«У-Медіа»: В останній тиждень перед виборами порушень у новинах різко побільшало

23 Січня 2010
10082
23 Січня 2010
14:31

«У-Медіа»: В останній тиждень перед виборами порушень у новинах різко побільшало

10082
«У-Медіа»: В останній тиждень перед виборами порушень у новинах різко побільшало

В останній тиждень перед виборами Президента України кількість матеріалів, що містять порушення професійних стандартів, у новинах всеукраїнських телеканалів зросла у 2-3 рази в порівнянні з попереднім тижнем. Про це свідчать результати моніторингу, який проводить громадська організація «Детектор медіа» у рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян».

 

Найбільше матеріалів, що містять порушення, які вказують на можливий замовний характер, показав телеканал «Інтер» (27); на другому місці ICTV - 26. Новий канал посідає третю сходинку антирейтингу з 21 матеріалом. Найкращий результат показали 5 канал, не продемонструвавши протягом тижня жодного підозрілого матеріалу, та СТБ, де таких матеріалів було 10.

 

Найбільше підозрілих матеріалів вийшло на користь Віктора Януковича (31) та Юлії Тимошенко (29). На користь Володимира Литвина було продемонстровано 23 матеріали, Віктора Ющенка - 19, а замикають першу шістку Сергій Тігіпко з 15 та Арсеній Яценюк із 6 матеріалами. Серед інших кандидатів, на користь яких з'являлись імовірно замовні матеріали у новинах, - Василь Противсіх (1), Михайло Бродський(2), Інна Богословська (1), Людмила Супрун (1), Юрій Костенко (1).  Неполітичні замовні матеріали у новинах не виявлені.

 

 

Янукович

Тимошенко

Литвин

Ющенко

Тігіпко

Яценюк

Інші

Разом

Перший

4

5

3

4

1

1

1

19

«1+1»

3

3

3

3

1

2

2

17

«Інтер»

7

6

5

4

5

-

-

27

СТБ

2

3

1

2

-

1

1

10

Новий

5

3

5

1

5

2

-

21

ICTV

5

6

5

2

3

3

2

26

5 канал

-

-

-

-

-

-

-

-

«Україна»

5

3

1

3

-

-

-

12

Разом

31

29

23

19

15

9

6

132

 

Найбільша кількість порушень, які не свідчать про можливий замовний характер, була виявлена у новинах телеканалу «1+1» - 205 матеріалів. Друге і третє місця в антирейтингу посіли «Інтер» (127) та ICTV (102). Чималою була кількість таких матеріалів у новинах Нового каналу (94) та ТРК «Україна» (91), а найкращий результат у Першого каналу (34) та 5 каналу (31).  Таким чином, кількість неякісних матеріалів на деяких каналах в останній тиждень перед виборами зросла більш ніж удвічі у порівнянні з показниками попередніх тижнів.

 

Із червня 2009 року у рамках проекту «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», що реалізовується громадською організацією «Детектор медіа» та ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Internews Network, на сайті «Детектор медіа» щотижня публікується аналіз дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності  українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Матеріалу проекту читайте у рубриці «Медіаграмотність» сайту «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10082
Читайте також
06.02.2010 10:14
Вікторія Сюмар
, Роман Головенко, для «Детектор медіа»
30 274
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду