«Бенефис криворожского права». Огляд політичних токшоу за 10–14 травня 2021 року

«Бенефис криворожского права». Огляд політичних токшоу за 10–14 травня 2021 року

17 Травня 2021
4832
17 Травня 2021
15:00

«Бенефис криворожского права». Огляд політичних токшоу за 10–14 травня 2021 року

4832
Камельчук іде зі студії «Нашого», Венедиктова пропонує Шуфричу стати генпрокурором, а Ганапольський дякує Зеленському за піар Порошенка.
«Бенефис криворожского права». Огляд політичних токшоу за 10–14 травня 2021 року
«Бенефис криворожского права». Огляд політичних токшоу за 10–14 травня 2021 року

Справа проти голови політради «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука стала ключовою темою токшоу тижня. Та притомно обговорити її намагалися тільки на «1+1» та «Україні». Решта каналів маніпулювали на власний, вигідний партійному керівництву розсуд.

12 травня, «Український формат», Перший незалежний

Враховуючи, що саме 12 травня лідер «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук ходив на допит до Офісу генпрокурора, у ведучих та гостей проєкту була одна, але вкрай відповідальна місія — відбілити честь роботодавця, попутно очорнивши чинну владу.

Сольно робити це покликали нардепа від «ОПЗЖ» Нестора Шуфрича.

Кадр із Шуфричем, як і майбутнє Медведчука, — вкрай розмиті

Шуфрич був передбачуваний. Медведчук, мовляв, ні від кого не переховувався, а влада просто зводить порахунки з політичними опонентами. Подекуди виправдання діянь Шуфричевого боса були аж надто маніпулятивними. Наприклад, коли гість заявив, що офіційно Україна — «не воюющая страна, поэтому не может быть и вражеской пропаганды». «Підозри, певно, клепалися на колінці», — підспівував ведучий Ростислав Сухачов.

Шуфрич вів далі: Порошенка, мовляв, ніхто не чіпає, а тиснуть лиш на Медведчука, а ще на Кличка. Не дивно, мовляв, що рейтинг Зеленського «обвалился в три раза по сравнению с декабрем 2019 года» (які саме дослідження маються на увазі, Шуфрич не уточнив). Промова присмачувалася прямою мовою Медведчука та відео його походу до Офісу генпрокурора.

Гуртовий плач за «репресованим» Медведчуком влаштували голова молодіжного крила «ОПЗЖ», топменеджер ютуб-каналу Медведчука й екскандидат у нардепи Артем Марчевський, депутат Харківської міськради від «ОПЗЖ» Андрій Лесик, народний депутат від «ОПЗЖ» Анатолій Бурміч, екскандидат у нардепи Андрій Гнатуш (самовисуванець), колишній суддя Денис Невядомський, політкоментатори Олександр Лазарєв, Володимир Цибулько, Олександр Охріменко, Юрій Атаманчук, Валентина Маркевич, політично-медичний коментатор Сергій Кравченко, політичний діяч Георгій Біркадзе. Разом 13 гостей (12 чоловіків та одна жінка).

     

Бойова піхота Медведчука кинулася навперейми захищати лідера від «утисків» із боку влади, паралельно критикуючи Зеленського. Андрій Лесик, зокрема, порівнював справу Медведчука зі справою Юрія Дудкіна (нічого дивного, адже обидва підспівують Росії). А колишній суддя Денис Невядомський і взагалі ототожнив подію зі справою Павла Шеремета. При цьому вищезгаданий Дудкін та Лесик активно вихваляли Медведчука як державного діяча, який і за вакцини домовлявся, і полонених визволяв. Водночас нагадуючи, що Зеленський, мовляв, катастрофічно втрачає рейтинг, тоді як у кума Путіна — «высокие шансы на президентство». Як на прибічників «ОПЗЖ» це цікава риторика, адже ця партія, відколи існує, офіційно просуває у президенти лідера іншої групи впливу — Юрія Бойка. І саме він фігурує у президентських рейтингах, натомість Медведчук очолює інший рейтинг — недовіри.

Поміж іншим обговорили шкільну стрілянину у російській Казані, де юнак убив дев’ятьох чоловік. Політкоментатор Юрій Дудкін бідкався, що «мы, соседи, никак не отреагировали», додавши фразу про «один народ». В Україні ж, мовляв, ситуація подібна, бо тут нападають на партійні офіси. Що ж, порівняти вбитих людей із обписаними стінами — це сильно.

Ще трохи говорили про рух до НАТО. У притаманному медіа Медведчука стилі: українська армія — слабо забезпечена та не готова. Слабкою вона стала за Зеленського, не забув нагадати пропорошенківський коментатор Цибулько.

«На десерт» подали ще одну «важливу» тему дня — як дружина члена наглядової ради «Укрзалізниці» Сергія Лещенка, диджейка Анастасія Топольська виступала в Москві. Тему присмачили сюжетом про те, як… усе погано в «Укрзалізниці». А що ви знаєте про причинно-наслідковий зв'язок?!

І коли здавалося, що гостям «Українського формату» вже немає навколо чого чубитись (та й ні з ким, адже це були здебільшого спікери з пулу Медведчука), у студії вибухнула «міна уповільненої дії». Це істеричного «економічного експерта» Олександра Охріменка знову запитали, чи вірить той у коронавірус. У відповідь гість ледь не втратив свідомість, доводячи, що коронавірусна хвороба — вигадки й маніпуляції. Маячня, що лилася з вуст Охріменка, розсмішила навіть проросійських діячів, із якими «експерт» грає на одному ідеологічному полі.

Коли чуєш чергову теорію змови довкола коронавірусу

До речі, якщо коронавірус — це вигадка, то від чого ж тоді вакцинувався Медведчук у Криму?

Коли ж на фоні безперервної істерики Охріменка сперечатися почали ще й медичний коментатор Кравченко та екскандидат у нардепи Гнатуш (перший поливав брудом вчених із Національної академії наук), ведуча Діана Панченко попросила вимкнути мікрофони всім присутнім.

Зрештою, до авторів «Українського формату» залишається небагато питань. Наприклад, навіщо кликати до студії «експертів» типу Охріменка, які своєю появою перетворюють етер на парад фріків? Невже для озвучування вигідних «ОПЗЖ» тез мало психічно врівноважених коментаторів?

13 травня, «Право на владу», «1+1»

У програмі взяли участь перший заступник генпрокурора Роман Говда, народні депутати Денис Монастирський («Слуга народу»), Артур Герасимов («Європейська солідарність»), Кіра Рудик («Голос»), Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), Олександр Дубінський (позафракційний), парламентарка восьмого скликання Тетяна Чорновол («Народний фронт»), перший президент України Леонід Кравчук, російський адвокат Марк Фейгін, телевізійник Дмитро Гордон, головний редактор «РБК-Україна» Сергій Щербина, генерал-майор СБУ Василь Вовк. Разом 12 гостей (10 чоловіків та дві жінки).

       

На «1+1» цього вечора теж говорили про Медведчука. Але робили це без поваги. Ведуча нагадала, що 13 травня 1980 року була порушена кримінальна справа проти поета Василя Стуса, а 41 рік потому судять уже його колишнього адвоката Медведчука.

Доповідати у справі вийшов перший заступник генпрокурора Роман Говда. Він розповів, що лідеру «ОПЗЖ» інкримінують змову з посадовцями Росії щодо розробки родовища «Глибоке» на шельфі Чорного моря, передачу секретних даних про українську військову частину російським спецслужбам та створення антиукраїнського проєкту «Промінь» для вербування людей. А от доказів щодо фінансування кумом Путіна тероризму, про що Говду запитала ведуча, бракує. Хоча провадження за такою кваліфікацією, сказав гість, «існують і розслідуються».

Захищати шефа кинувся нардеп Нестор Шуфрич. Як і в етері «Українського формату» напередодні, член фракції «ОПЗЖ» запевнив присутніх, що суддя «тягне справу за вуха», та нагадував, що особисто його головний ворог — Порошенко.

Представники «Європейської солідарності», у свою чергу, провадили різну риторику. Екскандидатка в нардепи Тетяна Чорновол сказала, що «вітає політичну волю Зеленського, боротьбу проти російської агентури». Додавши, що Медведчук «виріс на ідеології Зеленського» (гм…). А от коротку промову співголови фракції політсили Порошенка Артура Герасимова тим, хто дивився етер у записі, сміливо можна було перемотати. Бо політик укотре розійшовся штабними тезами про «справу проти Медведчука, порушену ще за Порошенка» та як за часів Зеленського кум Путіна став мільярдером.

Важко було критикувати колишнього соратника по СДПУ (о) та блоку «Не Так!» першому президентові України Леоніду Кравчуку. Політик намагався відмежуватися від лідера «ОПЗЖ»: мовляв, Медведчук був «автором європейської соціал-демократії», але потім «змінив погляди». У нинішній же справі Кравчук прагне не робити швидких висновків, а дочекатися результатів.

Простіше було телевізійнику Дмитру Гордону. Той казав, що не відрізняє Медведчука і Порошенка, адже вони «работали плотно в тандеме». В Україні ж, мовляв, «много лет работает пятая колонна». Невдовзі Гордон поплатився за ці слова: його самого «російським агентом» назвала Тетяна Чорновол.

Ти називаєш мене агентом Кремля, але робиш це бездоказово

Суперечка точилася довкола погроз медійника піти до суду з інформацією, що Маріуполь у 2014 році начебто був зданий за наказом Петра Порошенка (за що п’ятий президент України планує судитися з журналістом). «Я мечтаю судиться с Порошенко… это счастье», — хвалився Дмитро Гордон. Додавши, що й сам позиватиметься до Тетяни Чорновол за звинувачення у роботі на Росію.

Наталя Мосейчук тим часом похвалила чинного президента, говорячи, що той «у справі Медведчука зірвав джекпот». Російський адвокат Марк Фейгін додав, що таких дій від української влади не чекали і в Кремлі. Хоча більше промова юриста запам’яталася вживанням конструкції «в Донбассе», притаманної російським пропагандистам.

Вивести владу на чисту воду взявся ще донедавна активний захисник, а нині — затятий критик Зеленського, нардеп Олександр Дубінський. У його теорії змови чинний глава держави вже зараз готується до другого туру президентських виборів, виплекуючи «під себе» проросійського опонента, у якого має високі шанси виграти.

Трохи неочікуваним адвокатом Медведчука у студії «Права на владу» став генерал-майор СБУ Василь Вовк. На його переконання, вироку у справі не буде, адже бракує доказів. Зокрема, державної зради. Хвилю підхопив Шуфрич, сказавши, що знає в Україні одного колаборанта — гендиректора кримськотатарського телеканалу ATR Ленура Іслямова. Який, мовляв, спершу в уряді окупованого Криму працював, а тепер «государственное финансирование получает». Не згадавши, що росіяни заочно засудили Іслямова до 19 років позбавлення волі за «заклики до порушення територіальної цілісності Росії».

Під кінець програми Наталя Мосейчук не втратила нагоди вчергове вивести глядачів на емоцію. Для того розповіла історію, як юний Віктор Медведчук, іще будучи комсомольцем, побив у Києві підлітка начебто за спротив народній дружині. Дали і пряму мову потерпілого, який мешкає у США. Ще у студії показали коротке інтерв’ю дружини померлого старшого брата Медведчука. Жінка сказала, що політик не спілкувався з ріднею та ніяк їй не допомагав. «Ми втрачаємо державу, бо стали беземпатійними», — додала ведуча.

14 травня, «Ехо України», Прямий канал

У програмі були народні депутати Іванна Климпуш-Цинцадзе, Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Юрій Камельчук («Слуга народу»), Сергій Шахов (група «Довіра»), Дмитро Лубінець («За майбутнє»), депутат Київради Леонід Ємець («Європейська солідарність»), нардепи попередніх скликань Ігор Мірошниченко (ВО «Свобода»), Тарас Чорновіл (Партія регіонів), керівниця української служби «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе, обвинувачений у справі вбивства Павла Шеремета Сергій Антоненко (Ріффмастер), політолог Віктор Таран. Разом 11 гостей (дев’ять чоловіків та дві жінки).

 

Стартували не зі справи Медведчука: Матвій Ганапольський повідомив свіжу новину, що заяви на звільнення написали міністри економіки Ігор Петрашко та інфраструктури Владислав Криклій. «Зеленський знайшов чергових цапів-відбувайлів», — відрізав на включенні нардеп від партії Порошенка Олексій Гончаренко. Далі студія на кілька хвилин поринула в розмови, як усе погано в економіці і який нефаховий уряд має влада Зеленського. Нічого нового для Прямого.

Коли шукаєш хоч щось хороше в уряді Зеленського

І як тут не згадати заяви Зеленського про «велике переселення» колишніх посадовців із державних дач? І байдуже, що президент називав прізвища ексгенпрокурора Піскуна чи міністерки часів Януковича Богатирьової. Матвій Ганапольський точно знає: таке рішення спрямоване проти Порошенка. «Для Зеленського Порошенко — головніше за економіку… і в цьому — неймовірний страх. Бо у нього — 24 %, а у Порошенка — 18 %», — казав ведучий.

Потому нарешті перейшли до справи Медведчука. Ведучий тут же нагадав, що обвинуваченого в іншій резонансній справі — вбивстві журналіста Павла Шеремета — Сергія Антоненка тримали під вартою майже півтора року. В етер тут-таки ввімкнули самого Ріффмастера. Та тільки для того, аби той за кілька ефірних секунд сказав про вибіркове правосуддя. Невже не знайшлося більше запитань, як і етерного часу для такого важливого героя?

Далі пішло за очікуваним сценарієм: пул прибічників Порошенка на чолі з ведучим висміював обвинувачення та пророкував справі крах. Ганапольський, характеризуючи процес, навіть використав, за його визначенням, «улюблене слово Порошенка — "недолугий"». Тарас Чорновіл згодом припускав, що Медведчук «купив Венедиктову», а може, й самого Зеленського.

Наступний блок стосувався перспектив вступу України до НАТО. Тут час згущувати фарби настав для керівниці української служби «Голосу Америки» Мирослави Гонгадзе. Вона говорила, що за чинної влади Україна не готова на такий крок, а закордонні партнери незадоволені діями чинної влади. «Наші проблеми ефективніше вирішувати без нас», — віддав державу в зовнішнє управління Ігор Мірошниченко.

Далі знову повернулися до справи Медведчука: мовляв, обвинувачення проти кума Путіна — нікчемне, тож справу той легко виграє.

Коли чуєш про докази у справі Медведчука

Ганапольський при цьому намагався допитатися у представника «Свободи» Мірошниченка, чи згоден той із тезою, що політично реанімував Медведчука саме президент Порошенко. Мірошниченко відповів, що «головне — при кому Медведчук розквітнув».

Ведучий, схоже, встановив для себе персональний норматив із кількості згадок Петра Порошенка. Чергова промова: Зеленський і Порошенко, мовляв — «не розлий вода: Зеленський скрізь вкручує Порошенка». Тож ведучий «вдячний Зеленському за безкоштовну політичну рекламу» (і, як бачимо, неприховано ідентифікує себе з Порошенком).

Були й «інсайди». Леонід Ємець із «джерел, близьких до Офісу», дізнався, що в Зеленського планують впродовж року провести дострокові президентські та парламентські вибори. Нардеп із монобільшості Юрій Камельчук сказав, що у фракції «про це серйозно не говорять».

Не обійшлось і без тем, «ексклюзивно» цікавих тільки медіа Порошенка. На кшталт викрадення в Молдові колишнього українського судді Миколи Чауса (у справі якого СБУ врешті відкрила провадження). Ганапольський бідкався, що Україна при цьому посіла «дивну позицію», а Чорновіл додав, що Чаус перед викраденням мав потрапити в руки детективів Національного антикорупційного бюро України. Лише Камельчук не розумів, «що тут коментувати».

Наостанок кілька хвилин говорили про можливу зустріч віч-на-віч Зеленського та Путіна. Ведучий та пропорошенківські гості, звісно ж, наполягали, що досвідчений російський лідер переграє невпевненого українського, тож зустрічатися їм ні до чого. Юрій Камельчук відбивався словами, що Путіна не треба боятися.

14 травня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

До Шустера завітали генеральна прокурорка України Ірина Венедиктова, секретар РНБО Олексій Данилов, народні депутати: лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, Нестор Шуфрич («Опозиційна платформа — За життя»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов, головний редактор «РБК-Україна» Сергій Щербина, генеральний директор «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко, дружина Дмитра Гордона Олеся Бацман, народна депутатка восьмого скликання, колишня бранка Кремля Надія Савченко («Батьківщина»), нардеп 4–7-го скликань Микола Катеринчук, генеральний прокурор різних років Святослав Піскун, голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко, колишній депутат Держдуми Росії Геннадій Гудков. Разом 14 гостей (12 чоловіків та дві жінки).

      

Не важко було здогадатися, що центральною темою випуску стане справа Медведчука. До того, як до мікрофона вийшла генпрокурорка, у студії показали сюжет про родовище «Глибоке», яке, за версією слідства, через змову кума Путіна з посадовцями Росії відійшло в підпорядкування російської компанії. Не вперше матеріал у програмі вийшов російською.

Ірина Венедиктова, своєю чергою, не сказала нічого нового понад те, що напередодні на «1+1» озвучив її перший заступник Роман Говда. І якщо Говда говорив лише про справу, то промова Венедиктової була просякнута самопіаром. Генпрокурорка сказала, що вона — поза політикою, не боїться партійного тиску та готова брати відповідальність на себе. Прізвищ посадовців, із якими Медведчук контактував у Росії, в Офісі генпрокурора, мовляв, не називають, аби довести справу до кінця і при цьому не піаритися (хоча саме це Венедиктова у студії Шустера, в основному, й робила).

Сергій Щербина поцікавився, як щодо фінансування кумом Путіна тероризму (про це ж заступника генпрокурорки Говду напередодні питала Наталя Мосейчук) та чи можна сказати, що Зеленський взяв на себе політичну відповідальність у справі. Венедиктова туманно відповіла, що «терористичні» епізоди теж розслідуються, а от президент, мовляв, уперше в історії не стоїть осторонь важливого для держави процесу.

Соратник Порошенка Олексій Гончаренко приніс до студії книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», через яку Медведчук — колишній адвокат поета — судився та врешті програв авторові. Генпрокурорку нардеп питав, чи не буде в самого Медведчука приводу написати книжку, як він здолав українську правоохоронну систему? Ще цікавився, чому за лідера «ОПЗЖ» вимагали таку малу заставу та чи доречна вона у справі, де йдеться про держзраду. Венедиктова відбилася закликом змінювати закони, аби покарання для подібних діячів могло стати суворішим. Додавши, що не виключає можливості оскарження домашнього арешту Медведчука.

Чи не розсиплеться справа у суді, допитувалася в гості і дружина Дмитра Гордона Олеся Бацман, нагадавши між іншим, що Медведчук — «это зло» (хоча це «зло» не заважало Бацман та Гордону випускати свої проєкти на каналі «112»). Непохитна Венедиктова переконувала, що у своїх рішеннях упевнена.

Адвокатом боса вкотре за тиждень був Шуфрич. Так само вкотре депутат використав штабну заготовку: перш ніж говорити по темі, нагадати тим, хто забув, що в Україні — катастрофічна ситуація з коронавірусною хворобою. «Мы не планировали это обсуждать», — квапив ведучий.

По темі Шуфрич теж не дивував новизною: мовляв, суддя «витягував» справу проти Медведчука, а от Порошенка й досі не покарали. Слова депутата генпрокурорка назвала «зомбуванням» та «політизацією». Додавши, що якщо Шуфрич хоче міняти систему правосуддя, то нехай, мовляв, сам стає генпрокурором.

Юрій Бутусов запитав гостю, чи будуть висунуті обвинувачення Володимиру Путіну та Дмитру Козаку — Венедиктова попросила «не ставити провокаційних запитань». Схожий діалог глядачі вже чули на одному з етерів «Права на владу». А от «працювати» по соратнику Медведчука Тарасу Козаку, який перебуває за кордоном, Офісу генпрокурора «нічого не заважає».

Олексій Гончаренко з «Європейської солідарності», як у відомому анекдоті, «вийшов на самого себе»: допитувався у генеральної прокурорки, де ж ті обіцяні Зеленським весняні посадки, і спровокував уточнення від ведучого: а що зі справою Порошенка? Гостя не сказала нового: з матеріалами справи, мовляв, уже майже рік знайомиться сторона захисту.

Згадали і про нафтопродуктопровід «Самара — Західний напрямок», начебто контрольований Медведчуком (він сам це категорично заперечує). Про непричетність шефа сказав і Шуфрич. А от за версією лідера фракції «Слуги народу» Давида Арахамії, після домовленостей із Путіним трубу контролював не лише Медведчук, але й Порошенко, відтіснивши в «конкурентній боротьбі» тодішнього прем’єра Арсенія Яценюка.

Навели у студії й реакцію на справу проти кума від президента Росії. Путін, зокрема, сказав, що в Україні будують «антипод Росії», тому Кремль буде тримати подібні питання під «особливою увагою». Опозиційний російський політик Геннадій Гудков, якого тут-таки долучили до етеру, сказав, що українській владі варто задуматися над цими словами, адже це погроза. Хоча на вітчизняних токшоу російські гості залякують українців російською агресією далеко не вперше.

До розмови в цей час долучився й секретар РНБО Олексій Данилов. Згадуючи про санкції проти каналів Медведчука, посадовець сказав, що якби вони були не пропагандистськими, а справді опозиційними, то люди б вийшли на їхній захист. Юрій Бутусов цікавився у секретаря РНБО, чи будуть санкції щодо інших членів «ОПЗЖ» та чи можливо в перспективі обміняти Медведчука і йому подібних на полонених Кремля? Данилов таку можливість не заперечував.

Порцію критики в бік Ради національної безпеки і оборони опозиційні нардепи відсипали за санкції щодо так званих злодіїв у законі. Олексій Гончаренко кричав, що така робота — надто дрібна для Ради нацбезпеки. Захищав Данилова нардеп попередніх скликань Микола Катеринчук: закликав присутніх подякувати чиновнику за роботу та сказав, що в того «не десять рук». Від імені журналістів подякував гостю «за п’ятниці» і гендиректор інформагенції «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко. Данилов, у свою чергу, анонсував появу в Україні окремих кібервійськ.

Показали у студії відеозвернення президента, у якому той, зокрема, підняв питання мешкання на державних дачах колишніх політиків і топчиновників. На них, мовляв, чекає «велике переселення». Святослав Піскун — один із тих, кого Зеленський у відео згадав персонально — сказав, що майно взяв в оренду на 49 років, але, якщо президент вимагає, буде з’їжджати.

Якщо у студії прозвучав термін «державна дача» і при цьому серед гостей — соратник Порошенка, чекай згадок про Зеленського. Олексій Гончаренко так і вчинив: нагадав, що кандидатом чинний президент обіцяв держдачі дітям, а потім сам на таку і переселився (схожі, але жорсткіші тези офіційно поширює і партія «Європейська солідарність»).

14 травня, «П’ятниця. Вечір», «Наш»

У студії були міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш (соло), нардепи Олександр Качний, Анатолій Бурміч («Опозиційна платформа — За життя»), Денис Маслов, Євгеній Шевченко, Юрій Камельчук, Павло Фролов («Слуга народу»), Олексій Кучеренко («Батьківщина»), політкоментатори Олена Дяченко, Кирило Куликов, Олександр Лазарєв, Михайло Чаплига, нардепка 8-го скликання Тетяна Чорновол («Народний фронт»), віцепрем’єр уряду Гройсмана Павло Розенко, міністр соцполітики того ж періоду Андрій Рева, експоліцейський Денис Ярославський, ексречниця Януковича Ганна Герман, депутат Київради Сергій Таран («Європейська солідарність»). Разом 18 гостей (14 чоловіків та чотири жінки).

 

У сольному блоці захищала Медведчука, паралельно жорстко критикуючи владу, міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш. Спершу вона розкритикувала свіже відеозвернення Зеленського, а далі вже боронила лідера «ОПЗЖ». Глядачі почули про «бенефис криворожского права», «унылое блеянье» обвинувачення, і що таким чином Зеленський відгодовує «свадебного кабанчика» Порошенка. Якого, мовляв, спеціально не чіпають, аби той згодом вийшов до другого туру і знов програв чинному президенту. Ще було, як Зеленський «превратил страну в европаперть», а ціни на продукти в країні — «героиновые».

Гуртовий галас теж розпочали зі справи Медведчука. Звісно ж, левова частка гостей нещадно критикувала владу, побіжно захищаючи Медведчука (проросійські гості) або стверджуючи, що йому нічого не буде (представники попередньої влади). Конкретики в жодному з таборів годі було шукати: гості програми вправлялися, хто гучніше крикне та яскравіше висловиться. Тетяна Чорновол припустила, що Зеленський — «таки мужик, бо раніше переслідував тільки жінок». Тут же назвавши нового міністра енергетики Германа Галущенка «агентом Кремля». Політичний соратник Чорновол Павло Розенко істерив, що Медведчук збагатився саме за каденції чинного президента та що владі невигідно реально саджати лідера «ОПЗЖ». Бо Зеленський хоче бачити кума Путіна у другому турі президентських виборів. Нічого нового.

Опозиція оцінює шанси на успіх справи Медведчука

Представник монобільшості Євгеній Шевченко в унісон із членами «ОПЗЖ» став на захист кума Путіна. Медведчук, на його погляд, «достоин уважения», а влада справами проти нього шукає «черную кошку в темной комнате». А ще, мовляв, можновладці «дают зрелища вместо хлеба». Примітно, що схожу фразу перед тим вжила й Олена Лукаш.

Дісталося в етері й Петру Порошенку. Кирило Куликов сказав, що саме за його каденції Віктор Медведчук повернувся у велику політику, а Денис Ярославський нагадав, що за п’ятого президента «закрыли бы любого», хоча до лідера «ОПЗЖ» запитань не виникало.

Ведучий Макс Назаров бідкався, що «76 % телеаудиторії України дивиться олігархічні канали». Так і не сказавши, чим вони гірші за проросійські. А от кому було непереливки, то це «слугам народу», які традиційно були в ідеологічній меншості. Дійшло до того, що нардеп Юрій Камельчук, не в змозі перекрикувати опонентів та ведучих, демонстративно пішов зі студії.

У другому гуртовому блоці йшлося вже про відставку міністрів економіки та інфраструктури, а також про ймовірне позбавлення посади міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Депутат Київради від партії Порошенка Сергій Таран припустив, що так Зеленський застосовує російську технологію «царь хороший — бояре плохие».

Також як проросійські, так і пропорошенківські коментатори пророкували дострокові парламентські та президентські вибори (цю ж тезу розганяли і в студії «Еха України»). Нардеп із монобільшості Денис Маслов, коментуючи чутки, сказав, що почув «багато фантазій». Адже у президента «найвищий рейтинг» і «немає конкурентів». Опоненти влади зустріли зухвалі слова критичним сичанням. Найдалі в доведенні ситуації у студії до абсурду пішов завсідник проросійських телепроєктів, політкоментатор Михайло Чаплига. Для демонстрації ручного керування державними органами той розіграв мініатюру, під час якої в ролі високопосадовця, телефонував підлеглим, щоб «вирішувати питання».

Гість розмовляє сам із собою? Викликайте медиків

Представник «ЄС» Сергій Таран поспішив нагадати, що справа про державну зраду Медведчука відкрита ще за каденції Порошенка (хоча в Офісі генпрокурора таку версію заперечують). Згодом той же Таран цікавився, «скільки друзів посадив Зеленський». А галичанка Ганна Герман присмачила сюрреалізм студійного буття фразою: «Западу нужны молодые рабы».

Токшоу, що не потрапили в огляд:

11 травня, «Пульс», Перший незалежний

У програмі брали участь політичні коментатори Володимир Кацман, Сергій Годний, Олександр Лазарєв, Олег Постернак, Дмитро Корнейчук, Олександра Решмедилова, Віктор Скаршевський, Олексій Буряченко, членкиня Венеційської комісії 2009–2013 років Марина Ставнійчук, нардеп 8-го скликання Борислав Розенблат (Блок Петра Порошенка), прем’єр-міністр часів Януковича Микола Азаров. Разом 11 гостей (10 чоловіків та одна жінка).

12 травня, «Токшоу №1», «Україна 24»

Участь у випуску взяли позаштатний радник голови Офісу президента Олексій Арестович, народні депутати Ярослав Железняк (очільник фракції «Голосу»), Нестор Шуфрич, Ілля Кива («ОПЗЖ»), Ірина Верещук, Денис Маслов, Юрій Камельчук («Слуга народу»), Володимир В'ятрович («Європейська солідарність»), Вікторія Гриб (позафракційна), лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький, екснардеп Руслан Кошулинський (ВО «Свобода»), депутат Київради Сергій Таран («Європейська солідарність»). 12 гостей (10 чоловіків та дві жінки).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4832
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду