Хто замовив Порошенка? Огляд політичних відеоблогів за 6-12 липня 2020 року

Хто замовив Порошенка? Огляд політичних відеоблогів за 6-12 липня 2020 року

16 Липня 2020
2639
16 Липня 2020
16:30

Хто замовив Порошенка? Огляд політичних відеоблогів за 6-12 липня 2020 року

2639
Балашов розповідає, від кого вагітна Мендель, Стерненко дякує «Детектору медіа», а Мокрик зняв пародію на Шарія.
Хто замовив Порошенка? Огляд політичних відеоблогів за 6-12 липня 2020 року
Хто замовив Порошенка? Огляд політичних відеоблогів за 6-12 липня 2020 року

Тиждень у блогосфері знову минув під знаком різних тем. Хайп довкола «полювання» Офісу президента на Анатолія Шарія, як про це мовить сам блогер-політик, потроху стихає, тож у медіапростір стрімко вриваються нові інформаційні приводи. Як більш реальні (на кшталт записів розмови, де начебто фігурують Путін та Порошенко), так і доволі нафантазовані (як-от заяви Геннадія Балашова про вагітність прессекретарки від глави держави).

Менше хейту, більше сатири

Той хайп, що здійнявся довкола постаті тепер уже політика Анатолія Шарія, ймовірно, втомив і його самого. Бо на тижні він узявся за старе: поміж критичними відео на адресу Офісу президента та особисто Володимира Зеленського виклав і реакцію на записи, оприлюднені нардепом Андрієм Деркачем. Де начебто зафіксована розмова президентів Путіна та Порошенка навесні 2015 року. Які в «Європейській солідарності» назвали російським фейком.

Шарій же, коментуючи почуте, як завжди, категоричний: «Все те, у кого есть… хоть задатки мозга — они, конечно же, от него (себто, від Порошенка — Авт.) уйдут». Бо, мовляв, записи повністю зруйнували міф про героїчне протистояння російському диктатору. А варіантами подальших дій для Порошенка блогер-політик вважає… застрелитися або сказати, що це все — вигадки.

Тим часом ідеологічна соратниця Анатолія Шарія — блогерське обличчя «Страни.ua» Олеся Медвєдєва — присвятила «побратиму» окреме відео під гучною назвою «Охота на Шария». Тут вона, зокрема, згадала про віллу блогера, яку той надбав в Іспанії, та «нападки» на Шарія з боку Офісу президента. Говорила й про оприлюднене любителем червоних кульок відео, де йдеться, як представник ОП начебто обговорює кампанію з дискредитації «Партії Шарія». Ролик, до слова, набрав майже 900 тисяч переглядів за тиждень.

Медведєва не сумнівається, що Офіс президента веде проти Шарія активну кампанію з дискредитації. Як через телеграм-канали, так і через окремих блогерів. Подальший тиск на лідера іменної партії, вважає блогерка, здійснюватиметься владою в податковій площині, щоби звинуватити втікача у відмиванні грошей та заважати йому вести вільну політичну діяльність в Україні.

А от активісту Сергію Стерненку критикувати Анатолія Шарія нині було значно простіше, ніж раніше. Все тому, що за основу для чергового тематичного відео блогер узяв розслідування Ярослава Зубченка з «Детектора медіа», де наш колега проаналізував, як Шарій поступово падає в теплі політичні обійми Медведчука. У ролику Стерненко, зокрема, відзначив, що за його заявою СБУ відкрила провадження проти однієї з колишніх активісток «Партії Шарія» Антоніни Бєлоглазової, яка три роки тому ув Москві радісно «відзначала» анексію Криму Росією. А от сам Шарій, раніше критикуючи представників ОПЗЖ, нині злився з ними в політичному єднанні, виступаючи «експертом» з усіх тем на каналах кума Путіна, — цитує Стерненко матеріал «Детектора медіа».

Та приз за найкреативніший тролінг голландського втікача можна віддати журналісту Данилу Мокрику. Який зняв пародію на Анатолія Шарія, де висміяв «туалетні пригоди» його прихильників в Одесі у гонитві за випорожненнями президента Зеленського. Відео блогер писав у «фірмовому» стилі фаворита медведчуківських каналів: на фоні стіни, прикріпивши позаду напівздуту червону кульку. От тільки в образі Мокрика явно бракувало шаріївського пафосу та манірності. Тож в акторській грі журналісту Bihus.info ще є над чим попрацювати.

Записи Деркача: страшна правда чи кремлівський вкид?

Та повернімося до записів, оприлюднених нардепом Андрієм Деркачем, де начебто зафіксована розмова президентів Путіна та Порошенка навесні 2015-го року. Коментували резонансну подію не лише завсідники токшоу на популярних каналах, а й блогери з різних політичних таборів.

Палкий фанат попереднього президента, блогер-атовець Олексій Петров, коментуючи тему, нагадав підписникам, що Деркач — випускник Вищої школи КДБ, який, мовляв, злив секретну інформацію. А сама ж розмова не виглядала як спілкування захищеною телефонною лінією, а більше як діалог людей, що сидять поруч за столом. Загалом же «злив» інформації, вважає Петров, — це кремлівська спецоперація, покликана збити зростання рейтингу Порошенка. У якості ж доказів реального ставлення Порошенка до Путіна Олексій Петров наводить фотографію, зроблену під час зустрічі лідерів держав. А також слова ексочільника Франції Олланда, який у мемуарах згадував про сварку лідерів Росії та України під час мінських перемовин.

У стані опонентів лідера «Європейської солідарності» панували радикально інші настрої. Колишній член фракції Блоку Петра Порошенка у Раді 8-го скликання, нині член наглядової ради «Укрзалізниці» та блогер Сергій Лещенко присвятив злитим у ЗМІ записам (присмачених іншими темами) півгодинний етер. «Звичайно, Порошенко з Путіним спілкувалися. І звичайно, це спілкування виглядало не так, як його Порошенко змальовував», — розповідає Лещенко. Хоча, з точки зору «людської логіки», говорить блогер, нічого екстраординарного в розмові лідерів двох держав не було. Питання — в «істерії», яку п’ятий очільник України, мовляв, розгорнув довкола російсько-українських відносин.

Згадувала про ймовірну розмову Порошенка з Путіним і журналістка Тетяна Даниленко. «Це — давня українська традиція, коли всі один одного пишуть», — іронізує медійниця. А ще радить кожному главі держави добре мотивувати власну охорону, аби та не мала зацікавленості шукати на шефа компромат.

Рефлексував на записи Андрія Деркача у власних «Итогах» і колишній російський телеведучий Євгеній Кисельов. Журналіст відзначає: на офіційному сайті кремлівського лідера згадка про телефонну розмову з Порошенком є. Хоча, за даними ресурсу, тоді участь у розмові, крім Путіна та Порошенка, брали й лідери Німеччини та Франції, голосів яких на записах Деркача не чути.

Ставлячи під сумнів автентичність запису, Євгеній Кисельов все ж бідкається, а раптом оприлюднене — правда? І два лідери, які мали всі причини для ворожнечі, насправді так само «по-приятельски… обсуждали судьбу фабрики “Рошен”… активов в аннексированном Крыму» та навіть створення сприятливого поля для діяльності в Україні кума Путіна — Медведчука? Загалом, ситуація, певен телевізійник, матиме згубний впив на рейтинг Петра Порошенка.

Зеленський: скандали, інтриги, розслідування?

Кому в медіасфері нині не позаздриш, так це чинному главі держави. Звісно, про Зеленського згадують регулярно і скрізь. Та мова — про інформаційні приводи для згадок. Поки Анатолій Шарій кує рейтинги на звинуваченнях команди президента в замовленні його фізичного усунення, його колега по уявній профспілці блогерів-скандалістів, лідер партії «5.10» Геннадій Балашов зайшов з іншого боку. На тижні розповсюдивши інформацію, що прессекретарка президента Юлія Мендель, мовляв, вагітна від власного керівника.

Про це, за словами блогера, «циркулируют слухи». Коментуючи їх, Балашов згадує про завершення каденції Януковича, який, мовляв, теж закрутив роман з людиною з близького оточення, внаслідок чого у втікача народився позашлюбний син. Зеленський же, на думку блогера, через інтимні стосунки з Мендель пробачає тій усі професійні проколи. А ситуація, мовляв, є передвісником краху «слуг народу». Сама ж Юлія Мендель закликала людей думати та не вірити фейкам, за якими, на її думку, стоять конкретні імена.

А що ж урятує команду Зеленського від професійного розпаду? Звісно ж, запрошення до співпраці фахівців рівня Ігоря Смешка. Вгадали: таку думку висловив журналіст і ведучий Дмитро Гордон. Згадуючи, як також запропонував президенту взяти до команди Михеїла Саакашвілі, котрий нині очолює Офіс простих рішень та результатів. Крім того, у якості радників Зеленського Гордон бачить і низку росіян: ексрадника Путіна Ілларіонова, економіста Гурієва, бізнесмена-емігранта Чичваркіна.

Поточну ж кадрову політику «зеленої» команди Дмитро Гордон агресивно розкритикував, назвавши Гончарука та Шмигаля непрофесіоналами, а нардепа від монобільшості Богдана Яременка, який просто в сесійній залі листувався з працівницею комерційного сексу, — «чистым долбо*бом».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2639
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
1351 дн. тому
Убийца на главной странице "детектор.медиа". А я думала, что лигачёвой ниже падать некуда. Ошиблась
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду