Яценюк після справи з ТВі і 5-м каналом зареєстрував два законопроекти про Нацраду

10 Червня 2010
28947
10 Червня 2010
18:26

Яценюк після справи з ТВі і 5-м каналом зареєстрував два законопроекти про Нацраду

28947
Яценюк після справи з ТВі і 5-м каналом зареєстрував два законопроекти про Нацраду

Народний депутат Арсеній Яценюк хоче заборонити анулювання ліцензій та позбавлення права власності на телерадіокомпанії, набутого до 1 червня 2010 року. Відповідний законопроект № 6511 «Про заборону анулювання ліцензій на мовлення та позбавлення права власності на телерадіоорганізацію» він зареєстрував у Верховній Раді 10 червня.

 

Як повідомляє прес-служа партії «Фронт змін», законопроект пропонує:

- встановити, що право власності на телерадіоорганізації, набуте до 1 червня 2010 року, є непорушним і не може бути змінене, окрім випадків добровільного відчуження такого права;

- зобов'язати Нацраду припинити зловживати правом на анулювання ліцензій на мовлення шляхом встановлення виключних підстав для такого анулювання;

- віднести до виключних підстав анулювання ліцензій на мовлення наступне: а) клопотання ліцензіата про анулювання ліцензії; б) несплату ліцензіатом ліцензійного збору у строки, встановлені відповідно до вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення»; в) відсутність передбаченого ліцензією мовлення протягом року від дня видачі ліцензії;

- запровадити правовий механізм поновлення власниками телерадіоорганізацій ліцензій на мовлення, якщо вони добровільно від них відмовились і не минув встановлений законом строк такого поновлення.

 

У пояснювальній записці до законопроекту підкреслюється, що спроби нинішньої влади анулювати вже видані ліцензії на мовлення та позбавити права власності власників телерадіоорганізацій є прямим порушенням Конституції України. При цьому Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення безпосередньо сприяє реалізації цього процесу шляхом зловживання своїм правом на анулювання ліцензій на мовлення.

 

Прикладом цього є останні події, пов'язані із рішенням Окружного адміністративного суду Києва щодо законності проведення 27 січня 2010 року Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення конкурсу на виділення додаткових частот, зокрема українським телевізійним каналам TBi і 5 канал. Як відомо, своє рішення суд обґрунтував тим, що була порушена процедура видачі Нацрадою ліцензій на мовлення зазначеним каналам, наголошується в документі.

 

Також Арсеній Яценюк хоче заборонити Національній раді з питань телебачення і радіомовлення здійснювати повноваження, доки в її складі менше шести членів, і встановити кримінальну відповідальність за порушення цієї норми. Відповідний законопроект № 6512 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прпинення зловживання правом Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення)» також зареєстрований у Верховній Раді 10 червня.

 

Як повідомляє прес-служа партії «Фронт змін», законопроект пропонує:

- заборонити Нацраді здійснювати свої повноваження, зокрема бути позивачем, відповідачем та третьою стороною у суді, якщо у складі Нацради менш ніж 6 осіб;

- заборонити апарату Нацради представляти її у державних органах та органах місцевого самоврядування, заборонити бути позивачем, відповідачем та третьою стороною від імені Національної ради в судах, якщо її склад не є повноважним;

- заборонити членам Нацради висловлювати офіційну позицію в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, судах, ЗМІ та іншим способом, якщо в її складі менш ніж шість членів;

- встановити, що Нацрада не може анулювати ліцензії, якщо її склад не є повноважним (менш ніж 6 членів);

- встановити кримінальну відповідальність за порушення умов повноважності Нацради та завідомо незаконні рішення судів, що ґрунтуються на позиції Нацради, склад якої не є повноважним (менш ніж 6 осіб).

 

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що сьогодні склад Нацради у кількості менш ніж шість осіб не є повноважним - її члени від Верховної Ради не призначені. Разом із тим, призначені члени Нацради від її імені висловлюють офіційну позицію на судових засіданнях, що є прямим порушенням Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» і призводить до ухвалення судами завідомо протиправних рішень.

 

На сайті Верховної Ради тексти законопроектів і супровідних документів наразі відсутні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28947
Читайте також
01.07.2010 11:41
Мар'яна Закусило
39 789
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Петро
5064 дн. тому
ЗАБОРОНИТИ ПИСАТИ І МАЛЮВАТИ І УСІХ ДО СИБІРУ_ДУРНІ ЦЕ ВЖЕ БУЛО З ШЕВЧЕНКОМ,НІЧОГО ВАС НЕ ВЧИТЬ ІСТОРІЯ
Ну-ну
5065 дн. тому
Пан Яценюк так перейнявся проблемою кворумності нацради, що майже дозрів до усвідомлення найважливішої речі: ці спірні частоти для 5 каналу та для Княжицького давала група людей, а не кворумний склад нацради. От би в цьому випадку й застосувати "кримінальну відповідальність за порушення умов повноважності Нацради", як висловився у законопроекті сам Яценюк.
Squall
5065 дн. тому
Виходячи з того, що з початку активного суспільного інтересу до ситуації з ліцензіями пройло менше тижня, то законопроекти явно писались нашвидкоруч і без детального аналізу тематики. Плюс заборона бути позивачем, відповідачем та третьою стороною у суді без 6 членів - повний абсурд. Тексту нажаль ще нема...
Леся Ганжа
5065 дн. тому
гиги:))))) що це з вами, Арсенію Петровичу? Нацрада і так не анульовує ліцензій - це може робити тільки суд. у даному разі суд просто-напросто визнав недійсними результати конкурсу, ні про яке анулювання не йдеться. ну і ще цікавий момент, на якій підставі працівники апарату будуть отримувати зарплату, якщо Нацраді буде заборонено працювати? а це близько сотні людей, між іншим. чому ці люди мають розплачуватися за тупізм верховної ради, яка вчасно не подбала про те, щоб замінити членів НР, в яких спливли повноваження? і взагалі - що це за брєд і хто вам це підсунув? чи ви самі до такого додумалися?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду