Комітет свободи слова просить Генпрокуратуру розібратись із переслідуванням Жана Новосельцева і Назара Цапка

10 Грудня 2008
11870
10 Грудня 2008
18:44

Комітет свободи слова просить Генпрокуратуру розібратись із переслідуванням Жана Новосельцева і Назара Цапка

11870
Комітет свободи слова просить Генпрокуратуру розібратись із переслідуванням Жана Новосельцева і Назара Цапка
Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації звернеться до Генеральної прокуратури із проханням провести перевірку фактів переслідування журналістів за їх професійну діяльність із боку посадовців Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України, а у разі їх підтвердження – порушити кримінальні справи.  
 
Такий проект рішення одноголосно підтримали члени комітету на черговому засіданні, яке відбулося 10 грудня 2008 року, розглядаючи питання погрози працівникам медіа Жану Новосельцеву («1+1») та Назару Цапку (Daily.ua).
 
На засіданні комітету був присутній Жан Новосельцев, заступник начальника департаменту зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС Ярослав Мазуркевич та заступник голови СБУ Микола Герасименко. Назар Цапок повідомив листом, що не зміг приїхати на засідання, оскільки після його затримання СБУ погіршилось здоров’я його матері.
 
«Останнім часом почастішали спроби тиску на журналістів як центральних, так і регіональних ЗМІ з боку державних чиновників і правоохоронних органів», – зазначила голова комітету Ганна Герман, доповідаючи з цього питання.
 
Кореспондент «1+1» Жан Новосельцев, розповівши передісторію, що стала причиною погроз на його адресу, зазначив, що зараз його продовжують охороняти представники СБУ. Телефонних погроз більше не було, проте був випадок переслідування трьома автомобілями, з яких Жана та його оператора знімали на відео. За словами журналіста, проти героїв його сюжетів, які розповідали про свавілля правоохоронців, порушують кримінальні справи.
 
Народний депутат України Олена Бондаренко зазначила, що погрози на адресу пана Новосельцева припинились завдяки тому, що «це питання не замовчувалось ні журналістами, ні комітетом, ні «Детектор медіаю», яка провела на цю тему круглий стіл». Представник МВС Ярослав Мазуркевич звинуватив пана Новосельцева у лукавстві, проте члени комітету не дали йому змоги довести своє твердження.
 
Коментуючи затримання власника сайту Daily.UA Назара Цапка, заступник голови СБУ Микола Герасименко зазначив, що служба діяла відповідно до Закону про захист державної таємниці. Він також висловив сумнів у тому, що Назар Цапок є журналістом, позаяк він не має редакційного посвідчення, чим викликав обурення членів комітету.
 
Комітет визнав ці факти переслідуванням журналістів і одностайно проголосував за проект рішення, запропонований Ганною Герман.
 
У контексті першого питання народний депутат Олексій Федун хотів також розглянути питання вилучення серверів Infostore.org. Розгляд цього питання перенесено, незважаючи на те, що більшість депутатів висловили підтримку діям МВС України.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11870
Читайте також
26.01.2010 18:06
Жан Новосельцев, для «Детектор медіа»
27 389
04.12.2008 19:03
Николай Заказухин
, для «Детектор медіа»
52 100
02.12.2008 13:13
Евгений Минко
62 273
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Луцик і на це скаже - маніпуляція, світова пгавакація?
5615 дн. тому
Правозащитная организация "Международная амнистия" имеет данные о пытках и грубом обращении с людьми, а также расизме и дискриминации в Украине. Восточноевропейский эксперт этой организации Гизер Макджил в интервью Радио "Свобода" сообщил, что сейчас готовится обращение к генпрокурору Украины относительно некоторых вопросов. По словам Макджила, "Международная амнистия" наблюдает "частые нарушения" в Украине, Молдавии и Белоруссии. "Мы имеем отчеты о пытках и грубом обращении с людьми в Украине. В прошлом году, например, украинского гражданина пытали и принуждали взять на себя вину в убийстве. Сейчас он скрывается в Британии. Мы добиваемся от украинского правительства расследовать это дело и совершить над виновными правосудие", - сказал он. "Мы обеспокоены проявлениями дискриминации и опубликовали в этом году отчет о расизме в Украине. В частности, о том, как людей с видимыми признаками принадлежности к этническим меньшинствам поддают притеснениям на улицах, о насилии и, даже, убийстве. И украинское правительство все еще не приняло эффективных мер, чтобы побороть дискриминацию в этой стран", - добавил Макджил. "Международная амнистия" - правозащитная организация, которая имеет более миллиона активистов и ячейки в более чем 140 странах мира. Их многочисленные открытые письма и петиции, присланные лидерам стран, правительствам и генеральным прокурорам, освободили много невинно осужденных, истязаемых и униженных, отмечает радио.
Привіт Луценку від ТК
5615 дн. тому
Міліція своїх не здає Людмила Кучеренко , для «Телекритики», http://www.telekritika.ua/media-regions/2008-11-21/42144
Кошкина
5616 дн. тому
Вся эта отмазка-кампания Луценко против 1+1 завершилась полным провалом.Выброшенные деньги.Луценко не реанимировать -он в в полной моральной коме.
Роб
5616 дн. тому
Луц наступил на мину, пока что ему оторвало ногу.В суде ему голову оторвут, если конечно судьи Онопенка не подсуетятся. А они, как известно, любят посевать свои оФФисы доларами))
Боб
5616 дн. тому
Это пусть Луц в СБУ уточнит о фактах.. У них все законспектировано !
Олег
5616 дн. тому
А які факти Івана Новосельцева про переслідування? За ними їхали 3 машини? У них є фото, відео? Туфта то все.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду