Ольга Червакова не розуміє заяви Герман і пропонує парламентським журналістам працювати в електричних нашийниках

2 Вересня 2009
21978
2 Вересня 2009
18:08

Ольга Червакова не розуміє заяви Герман і пропонує парламентським журналістам працювати в електричних нашийниках

21978
Ольга Червакова не розуміє заяви Герман і пропонує парламентським журналістам працювати в електричних нашийниках

Ганна Герман вважає, що необхідно провести експертизу відеозапису інциденту між журналісткою Ольгою Черваковою та депутатом-комуністом Олександром Ткаченком. Напередодні, коментуючи подію «Українській правді» пані Герман була обурена поведінкою Ткаченка. Сьогодні ж у коментарі агентству «Українські новини» вона заявила про неоднозначність ситуації.

 

«Я вчора кілька разів переглядала плівку із записом цього інциденту і зауважила одну деталь. Якщо експерти підтвердять це, погляд на ситуацію буде змінено: в один момент мікрофон журналістки торкнувся обличчя нардепа. Якщо так, то треба говорити не лише про поведінку депутата, але й про поведінку та відповідальність журналістки. Якщо ж експерти не підтвердять цього, то журналістська спільнота, не чекаючи на кримінальні справи чи судові засідання, має сама відреагувати на таку поведінку нардепа», - сказала пані Герман.

 

З такою постановкою питання категорично незгодна президент Асоціації медіаюристів, секретар Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська. Вона переконана: навіть, якщо журналістка і торкнулася мікрофоном обличчя депутата, то причина цього - хамська поведінка комуніста.

 

«Якщо вона й торкається обличчя пана Ткаченка, то це відбулося тоді, коли пан депутат не захотів дати повну відповідь на запитання журналіста. Вона слідує за ним, і видно, що він іде в дверний прохід. Журналістка професійно тримає мікрофон, щоб був професійний звук. А  хамська поведінка народного депутата абсолютно неаргументована», - сказала вона.

 

Поведінку комуніста пані Котюжинська назвала «хамською і неприпустимою».

 

«Я бачу в цьому відео відверто хамську поведінку народного депутата, якого захищає міліція. На відео досить добре видно, що журналістка досить коректно спілкується з народним депутатом. І ставить йому запитання, які хвилюють журналістів і всіх інших. Не секрет, що в буфеті журналісти не просто щось їдять, а це є місце неформального спілкування з багатьма політиками. І обмежувати присутність журналістів офіційними заходами - неправильно», - наголосила вона.

 

На її переконання, журналістська спільнота має першою відреагувати на інцидент.

 

«Після того, як була побита знімальна група СТБ депутатом Калашниковим, і все це спустили на гальма, то дійсно такі речі з мікрофоном - це смішно. Але в Спілці журналістів ми не раз стикалися з тим, то міліціянти потрощили камеру журналістів, то приватний підприємець потрощив камеру журналістів. І ці дії не отримують належної оцінки правоохоронних органів, парламенту, фактично нікого», - каже пані Тетяна. За її словами, цю абсолютну безкарність можна здолати спільними діями  журналістів та правовим реагуванням  на такі інциденти.

 

Журналіст СТБ Ольга Червакова, яка прийшла 2 вересня 2009 року на засідання парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, була заскочена не тільки тим, що воно не відбудеться через відсутність кворуму, а й новою заявою Ганни Герман.

 

«Мені важко поки щось коментувати по суті, - каже Ольга Червакова. - Оскільки на відео чітко видно торкався мікрофон обличчя народного депутата чи ні, навіть слідчих експериментів не потрібно проводити. Мені також не зрозуміло, про яку відповідальність говорить голова парламентського комітету. Норми якого закону чи етичного кодексу в цій ситуації я порушила? Можливо нехай прес-служба Верховної Ради видасть розпорядження, на яку відстань можна наближатися журналістам до депутатів, а також видасть всім журналістам лінійки або електричні нашийники, які б у разі наближення до депутата на неприпустиму відстань, били б журналіста електричним струмом. Де і в якому законі написано, що журналіст повинен тримати мікрофон від обличчя депутата на відстані 6-10 сантиметрів?».

 

Нагадаємо, що журналіст СТБ подала заяву в міліцію у зв'язку з перешкоджанням професійній діяльності. За законом, відводиться декілька днів, щоб вирішити чи передавати справу до Генеральної прокуратури, оскільки мова йде про народного депутата, який користується правом депутатської недоторканності.

 

Телеканал СТБ поки відмовляється офіційно коментувати інцидент, який трапився між знімальною групою каналу і народним депутатом Олександром Ткаченком.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21978
Читайте також
15.05.2010 10:39
Юлія Банкова, для «Детектор медіа»
97 764
02.09.2009 19:09
Ольга Червакова, для «Украинской правды»
48 738
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вася
5352 дн. тому
Пардон, "извинилась". Вот видите, жлобство заразно!!!!!
Вася
5352 дн. тому
Она бежала, когда человек уже все сказал и не извенилась, когда ударила человека в лицо. При чем здесь физика? Это профессиональная этика! Депутат может быть жлобом (недолго), но журналист не должен быть жлобом никогда.
nestoru
5352 дн. тому
На записи четко видно, что он развернулся и пошел прочь, а журналистка за ним бежала. ПОтом он остановился и обернулся лицом, а она по инерции еше шла вперед. Так и получилось столкновение лица с микрофоном. Причем здесь профессионализм?! Это физика!
nestora
5352 дн. тому
Самое печальное, что я согласен с ткаченко. Я не люблю комуняк, но он правильно описал, чем занимаются журналисты в раде. К сожалению, эта так называемая журналистка и сейчас не понимает, что тыкать микрофон в лицо- это как минимум не профессионально.
Избиратель
5352 дн. тому
Оля, ты вела себя правильно, депутат- CESORED.Герман - дурище.
Хм
5352 дн. тому
Ну, значит, Вы - тоже хам и жлоб. Странно, что Вы этим кичитесь.
Разъярённый
5352 дн. тому
В интернете есть видеозапись всего инцидента. Наглая журналистка пыталась спровоцировать скандал. Это ей удалось. Теперь она хочет раздувать этот скандал дальше. Насколько я терпеть не могу ни коммунистов, ни Герман, но здесь я полностью на их стороне. Ткаченко повел себя на редкость тактично. Я бы сорвался гораздо раньше и эта наглая стерва полетела бы вслед за своим микроХВоном (как она передразнивает депутата).
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду