Це поки не наша війна

10 Червня 2010
89007
10 Червня 2010
13:54

Це поки не наша війна

89007
У ситуації з 5-м каналом і ТВі варто наголосити: якщо власник бажає залучити журналістів до відстоювання його комерційних інтересів, то має надати колективу гарантії з точки зору інтересів суспільства
Це поки не наша війна

При всій повазі й любові до журналістських колективів телеканалів 5-го і ТВі, які сьогодні стали на оборону частот, виграних на конкурсі від 27 січня і програних учора в суді першої інстанції, не можу не згадати історію.

 

2005-й рік. У каналу НТН намагаються відібрати 75 частот. Менеджери обурено коментують ситуацію для преси, журналісти маніфестують на Банковій, в ефірі промовистий сюжет «Україна при Ющенко», де, здається, молоток з помаранчевою стрічкою розбиває безневинний телевізор. Про те, що ці 75 частот канал фактично навіть не виграв, а купив на одному-єдиному конкурсі у вересні 2004-го, в телевізорі не говорять.  Як і про те, що це безпрецедентний випадок в історії розбудови українських мереж. І про те,  що одразу стільки частот дали Едуарду Прутніку навіть не тому, що він мав гроші за них заплатити (це був би хоч якийсь, хоч гондураський, але ринок), а за те, що він «похресний син єдиного кандидата» Януковича.

 

Випливає запитання: де тепер той НТН, де Прутнік і де ті журналісти, яких переконали тоді йти на Банкову, вимахувати прапорцями і відстоювати свій канал?

 

Знову 2005-й. Нацрада намагається відібрати багато скромніший набір частот у телеканалу ТЕТ  - всього лише 22 ТВК (тут досить ґрунтовне пояснення цієї проблеми керівником каналу Григорієм Тичиною, щоправда, звісно, з точки зору власної правоти). Канал тут же запускає міжпрограмку «Кому заважає канал без політики». У програмі «Дивись!» виступають українські зірки, які розповідають про унікальність ТЕТу і про цинізм нової помаранчевої влади.

 

Як відомо, ТЕТ зараз також змінив власника. І менеджера, який так палко його відстоював. І навіть програма «Дивись!» - уже не та, а усічена із щоденної програми до тижневика.

 

2006-й рік. Історія з радіомережею «Ніко FM», яка отримала на постреволюційному конкурсі довгоочікувану частоту в Києві і ще кілька десятків частот під концепцію українського радіо. Журналісти і редактори, які виграли конкурс, - як вони вважали, - так на виграних частотах вийти і не встигли. Їх було звільнено, радіо переформатовано під стандартне Hot AC, а пізніше найбільшу українську радіомережу «Радіо 5» було продано в «Український медіахолдинг» панові Ложкіну.

 

Історія повторюється. І знову у вигляді для когось - трагедії, для когось - фарсу. Пропоную, щоб це була не наша трагедія, зробити нарешті висновки: розбудовуючи покриття каналу, власник передовсім думає про його капіталізацію. І, як правило, збирається його вигідно продати. Не підписуйтеся під це своєю репутацією і стоянням на майдані. Все-таки це, як не гірко, не ваш канал. Це його канал.

 

Ну і головне. Відстоюючи частоти своїх власників, журналісти ризикують втратити довіру аудиторії.

 

Ну як можна вірити в чесність новин 5-го після заяви редакційної ради про те, що канал перебуває на межі знищення? Причому, що цікаво, знищення саме інформаційного мовника. Бо, як з'ясувалось, у квітні 2010 року одна з юросіб каналу - «Експрес-інформ», який має якраз краще покриття, -  переоформила ліцензію чи то на розважальне мовлення, як казав член редакційної ради і колишній генпродюсер Юрій Стець, чи то на пізнавальне мовлення, як казав генеральний директор 5-го  Іван Адамчук на прес-конференції в УНІАН. Головне, що це переформатування тримали в глибокій таємниці.

 

5 грудня 2007 року Нацрада розподіляла місця у цифровому мультиплексі. Тоді гарантію виходу після вимкнення аналогу отримали всі загальнонаціональні телеканали, а 5 канал отримав тоді навіть цілих дві гарантії (два місця у мультиплексі) зі словами: «Цифра дає можливість роз'їхатися компаніям, які до цього моменту мали мовити на одній частоті. Так, окремі місця отримують НТКУ та "Ера", а також "Експрес-інформ" і НБМ». Від того самого моменту ринок із нетерпінням чекав на концепцію другого 5-го каналу, під який виділено окреме цифрове місце. Питання, чому треба було чекати 2010-го, зміни складу Нацради, зміни політичної ситуації в країні, якщо ще у 2007-му так хотілося розбудовуватися?

 

Між іншим, рішення Нацради тоді зобов'язувало 5 канал переоформити лише одну ліцензію - на багатоканальне  мовлення, яка до базових ліцензій на мовлення не має відношення.  

 

Її було переоформлено таким чином - див. тут.

 

При цьому базові ліцензії каналу мають отакі логотипи і формати:

 

 

 

ТРК «НБМ»

ТРК «Експрес-Інформ»

Номер ліцензії

№0305-м

№0303-м

№0304-м

Дата видачі додатка щодо програмної концепції мовлення

03.07.08

24.11.08

логотип

«5»

«5 канал чесних новин»

мова

Українська - не менше 95%

Українська - не менше 75%

Програми власного виробництва

17 год. 48 хв на добу

9 год. 45 хв

Національний аудіовізуальний продукт

23 год. 15 хв.

16 год. 45 хв.

Формат мовлення

інформаційний

Інформаційно-просвітницький

Інформаційно-аналітичні і публіцистичні передачі

14 год.55 хв.

6 год. 50 хв.

Культурно-мистецькі передачі

1 год. 15 хв.

55 хв.

Науково-просвітницькі передачі

1 год. 15 хв.

3 год. 30 хв.

Інше (фільмопоказ, реклама, телеторгівля, анонси, елементи оформлення ефіру)

6 год. 35 хв.

12 год. 45 хв.

 

Уважно дивимося в таблицю і бачимо, що якраз «Експрес-інформ» має логотип... «5 канал чесних новин». Чесно кажучи, не уявляю з таким логотипом ані розважального, ані пізнавального каналу. Але справа навіть не в тому: у цих каналів один власник і один менеджмент, і тільки від них залежить, який саме формат розвивати і яким чином вони переоформлюватимуть ліцензії в Нацраді. Жодну з наявних частот каналу Нацрада не відбирає (і відібрати не може).

 

Тобто, тепер, у 2010-му,  «відібрано» (поки що умовно, адже і 5-й, і ТВі вирішили оскаржувати це судове рішення) по суду лише те, що було розіграно на останньому конкурсі. І нічого більше. Канал фактично залишився при своєму.

 

Ну і, очевидно, 5-му каналу доведеться відмовитися не тільки від планів про «другий 5-й канал», який, судячи з неквітучого матеріального стану «першого 5-го каналу», будується лише для того, щоб не пропало місце в мультиплексі; а й від самого цього місця. А от це і справді солідна втрата: втрачається покриття на всю країну (для порівняння: зараз 5-й канал втратив лише 17+9 частот - і скільки галасу, а місце в мультиплексі - це загальнонаціональне покриття, якому поки що й ціни немає). Гірко, шкода, досадно, але тим не менш свобода слова тут ні до чого. Недоречне використання антицензурної риторики тільки девальвує проблему свободи слова в очах суспільства.

 

Так, на сьогодні в країні лишилося тільки три канали, що проводять більш-менш зважену інформаційну політику - це якраз 5-й, ТВі та ТОНІС (який, до речі, теж не отримав виграних на останньому конкурсі 2 частот). І суспільство зацікавлене в тому, щоб ці канали були і розвивалися. Але це залежить не лише від влади, а й від власника каналу. Зокрема від власника 5-го каналу, від того, наскільки він готовий зберігати саме інформаційне мовлення.

 

Інша ситуація по ТВі. Канал має супутникову ліцензію. Він приходив на український ринок, коли  в Плані розвитку телерадіопростору було чітко зафіксовано: загальнонаціональних мереж  на українському ринку аж 15, саме їм має всебічно сприяти Національна Рада у розбудові. А звідси вже виникає логічний наслідок: саме для того, щоб сприяти наявним мережам з огляду на скромні розміри українського рекламного ринку, Нацрада не повинна дозволяти постання нових мереж.

 

Зрештою, країна має переходити на цифру. Від 1 січня 2010 року в країні діє мораторій на роздачу аналогових частот. На думку генерального директора ТВі Миколи Княжицького, це означає, що від 1 січня не має оголошуватися нових конкурсів. На мою думку, мораторій означає мораторій, і самого цього «підсудного» конкурсу не повинно було бути.

 

Та й 10-ваттні передавачі - це не телевізійний діапазон узагалі (якщо йдеться, звісно, не про відкриття домового каналу телебачення). Це багатоходова комбінація - спочатку отримати маленькі потужності, потім -  «залагоджуючи» питання й отримавши дозволи у спецкористувачів (в основному, авіаційних служб і військових), ці потужності збільшити. І от я хочу зрозуміти: якщо з цим конкурсом і з цими частотами все гаразд, то чому одразу не було сказано, що в конкурсі розігрується не 10-ваттний передавач в Обухові Київської області, а 2,5-кіловаттний передавач у Києві? В мене є вагомі мотиви припускати, що частотні справи завжди «нечисті». Але і ця, на жаль, теж не виняток. І саме це робить її вразливою в суді. Тобто вже зробило.

 

Але знов-таки свобода слова тут ні до чого. І знов-таки нав`язливе бажання менеджменту ТВі видати одну проблему за іншу може призвести до ерозії  питання боротьби за свободу слова в очах суспільства.

 

Слід визнати, каналу ТВі не дають розбудуватися не тому, що він є голосом правди, а тому що група «Інтер» щиро дбає про своє ніким не підтверджене, але все-таки монопольне становище на українському ринку. Ще купуючи НТН за скажені гроші в грудні 2007 року, Хорошковський коментував своє рішення пристати на далеко не ринкову ціну каналу тим, що інакше б його купив хтось інший. У царства «Інтера» не має бути конкурентів. Але в данім разі дії «Інтера», який не дає розбудовуватися іншим каналам, вигідні й решті учасників ринку - на наш худенький рекламний пиріжок досить голодних ротів.

 

І ще по «Інтеру». Можна погодитися з багатьма аргументами (ми й раніше про це писали) позивача, але неможливо погодитися з його методами. Спочатку «Інтер» бере участь у конкурсі, не ставлячи, звісно, жодним чином під сумнів його законність,  і при цьому претендує на ВСІ  частоти (про тиск на членів Нацради ТК розповідав екс-член регуляторного органу Віктор Понеділко). Скандал розгоряється тоді, коли з 92-х каналів групі перепадає лише 20. Ось тоді починаються суди, звернення СБУ до Нацради і виїмка матеріалів по конкурсу (начебто з метою перевірки законності), тиск на окремих членів Нацради. Чи є гарантією справедливого суду така зв'язка - найбільший медіавласник (формально - чоловік найбільшої медіавласниці), він же позивач, він же голова СБУ, він же член Вищої ради юстиції? Як на мене, після цього заяви Хорошковського про тиск на суд, який здійснює своїми відкритими листами 5 канал, є закликами слона, що вийшов помірятися силами з бультер'єром, не кусатися нижче пояса.

 

Не менш уразливою є позиція Нацради. По суті, Нацрада зробила те, чого не робила ніколи. Я не кажу про те, що регулятори програли суд, - це якраз не новина. Але ніколи регуляторний орган не здавався без бою, натомість терпляче добивав суди дрібними моментами заплутаного регуляторного законодавства. Нині ж Нацрада  визнала всі позовні вимоги і погодилися з ними. Більше того, за свідченням очевидців, відповіді представникові Нацради підказував представник «Інтера» Ярослав Порохняк.

 

Але найбільшою засадою у зв'язку з цим виглядає намір регуляторного органу виставити спірні частоти на конкурс знову. Попри всі мораторії, попри серйозний владний тиск (кажуть, що нині Хорошковський особисто проводить співбесіди з «правильними» кандидатами на посаду члена Нацради), бажання проводити нові й нові конкурси може бути потрактоване не як питання доцільності, а лише як питання апетитів. 

 

Слабко віриться, що повторний конкурс буде проведено тільки з метою легалізувати тих переможців, які вже є, хіба що дотримавшись процедури конкурсу. Мені ще не випадало бути свідком атракціону небаченої принциповості. Але за умови, що на розіграних частотах з'являться нові переможці, це призведе до серйозних судових баталій - адже хто-хто, а Княжицький точно від свого не відступиться.

 

Попри всі судові заборони, той же канал ТВі частину виграних частот уже освоїв і зупинятися не збирається. Поки суд та діло, канал запустить свої передавачі, а далі відібрати не якісь абстрактні частоти, а конкретне майно каналів із передавачами й антенами, вимкнути сигнал, який уже транслюється в конкретних телевізорах, -  це буде справжня війна масштабу НТН-2.

 

... Але знов-таки, колеги, перш ніж іти на маніфестацію під АП, ВР, КМ, НР (потрібне підкреслити) отримайте від власників не тільки палкі слова, що це наш спільний канал і що як його не буде, то нам усім ніде буде працювати, а й гарантію, що це справді канал ваш.

 

Адже якщо власник проаналізує історію, він зрозуміє, що там, де були конфлікти з владою, їх було виграно тільки завдяки воланням про утиски свободи слова. Якщо не волатимете ви - їм не повірять. А це, як на мене, є вагомою підставою вимагати гарантій від медіавласника - гарантій  незалежної редакційної політики, оплати вашої праці та фіксації певної структури медіавласності, яка не може бути змінена без згоди трудового колективу. І ось тільки тоді, коли ці гарантії буде отримано - можна буде справді говорити про те, що в боротьбі за розвиток 5-го й ТВi зацікавлене все суспільство, і журналісти разом із ним.

 

Без таких гарантій ви опинитеся там же, де нині є журналісти колишнього НТН, ТЕТу, «Радіо 5». Тобто десь. На інших каналах.

 

Ілюстрація - 21region.org 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
89007
Читайте також
31.08.2010 17:22
Мар'яна Закусило
66 051
10.06.2010 14:33
Отар Довженко
89 402
04.06.2010 19:47
Роман Скрипін, для «Детектор медіа»
48 561
Коментарі
22
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володарский Александр
4991 дн. тому
Очень хорошо, спасибо.
Леся Ганжа - Цікавому
5070 дн. тому
чим ви мені дорікаєте, Цікавий? ось мої статті про Сяйво: Дзеркало тижня http://www.dt.ua/3000/3680/53345/, Телекритика: http://www.vox.com.ua/data/publ/2006/12/05/pry-svitli-syaiva.html (передрук, оригінал не зберігся) і ще трохи тут: http://www.dt.ua/3000/3680/55431/. а тішитися з допущеності до інформації - як ви пишете - це для журналіста звучить просто смішно. шукайте ви - і знайдете. працюйте- і буде розуміти. інформація по Сяйву не була закритою, факти,наведені в цій статті - теж. я не вважаю громадянською позицією робити висновки, не знаючи фактів. як і писати на форумі під ніками.
Олег Головатенко
5070 дн. тому
Ну нарешті написали про частоти. Залишилося зовсім нічого - написати про регіони, де їх давно монополізовано під красиві концепції місцевого і українського наповнення. А також згадати поіменно тих представників Нацради у регіонах, які ретельно наглядають за відповідністю наповнення ефіру заявленим концепціям. Вже не кажу про схеми отримання цих частот - тут "Телекритиці" справді є де розгулятися. Тому з нетерпінням чекатиму публікацій і повторних конкурсів на 99,9% регіональних ФМ-частот.
Цікавий
5070 дн. тому
Ет, Лесю, запізнилися. З вашим талантом треба було 2004-го писати, що перед тим, як протестувати проти виборчих фальсифікацій, треба отримати гарантії від Ющенка. Тоді б люди отямилися і Янукович зараз мав вже другий термін. А так не розібралися лохи і пішли на Майдан. І відклали Януковича на цілих п'ять років - а все через те, що ви не пояснили вчасно. Ваша кваліфікація у сфері частот, на жаль, не замінює громадянської позиції. Так само "вумні" журналісти писали, що конфлікт навколо "Сяйва" - це розборки Клімашенка та Корнієнка і дуже тішилися з того, що допущені до інформації. А в результаті книгарня не працює. Ситуація типова - коли люди не розбирають де головне, а де другорядне
medved
5070 дн. тому
Буду краток: Мегареспект за статтю - у ній є все, що я хотів знати про конфлікт
Эгус Кабулус
5070 дн. тому
Лесю, знімаю капелюха:-)
Македонский
5071 дн. тому
БРАВО! БРАВО! БРАВО! 2all - учитесь работать. Леся нашла все материалы, подняла все архивы, проработала материал и только после этого написала. Искренне обидно за журналистов 5-го которых использовали как презерватив, прикрывая просто бизнес. :-(
Олександр Михельсон
5071 дн. тому
"What the public is interested on, is not the public interest". Terry Pratchett, The Truth.
Лигачева
5071 дн. тому
Миколе: не вдаваясь в подробности вашего спора, хочу все-таки отметить очевидное передергивание: во-первых ,что касается ТК - но никто не предлагает Лесе Ганже бороться за коммерческие интересы владельцев сайта:). более того - у ТК есть и грантовое финансирование, через ГО Телекритика. Но никто и в ГО не предлагает ньюз-руму бороться за получение ,скажем , грантов:).. этим занимается менеджмент - поиском грантов - а не журналисты. во-вторых - никто не отрицает глубокого контекста ситуации с 5 каналом и тивиай, в том числе - политического. И защищать журналистов 5 канала надо, как и право общества на то, чтобы такие каналы ,как 5 и тивиай - были, и в неизмененном формате, и с независимой редполитикой... но вопрос только в том - от кого и чего именно защищать! мне кажется, что кричать только об ответственности "власти" - не получается здесь, как и о закрытии властью канала.... огромная доля ответсвенности за происходящее и за то, что будет происходить - дежит на СОБСТВЕННИКЕ! и вот об этом тоже надо говорить! а то сейчас складывается впечатление, что кто-то намеренно хочет увести журналистский коллектив 5-го канала от понимания того, что на самом деле судьба канала в большей степени - в руках собственника, чем в руках кого бы то нри было!!! то есть нельзя ставить на одну доску интересы собственника и журналистов... они на самом деле и очевидно разные! и я например больще всего опасаюсь такого возможного развития событий, когда собственник даже не продаст канал, а просто ССЫЛАЯСЬ на то, что вот типа частоты у него отобрали, САМ УНИЧТОЖИТ информационное независимое вещание на канале, сделав его развлекательным! ну или все-таки продаст - но вот под тем же соусом: хотел держать марку независимого канала - но не дали... (хотя на самом деле ничего из произошедшего в данный момент не закрывает 5 канал!) и поможем собственнику в этом - мы ,если не будем критично оценивать происходяшее и говорить о нем правду во всей ее полноте, а не в рамках "черного -белого" исключительно. Увы, здесь белых и пушистых нету, и это надо сначала признать ,а потом уже двигаться дальше.. более того, если кричать пожар тогда, когда его нет - то потом ,когда он таки случится, никто крикам уже не поверит.. такие ситуации могут прочно дискредитировать борьбу за свободу слова - и общество не поддержит нас там, где реально нужна будет его поддержка.
Леся Ганжа
5071 дн. тому
Ситуація дуже драматична. Тому і власникові, і топ-менеджменту доведеться думати дуже швидко, яким чином він готовий дати гарантію колективу. Бо це питання його відповідальності теж. А продаж 5-го каналу обговорювалася дуже давно. Канал поступово вбивався, бо в нього нічого не вкладалося. Ви тільки підтверджуєте те, що зараз питання в ціні, яку пропонують підняти, вигнавши на барикаду журналістів. ТВі не роблять маленьким і невпливовим, він просто таким і є. А прорахунок 10-ваттників і голосування без кворуму - це афера, і ми з вами вже говорили на цю тему. Але все одно - тут про цензуру не йдеться. Суспільство справді зацікавлено в тому, щоб були потужні демократичні мовники, а не демократині мовники в перідо розбудови, а далі - сорі, ми змушені вас продати. Настали важкі часи, тому давайте називати речі своїми іменами, хоча б у корпоративних дискусіях. Поки добраніч)
андрій
5071 дн. тому
дякую
Леся Ганжа
5071 дн. тому
Андрієві: ЕІ має 40 частот, а НБМ - 37. Ось тут за лінком http://nrada.gov.ua/cgi-bin/go?node=1505 є роз"яснення Нацради і карта покриттів одної юрособи та іншої.
Микола
5071 дн. тому
Дякую за таку оперативну реакцію :) Звучить романтично. Власник, який інвестує мільйони в телеканал повинен дати гарантію журналістам, що він не продать канал без їхньої згоди. А трудовий колектив чи Ви особисто що готові гарантувати власнику? Журналісти 5 каналу та ТВі доволі досвідчені, що розуміти цей конфлікт (моя думка). І тут власне потрібно обирати: або ти борешся з прецендентом концентрації силової, судової та 4 влади в одних руках і намагаєшся зберегти бодай шанс альтернативи, або чекаєш частки трудового колективу ( до речі, а Ви, Лесю, готові гарантувати, що працюватимете на Телекритиці років 5?) і спостерігаєш, як хтось доволі таки швидко будує чітку модель керованої демократії. В якій барикади будуть просто неможливі як такі. Я гадаю, що питання простіше ніж комерція (для Хорошковського ці 52 частоти - це іграшки). 5 канал потрібно купити (і мені здається, що зараз Порошенку робиться пропозиція), а ТВі - залишити невеликим і невпливовим, а далі вони і сами перетворяться на "бюджетний канал". От цікаво, коли починався голодомор, напевно теж багато селян чекали, що це питання "куркулів" і совєтів. А потім їх вже не питали. (може я перебільшую, але дуже вже фантастично виглядає така концентрація сили в одних руках)
такттакитак
5071 дн. тому
Все очень верно отмечено.Раз с 01.01.2010 частоты не должны выдаваться, то таки не должны! И повторный конкурс, это нон сенс. В цифру все! Там всем хватит места. А тут борьба идет за покрытие, что б подороже потом продать. Где всеукраинский информационный радиоканал "Радио 5"??? А ведь конкурс выиграли с самашедщим кол-вом частот. И года не прошло, как перепродали "Ретро ФМ".Так и тут. Еще для отвода глаз каким-то местечковым каналам по 2-3 часа выделили.
андрій
5071 дн. тому
питання. розподілено 92 нові частоти. цікаво знати, для порівняння, скільки у цих каналів є "старих" частот?
Леся Ганжа
5071 дн. тому
Пане Миколо, я написала, що може бути такою гарантією - частка трудового колективу в структурі власності, неможливість екзиту з бізнесу нинішнього власника без згоди трудового колективу, як і залучення інших інвесторів, і будь-яка зміна редакційної політики чи формату. Якщо власник на такі угоди не йде, значить він планує розбудувати мережу і швидко її продати. А топ-менеджмент - в долі. Якщо ж власника цікавить справді медіабізнес і справді цей журналістський колектив, то він запропонує свої умови, які б могли бути гарантіями для колективу, що вони йдуть на барикаду не за чужі мільярди. Ви запитали щодо Телекритики - ні, це не моя власність.
Микола
5071 дн. тому
То що робити журналістам? Боротись чи ні? Чи поступити за близьким всім українцям принципом "Моя хата з краю?" і чекати "Якось воно буде"?
Микола
5071 дн. тому
Вибачте за помилки, Леся Ганжа
Микола
5071 дн. тому
Леся, а що Ви хотіли сказати? В чому гарантія? У Вас є гарантія, що Телекритика Ваш сайт? І Ви справді вірите в це? Мені здається, що єдине в чому Ви можете бути впевненн, так це що Леся Ганджа - це точно Ви, Це - гарантія. А все інше - це збіг обставин. А от чи боротися за 5 канал чи ТВі -- це звісно вибір журналістів. А гарантії - обман. Тож давайте не займатися самообманом.
Дитилин
5071 дн. тому
Все верно расписала.
гість
5071 дн. тому
Лесю. Браво!
Саша
5071 дн. тому
Душевненько
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду