Від 2 млн грн за рекламу азартних ігор: які медіа Комісія з регулювання азартних ігор штрафує за порушення

Від 2 млн грн за рекламу азартних ігор: які медіа Комісія з регулювання азартних ігор штрафує за порушення

24 Квітня 2024
537

Від 2 млн грн за рекламу азартних ігор: які медіа Комісія з регулювання азартних ігор штрафує за порушення

Дар'я Свистуха, «Медіамейкер»
537
В Україні з жовтня 2023 року зміни в законі про «Про рекламу» обмежили рекламу азартних ігор і всього, що пов’язане з їхнім проведенням.
Від 2 млн грн за рекламу азартних ігор: які медіа Комісія з регулювання азартних ігор штрафує за порушення
Від 2 млн грн за рекламу азартних ігор: які медіа Комісія з регулювання азартних ігор штрафує за порушення

Оригінал публікації на сайті «Медіамейкер» за посиланням

Заборона стосується всіх друкованих медіа, для аудіовізуальних медіа вона діє з 6 до 23 години. За дотриманням закону слідкує Комісія з регулювання азартних ігор (КРАІЛ), яка може накласти на медійників кількамільйонні штрафи — про перший штраф стало відомо в березні. У цьому матеріалі зібрали зафіксовані порушення й реакцію на них регуляторного органу. 

Як регулюється реклама азартних ігор? 

Стаття 22-1 закону «Про рекламу» говорить, що реклама азартних ігор, реклама торговельних марок, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими організовують і проводять азартні ігри, забороняється:

  • у лінійних аудіовізуальних та аудіальних медіа з 06:00 до 23:00;
  • у наукових, науково-популярних, навчальних, громадсько-політичних, довідкових, літературно-художніх виданнях, виданнях для дітей та юнацтва та інших виданнях (крім спеціалізованих видань, присвячених азартним іграм);
  • у всіх друкованих медіа (крім спеціалізованих видань, присвячених азартним іграм);
  • на зовнішніх та внутрішніх поверхнях транспортних засобів та метрополітену;
  • засобами зовнішньої реклами;
  • на товарах (зокрема одязі), призначених переважно для людей до 21-річного віку;
  • у місцях проведення розважальних, театрально-концертних, спортивних заходів, спортивних змагань та інших заходів для людей, які не досягли 21 року.

З березня 2024 року на розгляді КРАІЛ перебуває понад 50 справ про можливі порушення Закону України «Про рекламу». Розмір штрафу становить 2,130 млн грн — 300 мінімальних заробітних плат.

Санкція поширюється на винних розповсюджувачів, рекламодавців, виробників реклами. Як зазначили в комісії, встановлення факту можливого порушення закону не дозволяє одразу застосовувати санкцію, оскільки потребує збору інформації щодо власників носіїв реклами, замовників реклами, виробників реклами тощо. Комісія збирає необхідну доказову базу, встановлює винних у порушеннях, оцінює їхні дії.

Окремо комісія наголошує, що зовнішня реклама інших товарів, послуг, контенту тощо, де організатори азартних ігор є спонсорами і яка формує або підтримує в непрямий спосіб обізнаність споживачів реклами та їхній інтерес щодо такого товару та/або організатора азартних ігор, по суті є непрямою рекламою, а отже теж заборонена. 

Які медіа вже оштрафували? 

2,13 млн грн  — штраф видання «Вісник і К»

У березні 2024 року КРАІЛ уперше оштрафувала видання за порушення законодавства про рекламу. 2,13 млн грн штрафу отримала всеукраїнська інформаційно-аналітична газета «Вісник і К». 

Комісія встановила, що волинське видання порушило частину 7 статті 22-1 закону про рекламу — «рекламування  азартних ігор, організація і проведення яких здійснюється без ліцензії на право провадження відповідного виду діяльності». 

Шеф-редактор Євген Хотимчук «Вісник+К» тоді відмовився від коментарів, але зазначив: «Такий штраф спрямований на знищення видання». 

Що саме рекламувало медіа — не уточнили, але протягом трьох місяців воно має сплатити штраф. У разі несплати комісія може стягнути кошти за допомогою виконавчої служби.

2,4 млн грн — штраф телеканалу «Чернівецький промінь»

У квітні 2024 року ТОВ «Чернівецький промінь» оштрафували на 2,4 млн грн за порушення вимог законодавства. Як ідеться у рішенні комісії, телеканал розповсюджував рекламу азартних ігор «із порушенням вимог щодо заборони діяльності з рекламування азартних ігор, організація і проведення яких здійснюється без ліцензії на право провадження відповідного виду діяльності».

Канал мав припинити розповсюдження реклами та протягом 30 днів повідомити КРАІЛ про виконання рішення.

4,8 млн грн — штраф ТРК «Люкс»

Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей 18 квітня 2024 року наклала низку штрафів на телерадіокомпанію «Люкс».

За даними рішення, «Люкс» розповсюджував рекламу, в якій «вміщено зображення об’єктів права інтелектуальної власності, під якими провадиться діяльність з організації та проведення азартних ігор». Цю рекламу ТРК демонструвало на відеоекрані на фасаді будинку на Хрещатику в Києві.

Регулятор заявив, що ліцензіат порушив вимоги ст. 22-1 закону України «Про рекламу». Комісія зобов’язала сплатити штраф не пізніше трьох місяців і припинити розповсюдження реклами.

Як і попередні оштрафовані медіа, «Люкс» має сплатити штраф протягом трьох місяців і припинити розповсюдження реклами та в 30-денний строк повідомити Комісію про виконання рішення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Дар'я Свистуха, «Медіамейкер»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
537
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду