Тріумф «Паразитів», провал фаворитів і Елтон Джон. Як вручали «Оскар–2020» (ФОТО)

Тріумф «Паразитів», провал фаворитів і Елтон Джон. Як вручали «Оскар–2020» (ФОТО)

10 Лютого 2020
3652
10 Лютого 2020
07:30

Тріумф «Паразитів», провал фаворитів і Елтон Джон. Як вручали «Оскар–2020» (ФОТО)

3652
Цьогорічна церемонія роздачі золотих статуеток запам’ятається тим, що цілковитим тріумфатором став фільм іноземного виробництва.
Тріумф «Паразитів», провал фаворитів і Елтон Джон. Як вручали «Оскар–2020» (ФОТО)
Тріумф «Паразитів», провал фаворитів і Елтон Джон. Як вручали «Оскар–2020» (ФОТО)

Цієї ночі в Лос-Анджелесі пройшла чергова урочиста церемонія нагородження кінопремією «Оскар». Американська кіноакадемія роздала золоті статуетки в 24 традиційних номінаціях. Перелік переможців «Детектор медіа» публікував одразу по завершенню церемонії. Далі – про те, якою була оскарівська ніч цього року.  

Схоже, організаторам прийшлася до вподоби ідея проводити церемонію без ведучих. Минулого року «Оскар» залишився без конферансьє вперше після 1989 року через скандал зі стендап-коміком Кевіном Гартом, якого було запрошено до конферансу, але прихильники премії знайшли в його твіттері гомофобський жарт, внаслідок чого він відмовився вести церемонію. Організатори не знайшли заміни коміку, та відсутність ведучого пішла премії на користь – вона стала коротшою майже на годину й отримала більший рейтинг, ніж у попередні роки.

Цьогоріч статуетки теж вручали без конферансьє. Але вже за годину стало зрозуміло, що короткою церемонія не буде, адже кожен, хто виходив на сцену, мав достатньо часу на презентацію номінантів, жарти, а подекуди й власні перформанси. Додайте музичні виступи (пісні-номінанти) і безліч коротких перерв. Тож вийшло, що церемонія мала одразу багато ведучих і тривала три з половиною години, що довше, ніж минулого року, хоча й швидше, ніж у попередні роки. 

Скандалів на врученні цьогорічної премії не сталося, а от невелика інтрига була – в основній номінації («Найкращий фільм») змагалася голлівудська пара: режисерка фільму «Маленькі жінки» Грета Гарвіг та режисер «Шлюбної історії» Ной Баумбах живуть разом та виховують спільну дитину. Подібних сімейних битв раніше на «Оскарі» не траплялося, хіба що – між колишніми чоловіком і дружиною, коли режисер «Аватара» Джеймс Кемерон і режисерка «Володаря бурі» Кетрін Бігелоу змагалися в номінаціях і за кращий фільм, і за кращу режисуру у 2010 році. Бігелоу тоді забрала обидва призи. Цього ж року голлівудській парі Гарвіг і Баумбаха не пощастило – найкращими їхні роботи не стали.

Цьогорічна церемонія відрізнялася також тим, що диригентом оркестру вперше за історію існування премії стала жінка – ірландка Імер Нун, яка пише музику для відеоігор. 

92-га церемонія вручення кінопремії «Оскар» розпочалася з виступу Жанель Моне та Біллі Портера, які врешті влаштували караоке з танцями просто в залі. Після цього Стів Мартін і Кріс Рок виступили зі стендапом на звичні для церемонії теми, у тому числі жартували про те, що цього року номіновано замало жінок та замало темношкірих.

Першу золоту статуетку вручали в номінації «Найкращий актор другого плану». Ця категорія вважалася однією з найсильніших на цьогорічному «Оскарі», адже в ній були представлені легенди нинішнього Голлівуду: Ентоні Гопкінс, Джо Пеші, Аль Пачіно, Том Хенкс і Бред Пітт. Перемога дісталася Бреду Пітту за роль у комедійній драмі Квентіна Тарантіно «Одного разу в Голлівуді». Це його перша акторська статуетка, одну він уже має як продюсер за стрічку «12 років рабства», яку було визнано кращою у 2014 році.

У своїй промові Бред Пітт жартував про політику, зокрема, подякував Академії, що в нього є на промову 45 секунд, а це на 45 секунд більше, ніж дав минулого тижня Сенат колишньому раднику президента США з питань нацбезпеки Джону Болтону при розгляді імпічмента Дональду Трампу.

«Я дуже вдячний усій команді, яка працювала над фільмом. Ця статуетка – для моїх дітей», – додав актор.

На жаль, коментатори каналу «Україна», який є ексклюзивним транслятором премії в Україні, не перекладали або перекладали неповністю промови голлівудських зірок, заглушаючи їх своїми голосами. Що точно не пішло на користь українським глядачам. 

Бред Пітт

Найкращим повнометражним мультфільмом стала «Історія іграшок 4», яка лідирувала за ставками букмекерів. Найкращим короткометражним мультфільмом – «Волохата любов». Короткометражний фільм року –  «Вікно напроти».

Передбачувано найкращим документальним фільмом стала «Американська фабрика» про колишній завод General Motors у штаті Огайо, який було закрито у 2008 році через збитки. Цікаво, що це перша продюсерська робота колишнього президента США Барака Обами та його дружини Мішель Обами. Фільм виробляв Netflix. 

Найкращим короткометражним документальним фільмом став «Навчитися кататися на скейті в зоні бойових дій (якщо ти дівчинка)», який розповідає про те, як ростуть дівчата в Кабулі. Цікаво, що продюсерка фільму Олена Андреїчева є українкою, вона народилася в Києві, наразі працює у Великій Британії. 

Далі свою хвилину слави отримали найкращі сценаристи року: Хан Джин Вон та Пон Джун Хо отримали «Оскара» за оригінальний сценарій стрічки «Паразити». А Тайка Вайтіті - за адаптований сценарій фільму «Кролик Джоджо». Для всіх трьох сценаристів ці «Оскари» стали першими в житті.

Хан Джин Вон та Пон Джун Хо

Тайка Вайтіті

Найкращими художниками-постановниками стали Барбара Лінг і Ненсі Хай за детальне відтворення Голлівуду 60-х років у стрічці «Одного разу в Голлівуді» Квентіна Тарантіно, а кращою костюмеркою – Жаклін Дюран за фільм «Маленькі жінки».

Магершала Алі оголосив найкращу акторку другого плану – нею стала Лора Дерн за роль у «Шлюбній історії». Акторка подякувала близьким людям, а також дистриб'ютору стрічки Netflix.

Лора Дерн

Несподівано на сцені з’явився репер Емінем і заспівав одну зі своїх давніх пісень, чим викликав бурхливу реакцію присутніх  – зала аплодувала стоячи.

«Оскара» за монтаж звуку отримав Дональд Сільвестр за фільм «Аутсайдери» («Форд проти Феррарі»), за зведення звуку – Марк Тейлор і Стюарт Вілсон за роботу над воєнною драмою «1917».

У номінації «Найкращий оператор» – без сюрпризів: статуетка дісталася Роджеру Дікенсу за «1917». Нагадаємо, що фільм знято довгими планами і в цілому він справляє враження знятого одним дублем. Для оператора Дікенса це п’ятнадцята номінація на «Оскар» і лише друга статуетка.

Роджер Дікенс

Кінопремію за найкращий монтаж отримали Ендрю Бакленд, Майкл МакКаскер за «Аутсайдерів» («Форд проти Феррарі»). І це друга статуетка для фільму, який мав усього чотири номінації та не був фаворитом перегонів. Для порівняння, станом на цей момент у фаворитів «Одного разу в Голлівуді» та «1917» – також по дві нагороди, а в «Джокера» та «Ірландця» – жодної.  

«Оскара» за візуальні ефекти забрали Гільям Рочерон, Грег Батлер, Домінік Тьйохі за роботу над воєнною драмою «1917».

Перша статуетка для фільму «Скандал» – її заробили Казу Хіро, Анне Морган та Вів'єн Бейкер, які займалися гримом і зачісками.

Найкащим іноземним фільмом цілком очікувано стала стрічка «Паразити» з Південної Кореї, яка претендувала на перемогу в п’яти номінаціях, у тому числі – «Найкращий фільм». Режисер Пон Джун Хо в кінці своєї промови зізнався, що готовий напитися цієї ночі.

Пон Джун Хо

Перша перемога для «Джокера» – композиторка Гілдур Гуднадотті забрала «Оскар» за саундтрек до цього фільму. Вона стала четвертою жінкою-композиторкою, яка отримала статуетку в цій категорії за всю історію кінопремії.  

Елтон Джон отримав статуетку за пісню для біографічної стрічки «Рокетмен». Його емоційна промова з подяками була однією з найдовших цієї ночі. 

Елтон Джон 

Залишилося вручити чотири найважливіші нагороди – за найкращі ролі, фільм і режисера. Головна інтрига – чи виправдає сподівання «Джокер», якого було номіновано аж 12 разів, але на цей момент він має лише одну статуетку.

І найкращим режисером став Пон Джун Хо за фільм «Паразити», який утретє вийшов на сцену цієї ночі. Режисер подякував своїм суперникам у номінації і сказав, що вчився професії на фільмах Скорсезе (який також був номінований у цій категорії з фільмом «Ірландець», який жодної нагороди не отримав).  

Традиційно на урочистій церемонії згадали тих кінематографістів, які пішли з життя минулого року. Їм присвятили відеоролик під пісню Yesterday гурту The Beatles, яку виконала Біллі Айліш. 

Найкращим актором став Хоакін Фенікс за головну роль у «Джокері». Букмекири та кінокритики не сумнівалися в цій перемозі.

«Ми егоїстично ставимося до світу, вважаємо себе центром Всесвіту, боїмося змінюватися, жертвувати собою, але ми маємо навчитися піклуватися про довкілля і допомагати один одному», – сказав актор зі сцени. Зала аплодувала стоячи.

Хоакін Фенікс

Рене Зелвегер отримала «Оскара» за головну роль у біографічній стрічці «Джуді». Це друга золота статуетка для акторки. Вона розповіла, що надихалася своєю героїнею, співачкою Джуді Гарленд.

Рене Зелвегер

Джейн Фонда оголосила найкращий фільм року. І ним стала корейська драма «Паразити». Цілковий тріумф для корейського режисера Пон Джун Хо - четверта статуетка з п'яти можливих. І це більше, ніж у будь-якого іншого фільму цієї ночі.  

Команда стрічки «Паразити»

На цьому чергову оскарівську ніч завершено!

Нагадаємо, наразі стрічки «1917», «Маленькі жінки», «Кролик Джоджо», «Одного разу в Голлівуді», «Паразити» та «Аутсайдери» можна подивитися в українському прокаті. Фільми «Ірландець», «Шлюбна історія» та «Американська фабрика» – на платформі Netflix.

Фото: oscar.go.com, Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3652
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду