detector.media
15.06.2009 14:34
Правозахисники закликають Президента ветувати закон про кримінальну відповідальність за зберігання порнографії

Вінницька правозахисна група закликає Президента Віктора Ющенка застосувати вето відносно ухваленого Верховною Радою закону «Про внесення змін до статті 301 Кримінального кодексу України» (відносно відповідальності за зберігання творів, зображень і предметів порнографічного характеру). Правозахисники пропонують повернути законопроект до парламенту з пропозиціями щодо криміналізації зберігання з метою розповсюдження саме предметів дитячої порнографії і включення до кримінального закону чіткого посилання на норму права, котра містить визначення дитячої порнографії.

 

Нагадаємо, що закон запроваджує кримінальну відповідальність за зберігання творів, зображень і предметів порнографічного характеру. Згідно із запропонованими змінами, зберігання порнографії каратиметься штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією порнографічних предметів та засобів їх виготовлення і розповсюдження.

 

«Прийнятий переважною більшістю парламентарів 11 червня закон становить небезпеку щодо можливих зловживань і порушень прав людини, він жодним чином не відповідає меті, котра була задекларована автором цього законопроекту», - наголошують правозахисники. Вони також вказують на те, що міжнародні зобов'язання України передбачають запровадження відповідальності за зберігання саме дитячої порнографії, однак у прийнятих змінах до Кримінального кодексу не міститься жодної згадки про дитячу порнографію. Натомість кримінальна відповідальність буде наступати за доведене зберігання будь-яких порнографічних предметів, творів чи зображень.

 

Також правозахисники звертають увагу на нечіткість формулювань і відсутність у Кримінальному кодексі визначення поняття «порнографія» або «дитяча порнографія». А формулювання норми про «мету збуту чи розповсюдження», на думку авторів звернення до Президента, буде використане з репресивною метою для фабрикування справ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY