Дмитро Джангіров: «Ми залишаємося лідерами міських новин»

29 Квітня 2010
23844
29 Квітня 2010
16:59

Дмитро Джангіров: «Ми залишаємося лідерами міських новин»

23844
Директор ТРК «Київ» про телеканал і не тільки
Дмитро Джангіров: «Ми залишаємося лідерами міських новин»

- Ви не лише як директор телеканалу, а й як політолог і ведучий відомої програми, як оцінюєте політичну ситуацію в країні у зв'язку з новим урядом?
- Я не відчуваю великого подиву від того, наскільки швидко Партія регіонів оволодіває інфраструктурою влади, владними повноваженнями і владними інститутами, тобто всім, що разом і позначається словом «влада». Багатьох із цих людей знаю, відколи вони були при владі в 2002-2004 роках, за короткої «відлиги» 2006-2007 років. Сьогодні вони чудово розуміють, що традиційних «ста днів» на «входження в тему» або «розкачки» у них немає. Зате у них є програма, і вони готові діяти швидко і при цьому послідовно.

 


Вся соціологія показує сьогодні дуже високий рівень довіри до чинної влади, немає жодного призначення або політичного рішення, по якому кількість незгодних громадян перевищувала б кількість згодних. У той же час, не потрібно забувати, що нинішній рівень суспільної підтримки - не більше, ніж аванс, який потрібно постійно відпрацьовувати. І хочеться сподіватися, що нинішня влада врахує всі помилки своїх безталанних
попередників.

 

- Що можна занести до активу нової влади?
- Як я вже сказав, криза не дає цій команді часу на «розкачку», що і визначає швидкий і рішучий стиль роботи. В усякому разі, головні міжнародні проблеми, що накопичилися за п'ять років, вони розв'язали, причому дуже швидко, включаючи ключове в економічному плані питання з відновленням фінансування з боку МВФ. Точніше, йдеться про нові програми кредитування, тому що про співпрацю з урядом Тимошенко чиновники МВФ хочуть забути як страшний сон. На зустрічі директора-розпорядника МВФ Доменіка Стросс-Кана з Президентом Віктором Януковичем у Вашингтоні це було помітно. МВФ ухвалив рішення розпочати з «чистого аркуша» співпрацю з новою українською владою. Це, з одного боку, чудово, з іншого - ми розуміємо, що борг попередньої влади нікуди не подівся.

 

- Повертаючись уже на рівень Києва - як всім відомо, протягом двох років у телеканалу «Київ» виникали певні тертя з деякими київськими політиками, в даному випадку з депутатами Київради. Яка ситуація нині?
- Попри всі закони, немає жодного ЗМІ, у якого б не виникали якісь тертя зі своїм власником. Тому не дивно, що у ТРК «Київ» були певні тертя з Київрадою. Але я чесно скажу, що в порівнянні з проблемами інших ЗМІ це можна сміливо називати робочими моментами. Не було жодної нерозв'язаної проблеми. І всі чудово розуміли, що навіть якесь загострення пристрастей коли кимось ініціювалося, то це напруження відбувалося в політичному полі, а в полі діловому все було набагато спокійніше. Якщо ж відокремити політичні моменти від взаємин ЗМІ і його власника, то це не більше, ніж робочі моменти, які, до слова, на сьогодні практично всі подолано.

 


Більше було інсинуацій з боку деяких ЗМІ, де про телебачення говорять люди, які самі не здатні навіть рекламу розмістити в ефірі. За часів моєї юності таких людей називали «теоретиками кун-фу».

 

- Які нині взаємини у телеканала з Нац-радою з телебачення і радіомовлення?
- У нас на сьогодні залагоджено всі, я це назву так - розбіжності - з Національною радою з телебачення і радіомовлення. Ми не пішли шляхом ескалації конфлікту, хоча вважали в суперечці про загублену ліцензію свою позицію більшою мірою такою, що відповідає закону, ніж позицію Нацради і права. Ми віддали перевагу шляху робочих переговорів, вироблення спільних точок зору, уточнення тлумачення закону і різних підзаконних актів. І зрештою маємо результат, у нас є дублікат ліцензії, який нам видала Нацрада.

 

- Чи змінилася на краще економічна ситуація на каналі і яка в цьому роль бюджетного фінансування?
- Зарплату на каналі сплачують вчасно, і вона не нижча, ніж середня по медіа-ринку. Практично був один місячний збій, у момент найглибшої кризи навесні минулого року, коли і ситуація з бюджетним фінансуванням була катастрофічною, і комерційні надходження впали до мінімуму. Але потім ми вийшли на нормальний режим. Ми закрили (і вже давно забули про них!) всі борги із зарплат та інших виплат (відпускні, лікарняні), які з'явилися в кінці весни минулого року.

 


Ми чудово розуміємо всі труднощі бюджету, тому докладали значні зусилля для залучення рекламодавців, а також як тимчасову міру - тих, хто готовий оплачувати розміщення продукту. В результаті цього в порівнянні з минулим роком доходи щомісяця стали приблизно в 2 рази вищими. І якщо в той момент, коли я приймав канал, співвідношення бюджетних коштів за рік і власних надходжень було приблизно 4:1, то сьогодні це співвідношення 1:1.

 


Ми отримуємо від міста в нинішніх умовах - і за це їм дякуємо - тільки заробітну плату в рамках штатного розкладу, без премій. Премії ми можемо платити лише з комерційного рахунку.

 

- Як на ТРК «Київ» справа з кадрами?
- Моя улюблена приказка - «незамінними людьми заповнені всі кладовища світу». (При цьому я чудово розумію і свою власну «замінність»).
Варто подякувати кризі, яка змусила інтенсивніше працювати мізками, шукати варіанти, оптимізувати роботу, у тому числі і по штату. Коли я прийшов, людей, котрі працюють у штаті і за договорами, було приблизно 310-315. Нині працює 250-260 осіб. Практично всіх, кого змогли, перевели до штату, і наразі обходимося без договірників.

 

- Від фінансової ситуації, напевно, залежить і програмне наповнення?
- Ми вперше за півтора року купуємо фільми і серіали на гроші з комерційного рахунку. Купуємо недорогі. Дорогі, на жаль, поки що не можемо. Але прагнемо підбирати ті, які дивитимуться наші глядачі. Багато фільмів ми купили до 65-річчя Перемоги.

 


Що стосується нових проектів, то навіть у цих умовах, без додаткового фінансування, у нас з успіхом продовжують іти і «Тиждень моди», і «Чорний квадрат». Звичайно, ми залишаємося лідерами міських новин, за їх актуальністю, подачею, коментарями. З нових програм ми запустили «Афішу», де даються анонси міського культурно-розважального життя на наступний тиждень. Запускаємо програму «Свійське життя» - пародійну програму про домашніх тварин. Відновили програми «Сам про себе», де зірки естради, відомі люди культури дають інтерв'ю. Загалом повні творчих планів. І, як не дивно, ще раз подякую кризі, вона показала, що гроші - це не головне.

 

- А якщо дуже стисло охарактеризувати, яким буде новий сезон на телеканалі «Київ»?
- Дуже багато залежить від власника. Це залежатиме і від бюджету телеканалу. Ми зі свого боку можемо взяти зобов'язання, - на скільки збільшиться бюджет, стільки ж ми заробимо, зберегти співвідношення 1:1. Якщо ж буде хоча б невелике збільшення бюджету телеканалу, це дасть нам змогу відмовитися від цілої низки комерційних продуктів, які ставимо вимушено, і замінити їх своїм продуктом, пов'язаним із міським життям. Можливо, зможемо збільшити кількість політичного мовлення, яке зараз взагалі звелося до однієї програми «Вечірня кава». І, зрозуміло, поставити лінійки фільмів, які підтримують рейтинг. На нашому каналі, який за своєю концепцією близький до сімейного, повинно бути щоденно три фільми. Це, звичайно, мрія. Ось буде 3 фільми на день, проблеми і з рейтингом, і з розміщенням реклами можна буде розв'язати.

 

- Чи були під час ваших поїздок із Президентом кумедні ситуації?
- Президентські заходи здійснюються відповідно до Протоколу, а тому кумедні ситуації - велика рідкість. Правда, під час візиту до Страсбурга «відзначився» журналіст «Української правди» Лещенко - він з бажанням поставити запитання Президенту і диктофоном «напереваги» намагався прорватися... до туалету, куди зайшов Віктор Федорович. Але задовольнити свою велику журналістську потребу панові Лещенко не вдалося, а ось від прізвиська, що прилипло до нього в журналістській тусовці, - «туалетний лещенок» - він ще не скоро відмиється.

 

Галина Петренко, газета «Хрещатик»

 

Фото Миколи Тимченка, «Хрещатик»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галина Петренко, «Хрещатик»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23844
Читайте також
05.12.2007 17:17
Юрій Дорошенко, для «Детектор медіа»
11 026
01.11.2007 19:42
Юрій Луканов
для «Детектор медіа»
13 694
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ravwandzhamwut
5107 дн. тому
Впевнений, що ТК не бере "бабло". Нормальне, професійне і чесне видання. А Джангіров справді вартий уваги!
Интервью подонка
5119 дн. тому
Классика жанра. Ппродажный и бесталанный подонок Джанго-Джанго, вылизывающий все вонючие места у Казбека, снова ожил. Почуял видно, что Космосу кирдык - и решил о себе напомнить в "интервью" своей же газете. Непонятна позиция "Телекритикки", которая вот это разместила. Неужто бабло, которое занес на ТК Джанго-Джанго за размещение этого дерьма, стоит того, чтобы так опуститься?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду