Нацрада анулювала ліцензії 8-ми телекомпаній з МХ-4, а УНІАН-ТБ має розпочати мовити протягом місяця

14 Липня 2010
25208
14 Липня 2010
15:11

Нацрада анулювала ліцензії 8-ми телекомпаній з МХ-4, а УНІАН-ТБ має розпочати мовити протягом місяця

25208
Нацрада анулювала ліцензії 8-ми телекомпаній з МХ-4, а УНІАН-ТБ має розпочати мовити протягом місяця

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення на засіданні 14 липня розглянула результати перевірок мовників і провайдера цифрового мультиплексу МХ-4.

 

За результатами перевірок Національна рада вирішили анулювати ліцензії і вилучити з Державного реєстру телерадіоорганізацій 8 компаній: ТОВ «Інтер Ківар» («Штепсель»), ТОВ «Футурама» («Берегиня»), ТОВ «Векта плюс» («Класика»), ТОВ «Мирей» («Котигорошко»), ТОВ «Емпайер бізнес брокерс Україна» («5:0»), ТОВ «Лайкс» (К), ТОВ «Ді. ком» («Мандрівник»), ТОВ «Дотюей» («Цукор»).

 

Ці компанії не розпочали мовлення протягом року, крім того не виконали свої організаційно-технічні, фінансові, інвестиційні зобов'язання та конкурсні умови. Їхні представники не з'явилися на засідання Нацради, а за юридичними адресами, які були вказані у ліцензіях, їх знайдено не було.

 

Щодо ТОВ «УНІАН-ТБ» Нацрада винесла рішення оголосити попередження. Як відомо, ця компанія також отримала ліцензію на мовлення в МХ-4 і не розпочала мовлення протягом року, не виконавши своїх організаційно-технічних, фінансових, інвестиційних зобов'язань та конкурсних умов.  Проте на засіданні Нацради був присутній представник групи «1+1» Максим Варламов, який пояснив затримку з початком мовлення зміною власників медіагрупи. Він запевнив, що протягом місяця компанія готова розпочати мовлення; за його словами, вже збудовано студію на Петрівці і навіть затверджено сітку мовлення. Однак сітку Варламов не захотів показати Нацраді, пояснивши, що це конфіденційна інформація.

 

Щодо ЗАТ «Телеодин» (М2), який також отримував ліцензію на мовлення в МХ-4, то результати його перевірки вирішено взяти до відома, оскільки це єдина компанія, яка на цей момент мовить в мультиплексі МХ-4 згідно зі своєю ліцензією, хоча перевірка зафіксувала, що «Телеодин» не здійснював цифрове мовлення з 15.05.09 по 6.12.09, а почала мовити з 1 квітня 2009-го без укладання угоди з УЦТМ. Згодом ця угода була підписана. Як пояснив представник компанії Валентин Коваль, угода з провайдером тривалий час не укладалася, тому що канал не розумів тарифів. Крім того, компанія готова була фінансувати закупівлю соціальних сет-топ-боксів для населення, але тільки за умови, якщо Національна рада розробить якусь програму. Нацрада та інші державні органи  такої програми поки що не розробили.

 

Щодо провайдера цифрового мультиплексу МХ-4 компанії «Українська цифрова телемережа» (УЦТМ), то результати її перевірки вирішено взяти до відома, тому що на даний момент компанія надає глядачам послугу з 10-ти програм, транслюючи канали «Мюзік бокс Україна», «Київтелемонтаж» (Мега), «Культура», «Гумор ТБ», ТВі, «Інтер», НТН, КДР ТРК, «Україна» і «Телеодин» (М2). УЦТМ писала до Нацради листа з проханням дозволити тимчасово транслювати саме ці програми, оскільки ліцензіати МХ-4 не надавали їй сигнал.

 

Перевірка зафіксувала, що УЦТМ має бути оператором мультиплексу МХ-4, але фактично оператором є Концерн РРТ. Директор компанії Наталя Чобітько-Сапоненко пояснила, що УЦТМ вже має ліцензію оператора телекомунікації від НКРЗ, але передавачі знаходяться на об'єктах Концерну РРТ, який є закритим підприємством, тому не дозволяє присутність на своїх об'єктах сторонніх працівників. Але при розбудові мережі УЦТМ планує, що поставить свої об'єкти і стане повноцінним оператором. Наталя Чобітько-Сапоненко також попросила Нацраду сприяти в  переговорах з УДЦР і ліцензіатами. Вона сказала, що компанія за результатами переговорів з УДЦР, можливо, незабаром включить передавачі в Овручі Житомирської області, а також у містах-мільйонниках.

 

На брифінгу перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко сказала, що тепер  Національна рада має оголосити конкурс з чіткими умовами, провести його відкрито і прозоро. Але це станеться не раніше вересня, бо в серпні Нацрада не працюватиме.

 

Нагадаємо, 2 квітня 2008 року ліцензії  на мовлення здобули М2, «УНІАН-ТБ», а також 8 невідомих ринку телеканалів - «Берегиня», «Цукор», «Котигорошко», «5:0», «Класика, «Мандрівник», «К» і «Штепсель». ТК провела журналістське розслідування  з цього приводу, довівши, що 8 компаній, які нині було позбавлено ліцензій, на ринку не існує, а також, що до процесів переходу на цифрове мовлення причетний Віктор Балога, на той момент - голова Секретаріату Президента.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25208
Читайте також
12.06.2008 15:50
«Детектор медіа»
30 380
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
qwerty1
5005 дн. тому
8 каналов как раз для группы Интера
//
5006 дн. тому
Вася! Как раз в данном случае НЕ отобрали лицензии, к которым имели отношение Юля и Ющ. А те, которые были выданы каналам, которые создал (вернее, не создал) Игорек под патронатом Виктора Ивановича, как раз и аннулировали (правда, УЦТМ отделался легким испугом)
Александр
5006 дн. тому
Ура наконец то убрали эти левые каналы! Главное , чтоб после этого остался трк футбол!
вася
5006 дн. тому
шо ж вы тут не пишете, яка добра і працьовита була ваша юля і ющ! які вони молодці! як одна працювала! а інший "розбудовував" державнисть та історію! шо ж ви язики в ж... позапихали?
Спостережливий
5006 дн. тому
Тепер до процесів переходу на цифрове мовлення буде причетний інший голова адміністрації президента:) А потім, після зміни політичного режиму, новий склад нацради знову позбавить ліцензій вже нові компнії
Эгус Кабулус
5006 дн. тому
Эх..а Мирошниченко и Плаксюк в чате на Телекритике меня клятвенно заверяли, что мол увижу я очень скоро Мандривнык и Котигорошко в эфире)) Не судьба, блин))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду