Євросоюз «рішуче засуджує» вирок суду у Москві про 19 років в’язниці для Навального

Євросоюз «рішуче засуджує» вирок суду у Москві про 19 років в’язниці для Навального

4 Серпня 2023
1964
4 Серпня 2023
19:53

Євросоюз «рішуче засуджує» вирок суду у Москві про 19 років в’язниці для Навального

1964
Так само рішуче ЄС у своїй заяві засудив проведення закритого засідання у виправній колонії суворого режиму за межами Москви.
Євросоюз «рішуче засуджує» вирок суду у Москві про 19 років в’язниці для Навального
Євросоюз «рішуче засуджує» вирок суду у Москві про 19 років в’язниці для Навального

Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель у п’ятницю, 4 липня, засудив вирок Московського міського суду про 19 років ув’язнення для російського опозиціонера Олексія Навального у справі про створення «екстремістської спільноти». Про це повідомила «Європейська правда», посилаючись на заяву Європейської служби зовнішніх справ.

Євросоюз, за словами Борреля, «рішуче засуджує» рішення, яке суд у Москві ухвалив щодо Навального, а також проведення засідання у закритому режимі у виправній колонії суворого режиму за межами Москви.

«Це також показує, наскільки сильно російська влада боїться його. Навальний є ще одним прикладом триваючих систематичних репресій з боку російської влади та її нехтування правами людини власних громадян», — заявив голова дипломатії ЄС.

Також Боррель нагадав, що ЄС і далі засуджує отруєння Навального російськими спецслужбами у серпні 2020 року та відмову Кремля виконувати рішення Європейського суду з прав людини про його негайне звільнення з в'язниці. Топдипломат ЄС наголосив, що «політичне керівництво Росії несе відповідальність за його безпеку і здоров'я, за що буде притягнуто до відповідальності».

«Європейська правда» уточнює, що сьогодні Московський міський суд засудив Навального до ще 19 років позбавлення волі у так званій справі про створення «екстремістської спільноти». Це перша справа, пов’язана з його політичною діяльністю. Серед статей обвинувачення фігурували, зокрема, «фінансування екстремізму» та «реабілітація нацизму».

29 грудня 2020-го Навального оголосили в розшук у Росії через давню справу щодо нібито шахрайства.

Навальний перебував у Німеччині з кінця серпня 2020 року, коли його після отруєння «Новачком» у Росії привезли на лікування в клініку «Шаріте».

17 січня 2021 року Навальний повернувся до Москви. Спочатку його літак мав прибути до аеропорту «Внуково», але пізніше змінив маршрут на «Шереметьєво».

Тим часом у «Внуково» силовики затримали соратників Навального та кореспондентів «Нової газети» і каналу «Дождь». 

У зоні паспортного контролю «Шереметьєво» затримали й самого Навального.

23 і 31 січня в Росії відбувались масові акції протесту з вимогою звільнити опозиціонера. Були затримані тисячі протестувальників та людей, які взагалі не мали стосунку до акцій. 23 січня затримали більше 20 журналістів, а 31 січня — щонайменше 82.

2 лютого 2021-го стало відомо, що політика засудили до 3,5 років колонії.

У червні 2021 року Мосміськсуд визнав «екстремістськими» засновані Навальним структури — Фонд боротьби з корупцією та Фонд захисту прав громадян, які також були визнані організаціями, що здійснюють функції «іноземного агента».

У липні 2021 року Роскомнагляд заблокував доступ до сайту Олексія Навального нібито через порушення закону про інформацію. Сайти його соратників також заблокували. Зокрема, сайти Любові Соболь і Леоніда Волкова, а також профспілки «Альянс лікарів», яку визнали в Росії «іноземним агентом». Загалом Роскомнагляд заблокував 49 сайтів, які були пов’язані з Навальним.

У серпні 2021-го Преображенський районний суд Москви засудив прессекретарку Олексія Навального Кіру Ярмиш до 1,5 року обмеження волі за «підбурювання до порушення санітарно-епідеміологічних правил» на опозиційному мітингу.

Згодом у Росії припинив існування «Фонд боротьби з корупцією» Навального, який розслідував статки чиновників та пропагандистів.

У квітні 2023-го стало відомо, що проти Олексія Навального порушили справу про тероризм.

Фото: скриншот

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1964
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду