Ініціатива «Не продаємося»! вражена кількістю уваги в теленовинах до НАЕК «Енергоатом»

20 Листопада 2007
10286
20 Листопада 2007
09:52

Ініціатива «Не продаємося»! вражена кількістю уваги в теленовинах до НАЕК «Енергоатом»

10286
І звертається до компанії з проханням це пояснити. А «ТК» вже готує розслідування.
Ініціатива «Не продаємося»! вражена кількістю уваги в теленовинах до НАЕК «Енергоатом»
Моніторинг журналістської ініціативи «Не продаємося!», спрямованої проти «заказух» на телебаченні, виявив непропорційно велику кількість сюжетів про компанію «Енергоатом» та її підрозділи у теленовинах
 
Повноцінні сюжети про них за 18 перших днів листопада 7 разів з’являлися в основних випусках новин телеканалів «1+1», ICTV та «Ера».
 
Ось як ведучі починали підводки до цих сюжетів:
 
1. В Южноукраїнську "Енергоатом" та "ТВЕЛ" відкрили сучасний ігровий майданчик (Ера, 5 листопада);
2. Україна позбавляється залежності від російського ядерного палива (ICTV, 8 листопада);
3. Дві головні українські енергетичні компанії поки працюватимуть з тимчасовими керівниками (1+1, 9 листопада);
4. Ядерне паливо фірми Westing House цілком підходить для експлуатації на українських атомних електростанціях (Ера, 9 листопада);
5. Експерти Міжнародного агентства з атомної енергетики МАГАТЕ вказали на недоліки в роботі Хмельницької АЕС (ICTV, 15 листопада);
6. Хмельницька АЕС – приклад для багатьох європейських атомних станцій (Ера, 15 листопада);
7. МАГАТЕ перейматиме досвід українських атомників (1+1, 16 листопада).
 
Жодна інша державна чи приватна компанія не користувалася такою увагою телебачення.
 
«Ми звертаємося до «Енергоатому» з проханням розкрити секрети такої популярності у випусках новин. Весь ринок від цього виграє», - каже один з учасників ініціативи, експерт з економічної журналістики Віталій Максимов.
 

Тим часом, «Детектор медіа» на прохання ініціативи «Не продаємося!» провела власне розслідування

 

Кампанія проти замовних сюжетів на телебаченні «Не продаємося!» стартувала на початку листопада, коли кілька десятків ведучих, редакторів та кореспондентів телеканалів зобов’язалися не подавати до ефіру замовні матеріали.
 
«Не продаємося!» запровадила щоденний моніторинг основних випусків новин 11 загальнонаціональних каналів. Метою моніторингу є виявлення замовних матеріалів та оприлюднення інформації про замовників та виконавців. За результатами моніторингу щомісяця буде присуджуватися анти-премія у розмірі 30 гривень.
 
Приєднатися до ініціативи, так само як і подивитися прізвища тих, хто це вже зробив, можна тут.  
 
Журналістська ініціатива «Не продаємося!».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10286
Читайте також
20.11.2007 19:49
Ірина Андрейченко, в.о. директора агентства «Радник»
11 172
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Vera
5994 дн. тому
не могу понять одного. Зачем вобще кого-то позорить? ну не продаетесь и не продавайтесь. А так очень легко лишить в принципе хорошее начинание доверия людей. меня например "терзают смутные сомнения" - обвинения в джинсе могут стать элементарным выяснением отношений. и возникнет вопрос - а не заплатили ли тем же "борцам за справедливость" чтобы они кого-то "опустили"?
Евгений
5995 дн. тому
выход из ситуации - в маркировке заказных сюжетов значком "реклама" или "коммерческий сюжет" . тогда четко будет видно, сколько заказных материалов на каждом канале, в каждом выпуске - если например 80% новостей будут заказными - зрители не будут смотреть такой канал и такую программу. вот этого наверное и боятся руководители и собственники СМИ. а сама по себе покупка сюжета - не есть ни плохой, ни хорошей - это нормальная практика, просто она должна быть полностью легализирована. и позорить компании которые заплатили за освещение своей деятельности в СМи - не совсем справедливо. позорить нужно отделы рекламы и редакции телеканалов.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду