Що ти знаєш про Пальчевського? Огляд політичних відеоблогів за 7–13 вересня 2020 року

Що ти знаєш про Пальчевського? Огляд політичних відеоблогів за 7–13 вересня 2020 року

17 Вересня 2020
3855
17 Вересня 2020
12:00

Що ти знаєш про Пальчевського? Огляд політичних відеоблогів за 7–13 вересня 2020 року

3855
У «Демсокирі» вважають лідера «Перемоги» «долбо**бом», Карпов іде в мери Полтави, а Іванов та Петров збиткуються з Марини Порошенко.
Що ти знаєш про Пальчевського? Огляд політичних відеоблогів за 7–13 вересня 2020 року
Що ти знаєш про Пальчевського? Огляд політичних відеоблогів за 7–13 вересня 2020 року

Ху із містер Пальчевський?

Засилля білбордів Андрія Пальчевського та його постійна присутність в ефірах каналів Медведчука змусили навіть блогерів зацікавитися: хто це такий? Ким насправді є потенційний кандидат у мери, власник клініки, вплутаної у скандали, та людина, що майже живе в ефірі ZIK, «112» і NewsOne?

Мій колега Ярослав Зубченко дослідив біографію шоумена-політика і знайшов там багато цікавого: і про офшори, і про просування в Україні «русского міра», і про сумнівні заяви на російських токшоу. Пізніше свій погляд на «конкурента Кличка» (щоправда, конкурента поки що тільки в замовних соцопитуваннях) опублікували й на каналі bihus.info.

Роздуми на тему потенційного суперника Кличка тривожили й душі відеоблогерів. Наприклад, тематичне відео випустили на своєму ютуб-каналі представники лояльної до Петра Порошенка партії «Демократична сокира». У «Сокира шоу», зокрема, обговорювали інтерв’ю Андрія Пальчевського для «BBC News Україна», а учасниця сокирівського проєкту Надія Алєксіна запитувала присутніх, чому він «такий долбо**б», а саме інтерв’ю назвала «адовим п**децем». Адже, на думку ведучих, щойно Пальчевський спілкується з кимось не з каналів Медведчука, одразу ж поводиться «як бик та чорт».

Над тим, хто такий Пальчевський, роздумувала і дружина Анатолія Шарія — Ольга. Передвиборчі ролики політика блогерка називає «слащавыми», а самого Андрія — «скользким» (це точно каже дружина Шарія?!). Загалом, на думку Ольги Шарій, Андрій Пальчевський має чудову здатність «появляться в нужное время в нужном месте», завжди слідкуючи за політичними трендами й будучи то «учасником Помаранчевої революції» та критиком Януковича, то, коли влада змінилася, урядовцем у Кабміні Азарова, а то й палким фанатом Юлії Тимошенко.

А що ж сам Пальчевський відповів критикам? Нічого! На ютуб-каналі політика — лише поширення токшоу та етери, де він був учасником. Левова частка, звісно ж, із каналів Віктора Медведчука.

Обрали коміка — оберемо і блогерів?

Тим часом блогерська спільнота нині має ще одного потенційного кандидата в міські голови. Слідом за Сергієм Притулою, який збирається «взяти Київ» від «Голосу», блогер Андрій Карпов (Полтава), автор «Вата Шоу» та фанат Петра Порошенка, заявив про наміри йти в мери Полтави. Само собою, від «Європейської солідарності». Гучну заяву блогер зробив на фоні обшарпаної полтавської зупинки.

«Полтава потребує змін», — супить брови Карпов, забувши, що подібне гасло в обласному центрі вже використовують його люті політичні вороги — «Слуги народу». У підсумку політична сила, представники якої більше року завзято критикують вибір президентом «недолугого коміка, який здає країну», висувають у міські голови людину, яка заробляє, знімаючи бесіди з росіянами в чат-рулетці. Послідовна позиція, що тут скажеш.

Шоумен Сергій Притула, прикладом якого, цілком імовірно, й надихався Карпов, тим часом розпочав активну виборчу кампанію. Зокрема, й у власному блозі, куди виклав власне промовідео під назвою «Я тут живу». Саме ці слова потенційний кандидат закликає мешканців Києва сказати самим собі й боротися за якісні зміни у столиці. Що ж, поки — нічого нового і креативного (як в Ірини Верещук), хіба що нагадує харківське гасло Добкіна й Кернеса «Нам здесь жить!» і суперечить твердженням із давніших білбордів із зображенням Притули, де він каже, що буде жити в Бучі. Тож, як казав Кернес у ті часи, є ризик, що за «скучное лицо» «никто денег (чи то пак, голосів) не даст».

А що ж найбільш ймовірний, за даними соціологів, претендент на крісло очільника столиці? Відео на каналі Віталія Кличка, попри майже 82 тисяч підписників, набирають у десятки разів менше за конкурентів. Хоча є на каналі й доволі милі (хай і, ймовірно, постановочні) ролики. Наприклад, про шестирічного хлопчика, який запитує посадовця, як стати мером. Кличко закликає потенційного наступника «кашу їсти, зарядку робити і гарно вчитись». І ця фраза здається настільки універсальною, що її можна адресувати й чималій кількості дорослих українських політиків.

Гумор на межі

Численні політичні блоги здаються нудними, бо кожен другий «спікер на фоні стіни» хоче мовити на теми, де можна спіймати хайп: Зеленський, Порошенко, Донбас, Європа. Проте будь-яку, навіть нудну розмову можна розпалити гумором. Хай навіть на грані фолу.

Подібне практикують ексведучий «1+1» Сергій Іванов та політтехнолог і чорний піарник, засновник онлайн-каналу «Ісландія» та колишній кандидат у президенти Володимир Петров у проєкті «Черная пятница». У свіжому випуску дует гострословів, зокрема, жартував над гендерними квотами виборчих списків. Сергій Іванов при цьому припустив, що жінки-політикині «скоро нас накроют п**дой». А Марина Порошенко, йдучи в політику, мовляв, надихається прикладом чоловіка, який «сходил в политику и резко похудел». Загалом, якщо політичний сарказм, присмачений чималою порцією матюків та неоднозначною репутацією деяких ведучих, не викликає у вас відрази, можете подивитися бодай один випуск.

Щось схоже було й у стартовому випуску нового сезону проєкту «Гончаренко рулить», куди нардеп запросив колишнього очільника Закарпатської ОДА Геннадія Москаля. Бо ж політик є знаним майстром гострого слівця. Та розмова члена «Євросолідарності» з одним із пулу антивладних спікерів каналів Медведчука очікувано скотилася до поливання брудом президента Зеленського. «Клоун живе у цирку, він вас зробить глядачами циркових вистав», — розповідав Москаль під усмішки Гончаренка. Проте, зважаючи на майже 500 тисяч переглядів за шість днів, глядачам 5 каналу, де й виходить проєкт, певно, подобається будь-який контент, критичний до нинішньої влади.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3855
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду