«У-Медіа»: друковані ЗМІ не дотримувалися балансу у висвітленні політичних тем

5 Жовтня 2010
17969
5 Жовтня 2010
10:33

«У-Медіа»: друковані ЗМІ не дотримувалися балансу у висвітленні політичних тем

17969
«У-Медіа»: друковані ЗМІ не дотримувалися балансу у висвітленні політичних тем

Журналістський стандарт подання всіх основних точок зору на проблему та стандарт дотримання балансу найчастіше порушується загальнонаціональними друкованими виданнями. Переважно, найбільше порушень стандартів було зафіксовано у матеріалах, які висвітлюють політичні питання та питання судової реформи. Також проблемною є вимога повноти подачі інформації з висвітлюваного питання, а критерій оперативності подачі інформації дотримується найкраще.

 

Такі результати моніторингу журналістських стандартів, який проводив протягом 2 тижнів вересня Інститут масової інформації. Загалом, досліджувалися 6 загальнонаціональних видань («Факти й коментарі», «Сегодня», «Экономические известия», «Кореспондент», «Український тиждень», а також газети «Коментарі», яка не досліджувалася в серпні з технічних причин) на предмет дотримання ними шести основних журналістських стандартів (баланс думок, оперативність, достовірність (посилання на джерела), відокремлення фактів від коментарів, точність та повнота представлених фактів - якщо стандарту в матеріалі дотримано, то видання отримувало 1 бал, в іншому разі - 0. Також видання досліджувалися на предмет виявлення ознак замовних матеріалів.

 

Як і в попередньому місяці, найвищий середні бал за журналістський матеріал отримав журналі «Кореспондент» - 5,55 з 6 (необхідно зазначити, що моніторилися номери за 3 і 17 вересня). В той же час в «Кореспонденті» було найменше матеріалів суспільно важливої тематики (11 на обидва номери), тоді як в газеті «Коментарі» найбільше - 34, і вона зайняла другу позицію з середнім балом 5,35  за матеріал. Найменший середній бал отримала газета «Факти й коментарі» - 2,47.

 

У процесі моніторингу загальнонаціональних видань за всі тижні вересня було виявлено 13 матеріалів з ознаками прихованої реклами, найбільше, 8, - в газеті «Факти», зокрема на користь партії «Сильна Україна». Також журнал «Український тиждень» продовжує в кожному номері розміщувати матеріали на користь ТМ TravelSIM (3 замітки).

 

Крім того, було виявлено 21 рекламний матеріал, не маркований словами «реклама» чи «на правах реклами», найбільше, 8 з них, - у газеті «Сегодня», зокрема під рубрикою «Відкритий лист» на користь трудового колективу Консорціуму ЄДАПС, а також 7 матеріалів такого роду в журналі «Кореспондент».

 

З детальними результатами моніторингу можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17969
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду