Джангіров опублікував темник на першій шпальті

27 Березня 2003
744
27 Березня 2003
16:42

Джангіров опублікував темник на першій шпальті

744
В останньому випуску газети "Понедельник" сталася катастрофічна помилка - шматочок темника просто скопіювали й вставили в матеріал, потім його заверстали, при вичитуванні не помітили ляпсус і прямо віддали в друк. Читаючи рідну пресу, до багато чого будеш готовий. Але те, що витримки з справжніх темників опублікували в газеті (притому явно в неопозиційному органі) – це стало подарунком.
Джангіров опублікував темник на першій шпальті
Провинилося нове видання "Понедельник", редактором якого значиться невміла пародія на телекіллера Леонтьєва Дмитро Джангіров.

Судячи з усього, сталася катастрофічна помилка – шматочок темника просто скопіювали й вставили в матеріал, потім його заверстали, при вичитуванні не помітили ляпсус і прямо віддали в друк. Так газета і розійшлася всім 5-тисячним тиражем з уривком із темника на першій шпальті.

Останній випуск газети "Понедельник", номер 7. Розділ анонсів подій тижня. Перераховується по днях: "24 березня, понеділок. У Києві відкриється семінар для журналістів регіональних ЗМІ […] 26 березня, середа. Міністр закордонних справ Куби Філіп Перес Роке проведе зустрічі з керівництвом України".

І раптом:

"28 березня, п'ятниця. Об 11.00 почнеться XVII з'їзд Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). Коментар. Тема важлива і актуальна. Див. основні теми".

Коли читаєш цю дивну фразу, не в'їжджаєш рівно 1 секунду. Але потім стає все зрозуміло.

По-перше, редактор газети через день старанно "вбиває" Ющенка на есдеківському каналі "1+1". По-друге, наведена фраза "Коментар. Тема важлива і актуальна. Див. основні теми" – це цитата, яку можна зустріти в більшості темників. Не якихсь легальних талмудах Васильєва, які значаться як "прес-реліз № Х". А в тих самих темниках, яких беззаперечно виконуються на залежних телеканалах і в газетах. Зустрічається ця фраза "Коментар. Тема важлива і актуальна" і в останньому з опублікованих темників.

Якщо пригадати механізми складання цих інструкцій, то можна припустити таке: опублікований уривок помилково скопіювали не з головного темника тижня (не даремно там стоїть відсилання "див. основні теми"), а з додаткового, в якому розписують трактування по днях. Удосталь пореготавши над "лажею", "Українська правда" спробувала з'ясувати ситуацію в самій газеті "Понедельник".

Версія видання звучить так: "Джангіров складає для журналістів список завдань на тиждень, куди треба сходити. І важливі позначає. Цією фразою "тема важлива й актуальна" він приколовся. Прикол такий. Ну, написав у стилі темника. А потім при верстці цю фразу через помилку залишили".

Розказала ж це людина, яка не стала після всього називати своє прізвище. Додав, що посилатися на нього не треба, тому що він пояснював "по-дружньому".

Сам Джангіров у коментарі УП дотримувався обраної лінії: "Ці слова – витримки з редакційного завдання журналістам на тиждень, яке роблю я. І фрагмент з цього плану через помилку потрапив у газету". "Я темників крім як у "Українській правді" ніде не бачив і їх не отримую", - додав він.

Проте, вийшла у Джангірова і його співробітника одна нестиковка. Головний редактор "Понедельника" нічого не сказав про свою звичку "приколюватися", дописуючи ці ключові слова – "тема важлива й актуальна". УП і так йому натякала, і сяк.

"Чому ж тоді лексика ваших "завдань журналістам" один в один співпадає з лексикою темників?", - запитала УП. На що Джангиров відповів: "Всі однією і тією ж лексикою володіють".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
pravda,com,ua/archive/2003/march/27/1,shtml">УП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
744
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду