висновків сторони обвинувачення, у цілої низки каналів показники занижувалися, а значить, рекламодавці, самі того не знаючи, економили.  Хоча частка нішевих каналів у кампаніях більшості рекламодавців не така велика. У будь-якому випадку, ми дочекаємося результатів розслідування - важливо розуміти істинні масштаби ситуації.

 

 

Генеральний менеджер українського Mindshare Валерій Варениця нагадав, що це далеко не перший випадок, коли вимірювальника звинувачують у маніпуляціях. В останній рік своєї телевимірювальної роботи компанія AGB, пригадав він, змістила час у даних на 3 хвилини вперед, через що рейтингам реклами присвоювався рейтинг, наприклад, початку фільму.

 

На думку Валерія Варениці, довіра до даних чинного вимірювальника непрямо вже підірвана, оскільки рекламодавці вже телефонують і розпитують про ситуацію, «а де питання, там і певний рівень недовіри». Втім, вважає рекламіст, з точки зору продажів реклами на ринку навряд чи щось зміниться. «Є у Парижі еталон метру. Хтось може вважати, що насправді це не метр, а більше чи менше, але світ вирішив вважати, що саме це еталон. Так і тут: хтось може не вважати дані об'єктивними, але галузь вирішила користуватися цими рейтингами - і ці рейтинги є еталоном. Сумніваюся, що ми повинні казати клієнтам, що не впевнені в чесності окремих каналів, і тому їх треба прибрати зі спліту. Такого не буде».

 

«Є голлівудський фільм про продюсера, який задля підняття рейтингів свого шоу купив адреси панелістів і вдався до якихось хитрощів. Рейтинги шоу злетіли, а потім продюсера замучила совість, і обман розкрився. Продюсер був морально розчавлений. Але за якимись незалежними оцінками, за листами і відгуками глядачів його програму таки визнали однією з найкращих. Мораль: якщо ти справді талановитий, то - нічого страшного», - резюмував Валерій Варениця.

 

Нагадаємо, 7 червня директор каналу Ru Music Рудольф Кірнос заявив, що дані телевізійної панелі GfK Ukraine не відображають реальний телеперегляд через підкуп панелістів злочинним угрупованням; корумпованими нібито є від 5% до 8% учасників.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8473
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ахмадинежыд
4322 дн. тому
GFK это своего рода пирамида, где сливки снимают крупные заказчики, они же монополисты-медиа. Сами себя рекламируют через подобные мониторинг-агенства, оплачивают их мухлёж и сочинительство "результатов", а компенсируют это ростом числа рекламодателей по результату оглашения мухлежа. В пролёте только лошки - постоянные мелкие участники-оплачиватели процесса, плюс те рекламодатели, которые надеятся на "результаты".
Прохожий
4338 дн. тому
Странные рекламисты.... Какая-то закрытая и страшно мутная контора GFK делит их деньги и они так спокойно об этом говорят. Ведь заработок РА завист от рейтинга, а рейтинг рисует GFK. А как она рисует - никто не знает, и поэтому нарисованы могут быть любые цифры. Абсолютно любые, а что не нравится - это статистическая ошибка... Ничего себе ошибка 5% от телевизионного бюджета в 500млн долл!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду