Георгія Гонгадзе вбили двічі

11 Березня 2010
31417
11 Березня 2010
12:21

Георгія Гонгадзе вбили двічі

31417
Перше вбивство відоме. Його вчинила купка професійних убивць від карального офіцерства і карально мріючих політиків. Одні з них вже сидять у в’язниці. Інші сидять у кущах, а з кількома розправились перші і другі. І ось уже майже 10 років триває друге вбивство Георгія Гонгадзе. В ньому бере участь набагато більше осіб – громадян України
Георгія Гонгадзе вбили двічі

У ньому заангажовані партії і блоки партій та їх незмінні лідери і помічники лідерів. У ньому беруть участь професіонали і любителі, включно з президентами і генпрокурорами усіх каденцій.



І нарешті після моря обіцянок прозвучало чесне «визнання» Ганни Герман, що справу Гонгадзе не розкриють ніколи. На думку Герман, ця справа настільки закручена, що ніхто не в силах її розплутати.



Епоха Ющенка була сповнена очікувань. Не дочекалися. Сподівалися, що арешт генерала Пукача щось прояснить. Видимо, ще більше заплутав ситуацію.



Хто винен?



Нинішня епоха ставить на цій справі крапку. І нічого не сталося. Земля не здригнулася. Ніхто не провалився в тартарари. Як не ставалося нічого, коли тупо роками чекали результатів.



Немовби уся нація розписалася у власній немочі. Схоже, що склали руки в покорі навіть журналісти. Усе менше звучать згадки про підозрюваних або «співвідповідальних» за вбивство Георгія.



Повністю забуте прізвище шефа Служби безпеки Деркача. Якось полегшено, без жодних контекстів вимовляться слово Кучма. Уже зайвий раз не дратують Литвина.



Тема сама собою, або за допомогою сучасників відійшла в історію. Ймовірно, частіше згадують про засновників Києва. Звісно, ще частіше мусолять прізвища нинішніх руйнівників столиці.



Ніхто нічого знизу не вимагає. Ніхто не чує цих вимог згори. Сталася якась (аморальна?) домовленість усіх із усіма.



Чи Божий Суд - земний?



Залишився лише маленький острівець близьких до Георгія людей і незримий тонкий прошарок тих, у кого залишилися співчування. Ось і усе.



Це поверхове враження декого може заспокоїти. Однак, в реальному житті нічого просто так не вийде. Якщо хтось думає, що друге вбивство Георгія Гонгадзе звершилося, а історія усе спише, то це - чергова примара від самовдоволення.



Ці два вбивства ще дадуться взнаки. Десь вони повернуться до людей. І може будуть відповідати онуки за своїх дідів-прадідів, відповідальних за скоєне.



А може і усьому людові доведеться розплачуватись. Так, власне, вже зараз він розплачується. І ніхто конкретно не дасть відповіді - за що.



Олександр Народецький, для «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Народецький, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31417
Читайте також
14.09.2010 17:27
Роман Гончаренко, «Німецька хвиля»
32 410
10.12.2009 17:31
Мілан Лєліч, «Главред»
16 590
30.10.2009 11:13
Елена Геда, «Коммерсантъ-Украина»
35 102
10.10.2009 13:03
Олександра Примаченко, «Дзеркало тижня»
25 723
18.09.2009 12:14
Тетяна Якубович, для «Детектор медіа»
32 909
17.09.2009 14:15
Мар'яна Закусило
25 881
17.09.2009 10:40
Артем Скоропадский, «Коммерсантъ-Украина»
34 454
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду