«У-Медіа»: За тиждень до виборів замовних матеріалів у новинах поменшало

8 Лютого 2010
13256
8 Лютого 2010
18:04

«У-Медіа»: За тиждень до виборів замовних матеріалів у новинах поменшало

13256
«У-Медіа»: За тиждень до виборів замовних матеріалів у новинах поменшало

У передостанній тиждень виборчої кампанії загальна кількість матеріалів із порушеннями стандартів, які можуть свідчити про замовний характер, у випусках новин всеукраїнських телеканалів знизилась майже у півтора рази. Про це свідчать результати моніторингу, який проводить громадська організація «Детектор медіа» у рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян».

 

Загальна кількість таких матеріалів протягом тижня становила 55, що на 19 менше, ніж на минулому тижні; при цьому лише 47 імовірно замовних сюжетів і повідомлень  були присвячені політичній тематиці. Найбільше підозрілих матеріалів було виявлено у новинах ICTV (13) та «Інтера» (12); Перший Національний показав 9 сюжетів та повідомлень із такими порушеннями, Новий канал - 7, «1+1» - 6, СТБ - 5. Найменше - лише 1 і 2 матеріали відповідно - було виявлено у новинах 5 каналу та ТРК «Україна».

 

26 матеріалів із порушеннями, що свідчать про замовний характер, було створено на користь Юлії Тимошенко, 22 - Віктора Януковича. Лише 7 матеріалів мали інших імовірних замовників, серед них фонд Віктора Пінчука та Сергій Тігіпко.

 

 

Янукович

Тимошенко

Інші

Разом

Перший

1

8

-

9

«1+1»

3

2

1

6

«Інтер»

6

6

-

12

СТБ

2

1

2

5

Новий

3

2

2

7

ICTV

6

6

1

13

5 канал

-

-

1

1

«Україна»

1

1

-

2

Разом

22

26

7

55

 

Дещо знизилась кількість повідомлень із порушеннями стандартів, які не свідчать про замовність. На першому місці в антирейтингу телеканалів за цією ознакою залишається «1+1» із 235 матеріалами, на другому - Новий канал із 137 матеріалами; середню кількість неякісних матеріалів показали ICTV (128) та «Інтер» (108). Найкращим є показник 5 каналу (57) та СТБ (69).

 

Підсумок моніторингу за період виборчої кампанії (до голосування 17 січня) дивіться тут.

 

Із червня 2009 року у рамках проекту «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», що реалізовується громадською організацією «Детектор медіа» та ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Internews Network, на сайті «Детектор медіа» щотижня публікується аналіз дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності  українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Матеріалу проекту читайте у рубриці «Медіаграмотність» сайту «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13256
Читайте також
31.03.2010 07:00
Андрій Сайчук, ІМІ
33 490
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду