Голова НМПУ Сергій Гузь: «Дмитрові Джангірову варто турбуватися за інше»

4 Травня 2007
8304
4 Травня 2007
14:53

Голова НМПУ Сергій Гузь: «Дмитрові Джангірову варто турбуватися за інше»

8304
Голова НМПУ Сергій Гузь: «Дмитрові Джангірову варто турбуватися за інше»

Голова Незалежної медіа-профспілки України Сергій Гузь відреагував на опубліковану сьогодні «Детектор медіаю» заяву в.о. Дмитра Джангірова щодо відсутності цензури в комунальних ЗМІ Києва. Наводимо його коментар повністю:

 

У відповідь на коментарі Дмитра Джангірова щодо першого місця Чернівецького у списку «ворогів преси», хочеться сказати, що турбуватись йому треба за інше.

 

На початку квітня у газеті «Хрещатик» відбулись профспілкові збори, на яких Дмитро Джангіров був присутній, але які потім поспіхом залишив. На цих зборах голова первинного осередку профспілки у газеті «Хрещатик» Валерій Новосвітній озвучив ряд порушень колективного договору та трудового законодавства паном Джангіровим. Наприклад, про реорганізацію підприємства, зміну умов праці, звільнення працівників редакції осередок профспілки не попередили за два місяці, як це передбачено законодавством. Самі звільнення відбуваються безсистемно, ніхто плану реорганізації не бачив. Загалом реорганізація відбувається з численними порушеннями трудового законодавства, що легко можна довести у суді. 

 

Однак на профспілкових зборах Дмитру Григоровичу запропонували інший шлях – провести переговори щодо всіх проблем, які виникають під час реорганізації, узгодити рішення і, якщо потрібно, внести зміни до чинного колективного договору. На цих зборах обрані шість представників цієї профспілкової організації, керівництву надісланий лист з питаннями які потребують переговорів і прохання призначити своїх представників і почати переговори. 

 

Відповідно до статті 19 Кодексу законів про працю України пан Джангіров мав би у тижневий строк або усунути всі порушення, або ж розпочати переговори з профспілкою. Термін, відведений законодавством, минув, але Дмитро Григорович нічого не робить у цьому напрямку. Журналісти телефонують до офісу Незалежної медіа-профспілки України і питають, що їм робити, бо їх змушують писати заяви на кшталт «прошу звільнити мене у зв’язку із скороченням штату». Таких формулювань законодавство не передбачає. І це ще одне порушення прав працівників «Хрещатика». 

 

Сьогодні можна говорити про наявність усіх підстав для розірвання трудового договору з виконуючим обов’язки головного редактора газети «Хрещатик» Дмитром Джангіровим відповідно до статті 45 КзпПУ, адже «на вимогу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) власник або уповноважений ним орган ПОВИНЕН розірвати трудовий договір з керівником підприємства, установи, організації, якщо він порушує законодавство про працю, про колективні договори і угоди, Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

 

Тому Дмитру Григоровичу потрібно хвилюватись не про те, яке місце посів його бос у рейтингу «ворогів преси», а про те, як вчасно і конструктивно провести переговори з колективом редакції. Час спливає. 

 

Сергій Гузь, голова Незалежної медіа-профспілки України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8304
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду