Правозахисники закликають Президента ветувати закон про кримінальну відповідальність за зберігання порнографії

15 Червня 2009
16551
15 Червня 2009
14:34

Правозахисники закликають Президента ветувати закон про кримінальну відповідальність за зберігання порнографії

16551
Правозахисники закликають Президента ветувати закон про кримінальну відповідальність за зберігання порнографії

Вінницька правозахисна група закликає Президента Віктора Ющенка застосувати вето відносно ухваленого Верховною Радою закону «Про внесення змін до статті 301 Кримінального кодексу України» (відносно відповідальності за зберігання творів, зображень і предметів порнографічного характеру). Правозахисники пропонують повернути законопроект до парламенту з пропозиціями щодо криміналізації зберігання з метою розповсюдження саме предметів дитячої порнографії і включення до кримінального закону чіткого посилання на норму права, котра містить визначення дитячої порнографії.

 

Нагадаємо, що закон запроваджує кримінальну відповідальність за зберігання творів, зображень і предметів порнографічного характеру. Згідно із запропонованими змінами, зберігання порнографії каратиметься штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією порнографічних предметів та засобів їх виготовлення і розповсюдження.

 

«Прийнятий переважною більшістю парламентарів 11 червня закон становить небезпеку щодо можливих зловживань і порушень прав людини, він жодним чином не відповідає меті, котра була задекларована автором цього законопроекту», - наголошують правозахисники. Вони також вказують на те, що міжнародні зобов'язання України передбачають запровадження відповідальності за зберігання саме дитячої порнографії, однак у прийнятих змінах до Кримінального кодексу не міститься жодної згадки про дитячу порнографію. Натомість кримінальна відповідальність буде наступати за доведене зберігання будь-яких порнографічних предметів, творів чи зображень.

 

Також правозахисники звертають увагу на нечіткість формулювань і відсутність у Кримінальному кодексі визначення поняття «порнографія» або «дитяча порнографія». А формулювання норми про «мету збуту чи розповсюдження», на думку авторів звернення до Президента, буде використане з репресивною метою для фабрикування справ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16551
Читайте також
18.06.2009 10:44
Костянтин Коваленко, Голос.UA
18 080
17.06.2009 18:50
Андрій Бондар, поет, перекладач, для Zaxid.net
14 742
12.06.2009 16:22
Надія Вірна, Інститут масової інформації
22 620
12.06.2009 12:28
Оксана Бакаленко, «День»
22 192
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
None
5422 дн. тому
Полностью согласен с q. +500
q
5430 дн. тому
не знаю, кто какими мыслями пользовался при написании закона - наверное авторы -старые разбитые трясучкой. дряхлые асексуальные импотенты. Но, наверняка, не ошибусь, что порно смотрели, смотрят и даже имеют кое-что из него у себя дома очень и очень многие. В нормальных странах -это огромная сфера бизнеса (в т.ч. телевизионного и киношного), значительно способствующая наполнению бюджетов. Другое дело, что в этом жанре должны быть запреты. такие, как например использование в этом детей. Однако ж испольозвание детей в сексуальных целях у нас итак жестко пресекается законом.Потому итак понятно, что за это есть ответственность. Сам же факт легализации порнографии во многих странах где это произошло, позволил сделатьобщество более цивилизованным в ряде вопросов, и способствовал уменьшению случаев насилия сексуалньного характера и т.п .(хотя наши уродцы пытаются утверждать обратное, вопреки фактам статистики). В этой связи странно: почему европейскую статистику и практику используют в вопросах налогообложения и повышения цен, а в вопросе о порно - нет....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду