Активісти профспілкового руху занепокоєні дискредитацією журналістики в Україні

11 Жовтня 2009
18438
11 Жовтня 2009
12:29

Активісти профспілкового руху занепокоєні дискредитацією журналістики в Україні

18438
Активісти профспілкового руху занепокоєні дискредитацією журналістики в Україні

Активісти профспілкового руху журналістів занепокоєні тенденціями до погіршення ситуації з дотриманням прав журналістів та зі свободою слова в Україні. Відповідну заяву представники Київської незалежної медіа-профспілки оприлюднили за підсумками конференції що відбулася 10 жовтня.

 

Серед найактуальніших проблем члени профспілки називають диктат та цензуру власників ЗМІ, нехтування професійними стандартами мас-медіа та зниження довіри до професії журналіста напередодні президентських виборів.

 


«Новини все частіше підміняються творчістю копірайтерів, спеціалістів рекламних агентств або безвідповідальними висловлюваннями політиків. Лояльність заохочується, об'єктивність шельмується. В результаті такого підходу власників та менеджменту нівелюється роль ЗМІ як джерела достовірної і суспільно значимої інформації, як watchdog'ів демократії. Люди це бачать. Знижується довіра до професії журналіста», - йдеться, зокрема, у тексті заяви.

 


Також   у КНМП наголосили на збільшенні числа випадків порушення трудових прав журналістів. Це багатомісячні затримки з виплатою заробітної платні, незаконні звільнення, нестерпні умови праці.

 


Конференція Медіа-профспілки рішуче засудила дії власників ЗМІ, що спричинюють ці негативні тенденції: «Ані економічна криза, ані особливості вітчизняного суспільного простору не виправдовують власників ЗМІ, відповідальних за механізацію, здешевлення і дискредитацію журналістики в Україні».

 

Представники організації ініціюють обговорення проблеми низької якості інформаційної продукції ЗМІ та виживання професії журналіста. До діалогу вони планують залучити аудиторію мас-медіа, журналістів та власників ЗМІ.

 

З повним текстом заяви КНМП можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18438
Читайте також
29.08.2009 09:50
Михайлина Скорик
, для «Детектор медіа»
28 379
27.08.2009 19:08
Денис Жарких
, для «Детектор медіа»
24 734
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Otar Dovzhenko
5311 дн. тому
Юро, про твоє почуття гумору я не судитиму, як і про почуття гумору і міри Луканова, але ось про роль цікаво було б почути. Ткаченко покараний?
shelya
5311 дн. тому
Прохання до редакції ТК виправити граматичну помилку у doc-файлі прес-релізу. Має бути "дивіденди" замість "дивіденти". Завчасно дякую.
shelya
5312 дн. тому
Кукушка, на все є воля Божа...
Кукушка
5312 дн. тому
Какую он роль сыграл? Пропиарил "остроумного" Шелю? И с каких пор у нас глава ревкома стал спикером КНМП?
shelya
5312 дн. тому
"Офіційний" - не обов'язково значить серйозний. І взагалі, НМД, меседж широко розійшовся та зіграв свою роль.
Otar Dovzhenko
5312 дн. тому
Після того, як прес-служба профспілки розіслала офіційний прес-реліз із закликом до Оксани Ващенко не виходити заміж за Петра Симоненка, я думаю, керівництву КНМП варто подбати про дискредитацію медіа-профспілкового руху, а не журналістики.
читаДтч
5312 дн. тому
Решения судов, конечно же, немедленно выполняются владельцами частных СМИ,осоьенно те, которые приняты не в ихинтересах?
shelya
5312 дн. тому
Наши суды частенько принимают и справедливые решения.
читаДтч
5312 дн. тому
Упоминая суд, Вы имеет в виду суды Украины? Смешно.
shelya
5312 дн. тому
Способы есть. По закону, работодатель должен давать профсоюзу всю информацию, которая касается условий и оплаты труда. Профсоюз может не согласиться на увольнение работника, и суд это учтет при восстановлении на работе. Профсоюз может требовать заключения коллективного договора. Есть в законе и другие гарантии.
читаДтч
5312 дн. тому
Ознакомился с полным текстом документа. Вопрос: А какие способы есть у профсоюза влиять на владельцев частных СМИ ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду