«Продати Брагара вигідніше за собаку». Огляд політичних відеоблогів за 27 січня — 2 лютого 2020 року

«Продати Брагара вигідніше за собаку». Огляд політичних відеоблогів за 27 січня — 2 лютого 2020 року

5 Лютого 2020
3216
5 Лютого 2020
13:40

«Продати Брагара вигідніше за собаку». Огляд політичних відеоблогів за 27 січня — 2 лютого 2020 року

3216
Собача лихоманка в соцмережах, як «Україна інтегрується в ОРДЛО» та куди Скрипін збирається запхати закон про дезінформацію його авторові.
«Продати Брагара вигідніше за собаку». Огляд політичних відеоблогів за 27 січня — 2 лютого 2020 року
«Продати Брагара вигідніше за собаку». Огляд політичних відеоблогів за 27 січня — 2 лютого 2020 року

Найгарячішими темами тижня у блогосфері стали висловлювання народного депутата Євгенія Брагара про продаж собаки для сплати комуналки, а також епізод із волонтерками та російськомовним серіалом, який також обговорювали в ток-шоу. Хоча ютубери не оминули увагою й медійні законопроєкти та згадали про загрозливий коронавірус.

Нецікавий коронавірус

Тему, що налякала весь світ, українські політичні блогери коментували неохоче. Певно, тому що набрати переглядів на такому відео значно складніше, ніж коментуючи політичну ситуацію. Проте реакція на вірус, що шириться планетою, була й у вітчизняній політичній блогосфері.

Зокрема, тематичним відео перервала кількамісячну мовчанку шефредакторка «Лівого берега» Соня Кошкіна. Медійниця наголосила, що китайська влада, інформуючи світ про боротьбу з недугою, демонструє небачену відкритість — і оперативність, на відміну від влади української.

А от Роман Скрипін разом із колегами присвятили вірусу годинний етер. При цьому ведучі (власне Скрипін та його колега Катерина Супрун) були аж занадто веселі, зважаючи на тему випуску. Іронізували, зокрема, з того, що китайці забагато їдять різних тварин, у тому числі живих. Аби етер не базувався на висновках ведучих, його розбавили прямою мовою фахівців.

Волонтерки та російськомовний серіал: покарати не можна помилувати

В рази активніше українські політичні блогери перемивали кістки волонтеркам Ярині Чорногуз та Насті Конфедерат, які вийшли з рейсового автобуса просто посеред дороги через небажання водія вимкнути російськомовний серіал.

Українські блогери очікувано розділилися на два табори, активнішим із яких був проросійський. Зокрема Анатолій Шарій. Його висновки прогнозовані: пост волонтерок про водія він називає «полноценным доносом», а дівчат — провокаторками, які здійняли скандал заради самопіару. Одним відео Шарій не обмежився, навздогін записавши окремий ролик про належність Насті Конфедерат до ЛГБТ-спільноти. Цю інформацію згодом активно поширювали гості токшоу на каналах Віктора Медведчука.

Схожим був і відеоблог «ЯсноПонятно» представниці «Страни.ua» Олесі Медведєвої. Особливу увагу блогерка приділила фразі волонтерки: «Російська мова не має лунати в Україні». Крім того, Медведєва згадала й інші випадки, коли люди вимагали у водіїв громадського транспорту вимикати російськомовний продукт. «Нельзя травить людей», — підсумовує блогерка, закликаючи глядачів до толерантності.

Інші ж блогери реагували вже на продовження конфлікту, коли народний депутат від монобільшості Євгеній Брагар написав на одну з волонтерок заяву до поліції за начебто дискримінацію російської мови. Цю новину активніше підхопили в патріотичних колах. Зокрема, активіст Сергій Стерненко почав розповідати історію саме з того, що волонтерки поверталися з похорону загиблого бійця Миколи Сорочука, який був хлопцем Ярини Чорногуз. А для всіх, кому не подобається українська мова або поведінка наших захисників чи волонтерів, у Стерненка — єдиний універсальний рецепт: їхати до Росії.

Брагар і собаки: як депутатська дурниця переросла в інтернет-мем

Та справжня всеукраїнська «слава» прийшла до депутата Брагара не після заяви до поліції чи реакції патріотичних активістів, а після етеру на каналі «112», де він порадив пенсіонерці з Кіровоградщини «продати собаку (якщо та — елітної породи) і сплатити за комуналку».

Те, що сталося в соцмережах та ЗМІ невдовзі, можна назвати ураганом із коментарів та фотожаб. Вибачення народного депутата, які той згодом опублікував у фейсбуку вже нікого не цікавили: їх просто не було помітно в океані критики в бік «відірваного від реальності» парламентаря. Слова Брагара розкритикували й керівники політсили, до якої він належить.

Тему обговорювали й українські політичні ютубери. Анатолій Шарій, зокрема, критикуючи молодого народного депутата, розповів і про те, що представники його політсили знайшли пенсіонерку, до якої звертався Брагар. Жінка, звісно ж, поскаржилася соратникам Шарія на складне життя та байдужість влади до простого народу. А також подякувала за небайдужість представникам команди блогера / політика (що є очевидним плюсом для Партії Шарія напередодні місцевих виборів). Загалом, на думку блогера, у монобільшості нині — «перебор зашкваров».

Зреагував на цю історію і Сергій Стерненко. Його відео було вкрай емоційним: Стерненко зробив висновки, що «країною керують дегенерати». «Продати одного Брагара — у 1,5 тисячі разів вигідніше, аніж собаку», — підсумував блогер.

Закони про медіа: що буде у підсумку?

Ті ж українські блогери, які не побажали гнатися за хайпом від гарячих тем, згадали про інші дії народних депутатів: намагання прийняти закони про дезінформацію та про медіа. Перший документ викликав спротив медійників, не згодних із його положеннями.

Розібрати документ взялася і блогерка й телеведуча Яніна Соколова. У зверненні до президента (а медійниця звертається напряму до глави держави не вперше) Соколова каже, що «закон узурпує вплив влади на журналістів та знищить свободу слова». Можновладці через закон будуть тримати на гачку журналістів-розслідувачів, а позитивних сторін у нього немає.

Дуже негативно до законопроєкту ставиться й Роман Скрипін. Тільки він, у традиційному для себе стилі, критикував документ за допомогою матюків та переходу на особистості. «Собі встав його у сраку, бо це, бл*дь, п**дєц», — так блогер звертався до міністра Бородянського, чиє відомство є розробником законопроєкту. А тематичне відео Скрипін назвав «Я вас на х*ю крутив!».

Ще один критик закону про дезінформацію — ексочільник «1+1», а нині народний депутат із монобільшості Олександр Ткаченко — у відеоблозі розповів нюанси нового законопроєкту про медіа, авторами якого є члени очолюваного ним Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики ВР. Закон, за словами Ткаченка, «забезпечує прозорість» ринку, натомість, мовляв, не створюючи проблем для відеоблогерів, а більше зачіпаючи телевізійних мовників. «Телевізор за чотири роки на 90 % заговорить українською, а продукція вітчизняного виробництва складатиме щонайменше половину ефіру», — піарив законопроєкт народний депутат. Хоча насправді не все так добре і з цим законопроєктом.

Погана влада з високими рейтингами

А от у блогера Андрія Карпова (Полтави) винуватець усіх бід України — один-єдиний: президент Зеленський. До такого висновку блогер підштовхує підписників кожним своїм відео. У черговому випуску, традиційно присмаченому прямою мовою соратників блогера (цього разу — ведучого Прямого Сергія Пояркова, ексведучого 5 каналу Віталія Гайдукевича, членкині «Євросолідарності» Тетяни Чорновол та інших), Карпов винуватив Зеленського в розквіті «русского міра», згадавши й епізод із волонтерками та російськомовним серіалом, і мітинг за російську мову в Харкові.

Завдяки політиці президента, вважає Андрій Карпов, «Україна інтегрується в ОРДЛО» (такі прогнози ми чули не тільки від нього). Висміював Полтава й порожню залу під час виступу Зеленського в Давосі (тему, яку активно підхопили афілійовані з Порошенком ЗМІ), назвавши це «травмою для коміка», а ще звинуватив чинну владу у гальмуванні євроатлантичної інтеграції.

Активно критикував владу і її безпосередній представник — народний депутат Олександр Дубинський. Тільки якщо в Карпова у всіх українських бідах винен саме президент, то у Дубинського — «соросятник», який засів у Кабміні та у фракції «Слуги народу», а також на інших важливих державних посадах. У перерві між критикою в бік уряду та соратників по фракції Дубинський «роздавав на горіхи» й високопосадовцям на кшталт генпрокурора Руслана Рябошапки. Його блогер / народний депутат вважає винним у затягуванні розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

Олександр Дубинський, зокрема, згадав про запис, днями поширений колишнім соратником Януковича Андрієм Портновим, із якого можна зробити висновки про нібито причетність до злочину співробітників СБУ. «СБУ точно курировало людей, причастных к убийству Шеремета», — певен народний депутат. Проте генпрокурор, мовляв, і тепер не бачить достатніх доказів у справі. «Соросята», до яких Дубинський зараховує не лише Рябошапку, а й колишніх та нинішніх журналістів на кшталт Сергія Лещенка чи Соні Кошкіної, об’єдналися в мовчанні, щоби прикрити СБУ, не сумнівається медійник.

А от колишній російський журналіст Євгеній Кисельов у щотижневих «Итогах», зокрема, розповів про нове соціологічне опитування від центру Разумкова, яке вказує, що з рейтингами у Володимира Зеленського та президентської політсили «Слуга народу», попри активну критику в соцмережах, «все в порядке». Хоча при цьому, відзначає Кисельов, популярність росте і в їхніх затятих опонентів — «Європейської солідарності». Проте в самого Порошенка, з негативним балансом довіри, на думку журналіста, «едва ли есть шанс вернуться на пост президента».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3216
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду