detector.media
08.06.2012 20:20
Опитування: рекламісти – про наслідки скандалу з телевимірюваннями

Довіра деяких рекламних медіаагентств до даних телевимірювань похитнулася, але на ринок телевізійної реклами це не вплине. У будь-якому разі, рекламодавці та агентства чекатимуть на офіційні результати перевірки ІТК і GfK. Таке резюме можна зробити за результатами опитування керівників медіаагентств щодо інформації про підкуп панелістів, оприлюдненої Рудольфом Кірносом.  

 

«Детектор медіа» опитувала рекламістів паралельно з тим, як Індустріальний телевізійний комітет розсилав їм листа з проханням не коментувати ситуацію. Тож висловити свою думку погодилися представники лише деяких агентств. За нашими даними, представників каналів також попросили утриматися від будь-яких коментарів щонайменше на два тижні. Ніхто з тих, до кого зверталася ТК, не побажав висловитися, окрім ТВі.

 

 

Генеральний директор Publicis Group Ukraine Олег Попенко сказав, що його група чекатиме на результати роботи ІТК, який наразі вивчає питання, і лише потім робитиме висновки. До завершення перевірки агентство ставитиметься до оприлюднених фактів обережно. Клієнти вже знають про ситуацію і ставлять агентству запитання, зауважив пан Попенко, не вдаючись у деталі про характер питань і зміст відповідей.

 

Директор MediaDirection Костянтин Ніков відповів, що поки не має чіткої думки про те, що сталося: «Спочатку потрібно розібратися, а потім вирішувати. Потрібно обсудити це на вищому рівні, в ІТК, до якого ми входимо. Поки нічого не можу сказати».  

 

Медіадиректор AITI/Carat Юлія Карпушина вважає, що ситуація вже не стихне сама по собі, але зауважує, що її агентство чекатиме розгорнутого аналізу GfK та ITK:

 

- Як ви у цілому оцінюєте оприлюднену Рудольфом Кірнесом інформацію і чи довіряєте ви їй?

- Враховуючи, що у вимірюваннях не виключений людський фактор, усе може бути. Адже й раніше піднімалися питання про точність дослідження, у 2009 році ставилися під сумнів і показники самого Ru Music. Однак зараз обвинувальна сторона наводить так багато деталей і натяків на конкретних підозрюваних, що ситуація сама по собі не розсмокчеться. Ми поки активно стежимо за розвитком подій, але зайняли нейтральну позицію - чекаємо розгорнутого аналізу GfK та ITK. 

 

- Чи  буде ваше агентство враховувати оприлюднені дані якимось чином у роботі?

- Поки враховувати немає чого, немає повної картини по всіх каналах. Є лише відрізки «інструкції зловмисників» по окремих нішевих каналах, і навіть програмам великих. Згідно із сьогоднішньою інформацією про кількість підозрюваних домогосподарств, зрозуміло, що така вибірка могла суттєво впливати на показники нішевих каналів, але для середніх і великих каналів зміни рейтингів не могли бути більшими за 5%.

 

- Чи будете ви обговорювати ситуацію з клієнтами, рекомендувати їм щось, зокрема, стосовно каналів, що фігурують у розслідуванні?

- Ми, звичайно, будемо обговорювати ситуацію з нашими клієнтами, але рекомендації поки давати рано. Виходячи з висновків сторони обвинувачення, у цілої низки каналів показники занижувалися, а значить, рекламодавці, самі того не знаючи, економили.  Хоча частка нішевих каналів у кампаніях більшості рекламодавців не така велика. У будь-якому випадку, ми дочекаємося результатів розслідування - важливо розуміти істинні масштаби ситуації.

 

 

Генеральний менеджер українського Mindshare Валерій Варениця нагадав, що це далеко не перший випадок, коли вимірювальника звинувачують у маніпуляціях. В останній рік своєї телевимірювальної роботи компанія AGB, пригадав він, змістила час у даних на 3 хвилини вперед, через що рейтингам реклами присвоювався рейтинг, наприклад, початку фільму.

 

На думку Валерія Варениці, довіра до даних чинного вимірювальника непрямо вже підірвана, оскільки рекламодавці вже телефонують і розпитують про ситуацію, «а де питання, там і певний рівень недовіри». Втім, вважає рекламіст, з точки зору продажів реклами на ринку навряд чи щось зміниться. «Є у Парижі еталон метру. Хтось може вважати, що насправді це не метр, а більше чи менше, але світ вирішив вважати, що саме це еталон. Так і тут: хтось може не вважати дані об'єктивними, але галузь вирішила користуватися цими рейтингами - і ці рейтинги є еталоном. Сумніваюся, що ми повинні казати клієнтам, що не впевнені в чесності окремих каналів, і тому їх треба прибрати зі спліту. Такого не буде».

 

«Є голлівудський фільм про продюсера, який задля підняття рейтингів свого шоу купив адреси панелістів і вдався до якихось хитрощів. Рейтинги шоу злетіли, а потім продюсера замучила совість, і обман розкрився. Продюсер був морально розчавлений. Але за якимись незалежними оцінками, за листами і відгуками глядачів його програму таки визнали однією з найкращих. Мораль: якщо ти справді талановитий, то - нічого страшного», - резюмував Валерій Варениця.

 

Нагадаємо, 7 червня директор каналу Ru Music Рудольф Кірнос заявив, що дані телевізійної панелі GfK Ukraine не відображають реальний телеперегляд через підкуп панелістів злочинним угрупованням; корумпованими нібито є від 5% до 8% учасників.

 

 «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY