Верховна Рада не включила до порядку денного законопроект Яценюка про Нацраду

20 Квітня 2011
16557
20 Квітня 2011
14:14

Верховна Рада не включила до порядку денного законопроект Яценюка про Нацраду

16557
Томенко заявив, що члени Нацради є помічниками власників телерадіокомпаній
Верховна Рада не включила до порядку денного законопроект Яценюка про Нацраду

Верховна Рада 20 квітня не стала включати до порядку денного восьмої сесії законопроект Арсенія Яценюка № 8136 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо припинення зловживання правом Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення)». За включення до порядку денного проголосували лише 70 народних депутатів.

 

Автор документу Арсеній Яценюк (НУНС) наполягав на розгляді законопроекту. За його словами, нині переділ медіаринку здійснюється за допомогою регулятора - Національної ради, яка може «відібрати ліцензію в будь-якого каналу, відібрати право на мовлення в будь-якої радіостанції». Першим кроком нової влади, за його словами, став відбір ліцензій у 5-го каналу і ТВі. «Я прошу повернути ліцензії, обмежити владу у впливі на Національну раду і повернути свободу слова Україні», - наголосив Арсеній Яценюк.

 

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко (позафракційний) нагадав, що жодного разу за останні роки Верховна Рада не слухала звіти Національної ради. «Сьогодні практично всі телекомпанії в абсолютній більшості вийшли за межі чинного законодавства», - звернув увагу він і додав, що це відбувається за потурання Нацради, оскільки «помічники власників телерадіокомпаній - члени Національної ради». Він закликав колег заслухати звіт Нацради.

 

«На сьогоднішній день відбираються ліцензії в телерадіоканалів, які не угодні сьогоднішній владі, і їх віддають тим структурами, які близькі до влади», - заявив народний депутат Володимир Ар'єв (НУНС). За його спостереженнями, з ефіру українських каналів зникають дитячі, освітні, публіцистичні, пізнавальні програми, так само як і україномовні програми.

 

Однак народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що більшість не буде підтримувати законопроект, після критики на адресу більшості і президента: «Ми завжди стояли і будемо стояти на захисті свободи слова. Ми готові були підтримати сьогоднішній законопроект, але після того, як вилили відро бруду на більшість і президента, ми не будемо підтримувати».

 

Нагадаємо, Арсеній Яценюк у законопроекті пропонував з-поміж іншого заборонити Нацраді здійснювати свої повноваження, якщо у її складі менше 6 осіб; заборонити апарату Нацради представляти її у державних органах місцевого самоврядування і судах, якщо її склад не є повноважним; зобов'язати Нацраду відновити ліцензії 5-го каналу і ТВі. Парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації відправив цей законопроект на доопрацювання.

 

Арсеній Яценюк уже виходив із такою законодавчою ініціативою в червні 2010 року. Але за результатами розгляду в першому читанні 12 січня парламент відхилив його проект.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16557
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду