Юрій Луценко: «У МВС немає конфлікту з “1+1”, а є непорозуміння»

4 Грудня 2008
16838
4 Грудня 2008
16:05

Юрій Луценко: «У МВС немає конфлікту з “1+1”, а є непорозуміння»

16838
Юрій Луценко: «У МВС немає конфлікту з “1+1”, а є непорозуміння»

У Міністерства внутрішніх справ немає конфлікту з телеканалом «1+1». Про це заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час круглого столу «Свобода слова та професійна етика журналіста: правоохоронний аспект», який провела «Детектор медіа» в Українському домі 4 грудня 2008 року.

 
Центральною темою при обговоренні теми заходу стала ситуація, яка нещодавно склалася між «1+1» та МВС після виходу в ефір програми «ТСН» серіалу журналістських розслідувань Жана Новосельцева «Жесть мундира».
 
«Детектор медіа» запросила обидві сторони на захід. На жаль, представники «1+1», подякувавши «ТК» за ініціативу щодо проведення круглого столу, відмовилися від участі в ньому, мотивуючи це тим, що станом на 4 грудня телеканал не отримав офіційних документів від Міністерства внутрішніх справ і не володіє ніякою додатковою інформацією до обговорення.
 
У круглому столі взяли участь народні депутати, представники ЗМІ, МВС України, Національної спілки журналістів України, Комісії з питань журналістської етики, Національної ради з питаь телебачення і радіомовлення, правозахисники, загалом понад 40 осіб.
 
«Почався бум на журналістські розслідування, що свідчить про те, що суспільство розвивається в бік прозорості і відкритості. Але ми також побачили цього року, що силові структури на такі розслідування реагують не зовсім адекватно, – зазначив модератор круглого столу Костянтин Дорошенко («ТК»). – Гучний конфлікт між «Плюсами» та МВС став кульмінацією непорозумінь між медіа і різними силовими відомствами».
 
 
Директор із розвитку «Детектор медіа» Костянтин Дорошенко та Юрій Луценко
 
Від МВС першим виступив міністр Юрій Луценко, який наголосив, що не звинувачував «1+1», а просто попередив, що є така кримінальна справа, де згадується телеканал. Тому він вважає, що конфлікту між ним і телеканалом немає, а є певне непорозуміння обох сторін, яке пан міністр не збирається загострювати. «Я не заперечую, що в лавах МВС є злочинці, але їх 200-300, а 300 тисяч - не є такими. Я відкритий до критики щодо бездіяльності чи злочинної діяльності працівників МВС, і робитиму все можливе, щоб МВС було відкритим. Будь ласка, критикуйте міністра, але єдине прохання – не знищуйте систему МВС». Він зазначив, що у світі і в Україні існують ЗМІ, які пишуть тільки «чорнуху», але, на його думку, загальнонаціональний телеканал усе ж має давати збалансовану інформацію.
 
 
Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко
 
У відповідь на закид голови НСЖУ Ігоря Лубченка Юрій Луценко погодився, що йому не варто було в ефірі «1+1» говорити про справу, в якій замішаний телеканал, бо це «виглядало як зведення рахунків». Хоча міністр наголосив, що ситуація, яка склалася, не стане на заваді розслідуванню цієї справи.
 
Від журналістської спільноти виступили Володимир Бойко, Олег Єльцов, Євген Лауер, Артем Шевченко, Олексій Стеценко та інші. Вони переважно критикували правоохоронців,  хоча й до самих журналістів були претензії в непрофесійності, необ’єктивності і незбалансованості їхніх матеріалів.
 
 
Журналіст Володимир Бойко
 
Щодо проблеми журналістської етики виступив член Михайло Батіг (Комісія журналістської етики). «Ми постійно розглядаємо такі питання на засіданнях комісії. В першу чергу нас цікавить, свідомо це зробив журналіст чи ні», – зазначив він. Прояснили ситуацію щодо прав і обов’язків журналістів та правоохоронців юристи Людмила Панкратова (Асоціація медіаюристів України) та правозахисник Едуард Багіров.
 
Загалом виступили 25 учасників заходу. Повне розшифрування круглого столу можна буде незабаром прочитати на «ТК».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16838
Читайте також
04.12.2008 19:03
Николай Заказухин
, для «Детектор медіа»
52 105
02.12.2008 13:13
Евгений Минко
62 275
24.11.2008 13:11
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
46 591
23.11.2008 20:58
Евгений Минко
30 640
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Это не конец. Это НАЧАЛО вашего КОНЦА.
5626 дн. тому
хорошо стреляет тот, кто делает контрольный выстрел...они еще прийдут;)
BAQK
5626 дн. тому
Луценко отлично держал удар на круглом столе. Лучше такой министр, чем ментвовский генерал. А вот плюсы {CENSORED} - не пришли
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду