«Всі втратили скрізь». Огляд політичних відеоблогів за 19–25 жовтня 2020 року

«Всі втратили скрізь». Огляд політичних відеоблогів за 19–25 жовтня 2020 року

29 Жовтня 2020
2159
29 Жовтня 2020
12:00

«Всі втратили скрізь». Огляд політичних відеоблогів за 19–25 жовтня 2020 року

2159
Що прихильникам президента — перемога на місцевих виборах, те опонентам — «повний провал».
«Всі втратили скрізь». Огляд політичних відеоблогів за 19–25 жовтня 2020 року
«Всі втратили скрізь». Огляд політичних відеоблогів за 19–25 жовтня 2020 року

Як реагували на фінал місцевих виборів українські блогери. Ті, які балотувалися, й ті, які просто спостерігали.

Фінальний ривок

Блогери-кандидати напередодні місцевих виборів робили спроби вкотре мобілізувати електорат та полякати власних виборців конкурентами. Наприклад, Анатолій Шарій пішов стандартним шляхом: тривалий уже час лякаючи виборців «свавіллям» влади Зеленського, в день голосування ще й записав відео про «масштабные фальсификации» з боку влади. Твердження, що влада має намір сфальсифікувати результати голосування, — один із найпоширеніших наративів проросійських медіа в останні тижні, тож тут нічого дивного.

Шарій похвалився, що його партія проходить у кілька міськрад. А ще скаржився на «соціологію» від компанії Савіка Шустера. Вона, мовляв, не репрезентативна. Дісталося від Шарія й соціологічній компанії «Рейтинг», яку проросійський блогер заніс у категорію «мертвых». А от на сайті Київського міжнародного інституту соціології після повідомлення про рейтинг Партії Шарія в Одесі, на думку політика, почалося дивне затишшя. «Как будто бы кто-то сказал им остановиться», — припускає Шарій. А хто ж це міг бути? Звісно ж, Офіс президента! Соціологів, мовляв, загальмували на найвищому рівні, «чтобы потом правильно посчитать голоса». «Готовимся к масштабной фальсификации», — анонсує Шарій.

Кандидат у мери Києва й медійник Сергій Притула напередодні місцевих виборів звернувся до потенційних виборців із закликом «не голосувати за менше зло». Додавши, що до влади мають потрапляти «нові люди» (так собі заклик, враховуючи «здобутки» парламентської фракції «Слуги народу», яка йшла на вибори з обіцянкою привести в політику нові обличчя; та й із конкурентів Притули дехто — умовно «нові», наприклад, Верещук і Пальчевський). Наприкінці Притула на дрібниці не розмінювався, прямо запросивши киян підтримати «Голос». Не знаємо, який із закликів спрацював краще, але другий, принаймні, має конкретний результат — «Голос» потрапить до Київради.

Не дрімав і висуванець «Євросолідарності», кандидат у міські голови Полтави Андрій Карпов (Полтава). Напередодні дня тиші блогер опублікував відео, де розмірковував над рейтингами політсил на виборах депутатів Полтавської міської ради. Дісталося від нього лідерам цього списку: представникам «Слуги народу» («вони просрали країну») та «ОПЗЖ» («несуть сюди війну»). А ще однопартієць Петра Порошенка закликав виборців «не розпорошувати голоси», а віддати їх за «Європейську солідарність», яка «точно проходить». Зрештою, «ЄС» таки «точно пройшла», але заклики Карпова не голосувати за «слуг» та «ОПЗЖ», схоже, залишилися без уваги електорату. Як і самому йому з мерством не пощастило.

Погляд збоку

Мовили про вибори й ті блогери, хто балотуватися не захотів. Зокрема, відеообличчя «Страни.ua» Олеся Медведєва. Тематичне відео на каналі проросійського видання має заголовок «Разгром “Слуг народа”. Первые итоги местных выборов в Украине». Блогерка звернула увагу на те, як «знатно полыхает у промайдановской части фейсбука» через те, що у другий тур виборів очільника Києва, ймовірно (за результатами екзитполів), проходить колишній регіонал Олександр Попов. «Одна тенденция ясна: тотальный разгром “Слуги народа”», — розповідає Медведєва. Хоча у пропрезидентській партії на підсумки місцевих виборів дивляться значно оптимістичніше, та й Попов, здається, таки пролітає.

Схожий із Олесею Медведєвою настрій мав і її ідеологічний опонент — нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. У блозі щодо результатів місцевих виборів депутат розповів, що «никогда еще партия власти не брала такой смешной результат на местных выборах». Звертаючи увагу на вибори міських голів, де у президентської політсили справді немає великих успіхів. Натомість у «ЄС», на думку Гончаренка, — «отличные результаты». А от свою кандидатуру в очільники Києва, говорить депутат, не висував, щоб не допустити «реванша "ОПЗЖ"». Так, наче наявність чи відсутність Гончаренка у списку кандидатів могла би якось вплинути на підсумковий результат Кличка та його конкурентів.

Згадував про місцеві вибори в Україні й автор каналу «Кисельные берега» Євгеній Кисельов. Вибори, рефлексував на подію медійник, мали дати відповідь, «прошла ли любовь между Владимиром Зеленским и народом». Крім того, Євгеній Кисельов виділив і три проєкти — учасники місцевих виборів: «Наш край», «За майбутнє» та «Пропозицію». А політична карта України по завершенні місцевих виборів, певен телевізійник, «будет напоминать леопардовую шкуру: вся в пятнах разных партийных цветов». Та головне, певен блогер — «в Украине продолжается полнокровная политическая жизнь» (вочевидь, із підтекстом — на відміну від Росії).

Підбивав підсумки місцевих виборів і Олександр Дубінський, який очолював київський обласний штаб і список «Слуги народу». «По области, по данным экзит-полов, партия набирает 27 %. Результат очень хороший. Хотя мы, конечно, хотели 30», — не втрачав показової оптимістичності нардеп. Адже це дає представникам партії формувати більшість у Київській обласній раді. Додавши, що також «отличный результат у Палицы» (а як же не похвалити друга свого роботодавця?).

А от всеукраїнські результати «Слуги народу» на місцевих виборах-2020 у Дубінського явно не викликали захвату. Адже, на його думку, поширену в соцмережах, у загальному масштабі його соратники вибори «про*бали».

Та на думку нардепа 8-го скликання (БПП «Солідарність»), колишнього журналіста Сергія Лещенка, на прийдешніх виборах «третина населення обрала, як будуть жити 100 %». Блогер чомусь не зважив, що чимало виборців не дійшли до дільниць через стан здоров’я. Натомість Сергій списує це на «пасивність громадян». Та поразкою саме для «Слуг народу» результат цих виборів блогер не вважає. Адже певен: «всі втратили скрізь», а переважно, мовляв, перемагають місцеві партії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2159
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду