Василь Костицький: «Ми б дуже хотіли, щоб люди розуміли сферу повноважень комісії»

26 Жовтня 2009
15859
26 Жовтня 2009
13:20

Василь Костицький: «Ми б дуже хотіли, щоб люди розуміли сферу повноважень комісії»

15859
Інтерв’ю голови Національної комісії Василя Костицького радіо «Культура». Ведучий програми «Духовні пристані» - Василь Марусик
Василь Костицький: «Ми б дуже хотіли, щоб люди розуміли сферу повноважень комісії»

- Добрий день, шановні радіослухачі! Сьогодні у нас у студії видатний громадський і політичний діяч, вчений,  голова Національної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький. Василь Костицький відомий також як народний депутат трьох скликань. Багато наших радіослухачів уже прикипіли до радіоприймачів, бо знають  Костицького, оскільки в останні роки Національна комісія стала досить відомою. Отже, розкажіть про вашу сьогоднішню посаду.

 

- На сьогоднішній день я є головою Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі. Це такий державний орган, підпорядкований Кабінету Міністрів. Комісія складається із 35 членів,  достатньо відомих людей - це Павло Мовчан, Лілія Григорович, Олександр Злотник, Геннадій Книшов, Богдан Бенюк - всіх не перерахуєш. Вони працюють на громадських засадах, а я і мій заступник одночасно обрані комісією і є державними чиновниками. Ми робимо справу, з якою наша держава дещо запізнилася. Треба було почати цим займатися ще у 91-му році.

 

- А як і коли ця Комісія виникла, хто її створив?

- Ідея  створити з'явилася ще у 96-му році, коли я вніс проект Закону «Про захист моралі і психіки населення від кіно-, теле-, відео- та іншої продукції».

 

Але цей закон не приймали, поки я був народним депутатом. Коли я вже пішов із політики, у 2003 році Закон був ухвалений у зміненій редакції, а у 2004 році почала працювати Комісія.

 

- Василь Васильович, з власного досвіду скажу, я колись працював у газеті і наш редактор казав: «Ініціатива наказуєма». Та ініціатива, яку ви подали у формі закону, довелося вам же і виконувати...

Ви знаєте, я ніколи не думав, що це буде саме така робота. Колишньому політику, а зараз вченому, професору, члену-кореспонденту АПрНУ, який вже почав, без зайвої скромності, насолоджуватись тим, що є люди, які тебе поважають, які цінують книжки, які ти написав - і тепер я зіткнувся із шокуючим відношенням до себе деякої частини преси. А справа в тому, що з 2004 року Комісія, в силу певних недоліків самого закону «Про захист суспільної моралі», зосереджувала свою увагу на проблемі боротьби з порнографією і регулювання еротики.

 

Останні політичні скандали показали, що це дуже важлива проблема. Але, поряд поза увагою комісії (і це об'єктивно, бо закон не врегульовував ці питання, і це не є каменем на адресу тих, хто раніше очолював комісію),

 

залишились такі питання, як захист національних і релігійних святинь, захист національної гідності українського етносу, інших народів, які проживають в Україні, захисту особи за національною, релігійною ознакою, боротьби з пропагандою алкоголізму, тютюнопаління, наркоманією, пропагування культу насильства і жорстокості, увага об'єктивно не приділялася. І коли ми активно почали в цій сфері працювати, то з'явились цікаві речі: рішення, достатньо резонансні, продукція, у якій принижувались українці і спотворювалась українська історія, в якій принижувались росіяни, молдовани, в яких велася антисемітська пропаганда і висловлювалися образи на адресу евреїв, в яких пропагувався культ насильства і жорстокості. З цього приводу не було ніяких скандалів, а все, що стосувалося розмежування еротики і порнографії -  це викликало не зрозумілу для мене ланцюгову реакцію опору.

 

- Отже до вас такого «руху опору» і з боку урядової команди, і з боку бізнесу, який працює з порно і еротикою, не було. З приходом так званої демократії ми бачимо, як відбувається бомбування населення. І це ганебно, особливо для старшого покоління.

А ви знаєте, цей «рух опору» для мене стає з часом все більш зрозумілим, адже з часом реакція аморального капіталу стає дуже потужною. Дитяча порнографія на сьогодні оцінюється у 2 мільярди доларів річного обігу у світі. А взагалі порнографія входить у десятку найбільш потужних видів кримінального бізнесу, поруч з проституцією, наркобізнесом і торгівлею зброєю. І на сьогоднішній день у світі вже 750 тисяч педофілів. Ви бачите, яка страшна цифра.

 

Це перша проблема. А друга - це проведені соціологічні дослідження. Вони показують, що над суспільством нависла небезпека. Ці дослідження показали, що 59 відсотків школярів і молоді готові робити навіть неетичні на їхню думку вчинки. Тому що вони хочуть наслідувати своїх кумирів. А 37 відсотків - це взагалі жах - готові порушити закон. Уявіть собі, якщо молоде покоління буде масово порушувати закон! Держава у відповідь буде посилювати кримінальну репресію. Таким чином ми зіткнемо громадянське суспільство і державу. І до чого це об'єктивно приведе? Або до заворушень, або до встановлення диктатури. Наша діяльність, в принципі, гуманітарна і поза політична, виявилась на вістрі зіткнення економічних та політичних інтересів. Тому я змушений терпіти деякі несправедливі претензії і насмішки...

 

- Це ви тільки зробили перші кроки, розкажіть, будь ласка, які документи варто прийняти, оскільки ви вже маєте великий досвід законотворчої роботи. Це надзвичайно серйозна справа, оскільки ми вже скочуємось до тваринного світу. І навіть у тваринному світі є свої правила!

Мабуть тим і відрізняється людина від інших живих організмів, що окрім розуму, їй присуща мораль. І ці дві речі підняли людину над всім живим світом. І втрачати ці речі, звичайно, не можна. І я розумію, що з часом мораль змінюється, розширюються рамки доступного. Але, з другого боку, ми повинні враховувати, що Комісія не має справи з якимись професійними речами, професійною етикою людей, з їхньою поведінкою. І ми б дуже хотіли, щоб люди розуміли сферу повноважень комісії. Наша сфера - це тільки продукція. Виступ політика і державного діяча у пресі не дає підстави висувати претензії до цього ЗМІ, бо це вже була б цензура. І якщо на початку нашої роботи 51 відсоток опитаних вважав, що стан моралі загрожує національній безпеці, то на початку 2009 року, десь трохи менше, ніж через рік, як я приступив до роботи, 59 відсотків виступили за впровадження моральної цензури. Ми розуміємо, що технічні, правові, організаційні можливості держави у цій сфері обмежені, бо це сфера дуже делікатна, держава не може втручатись у редакційну політику ЗМІ.

 

Ми зробили інший стратегічний вибір - ми пішли у народ, започаткували загальносуспільну дискусію, проведено ряд сесій обласних рад, ми готові до суспільного діалогу...

- Так, і скажіть, будь ласка, які документи Ваша Комісія вже розробила,  чи є такі напрацювання?

 

Даруйте, що я не сказав про це одразу. Ми постаралися зміцнити нормативну базу нашої діяльності. І окрім нової редакції Закону «Про захист суспільної моралі», який вже буде позбавлений цього сексуально-еротичного крену, має бути спрямований на досягнення діалогу між засобами масової інформації і державою, на вдосконалення політики, яка виключає можливість цензури, але одночасно спрямована на захист прав і свобод споживачів продукції: тих, хто дивиться, тих, хто читає і слухає.

 

Отже цей законопроект і ще більше ніж двадцять нормативних актів ми написали.

 

Інтерв`ю опубліковане на сайті Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
moral.gov.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15859
Теги:
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
felixtv
5316 дн. тому
Это какая-то банда неудачников, а не комиссия по морали.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду