«Мелкая грязная война» проти Росії. Огляд політичних токшоу за 15‒19 березня 2021 року

«Мелкая грязная война» проти Росії. Огляд політичних токшоу за 15‒19 березня 2021 року

23 Березня 2021
3560
23 Березня 2021
12:30

«Мелкая грязная война» проти Росії. Огляд політичних токшоу за 15‒19 березня 2021 року

3560
Поярков спричинив масовий іспанський сором анекдотом на каналі «Наш», Тимошенко не планує вакцинуватися, а на Прямому все ще «розслідують», чи вживає Зеленський наркотики.
«Мелкая грязная война» проти Росії. Огляд політичних токшоу за 15‒19 березня 2021 року
«Мелкая грязная война» проти Росії. Огляд політичних токшоу за 15‒19 березня 2021 року

Вакцинація та ситуація з коронавірусною епідемією загалом залишається топтемою українських токшоу. І якщо на ICTV, «1+1» чи «Україні» тему намагалися обговорювати фахово, то на каналах Медведчука та Порошенка традиційно — суголосними тезами — критикували владу.

15 березня, «Свобода слова», ICTV

У студії були міністр охорони здоров’я Максим Степанов, народні депутати: лідерки партій «Голос» — Кіра Рудик та ВО «Батьківщина» — Юлія Тимошенко, співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, Михайло Радуцький і Олександр Качура («Слуга народу»), інфекціоніст Федір Лапій, лікарка Ольга Кобевко. Разом вісім гостей (по чотири чоловіки та жінки).

 

Список гостей прозоро натякав: говоритимуть про епідемію коронавірусу та вакцинацію. Вадим Карп’як допитувався в Максима Степанова, чи справді ситуація у країні критична? Та збити міністра з пантелику — справа нелегка. Тож урядовець спокійно розповідав, що влада дає раду епідемії, а ліжок із киснем не бракує. Жорсткий національний карантин, вважає Степанов, можливий, але на момент виходу програми таких передумов міністр не бачив.

Та не все так добре, вважає Юлія Тимошенко, яка чимдуж заходилася розповідати, як тяжко все в державі з лікуванням коронавірусної хвороби та вакцинацією. А було би значно краще, якби парламент ухвалив антиковідну постанову, яку лідерка «Батьківщини» піарила ще торік. Впевнена Тимошенко, що вакцина CoviShield — «генерик» (це неправда) і препарат сумнівний. Інакше чого би кілька країн Європи призупинили вакцинування препаратом? А тут, мовляв, ще й вакцинований заступник міністра Ляшко занедужав (хоча той і пояснював, чому так сталося).

Розповісти жахалки про вакцинування? Можна я? 

У потік «експертних висновків» політикині втрутився інфекціоніст Федір Лапій і пояснив, що низка країн Європи призупинила вакцинування препаратом Oxford-AstraZeneca, тоді як в Україні нині щеплюють CoviShield, виготовленим за ліцензією AstraZeneca. Та й називати препарат «генериком», мовляв, некоректно. На допомогу прийшов нардеп із монобільшості Михайло Радуцький: сказав, що зв’язку між випадками тромбозу та вакцинуванням не встановлено.

Та лідерка «Батьківщини» не сходила зі шляху «вічної опозиціонерки», нагнітаючи ситуацію заявами про відсутність безкоштовних тестів та ліків від коронавірусної хвороби. А ще — що вакцинувати громадян вакциною CoviShield небезпечно. «Ви пропонуєте не вакцинувати людей?» — поцікавився ведучий. Тимошенко відповіла у «фірмовому» стилі: потрібно або купити іншу вакцину, аби почати виробляти свою.

Федір Лапій та Максим Степанов намагалися розбавити згущені політикинею фарби довкола вакцинації. Інфекціоніст нагадав, що тромбоз фіксували в одному випадку на 500 тисяч доз вакцини, а Степанов додав, що щепив індійським препаратом власних батьків.

Слухаючи виступ Тимошенко, не могла змовчати і співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко. Щойно взяла слово, почала вихваляти лідера політсили Петра Порошенка: згадала, як опозиція «простягала владі руку допомоги», а п’ятий президент з однопартійцями розвозили допомогу лікарнями західних областей. Та все, мовляв, дарма, адже Зеленський і компанія боротьбу з коронавірусом провалили. Ще Геращенко сказала, що з 1 липня українці можуть втратити виплати за лікарняними листами (дякувати Богу, депутати від «ЄС» зареєстрували черговий «рятівний» законопроєкт). Представник монобільшості Михайло Радуцький запевнив: парламент розгляне законопроєкт від «ЄС» найближчим часом.

Максим Степанов був налаштований агресивно: представниці «Євросолідарності» пригадав заяви Порошенка про «гівно» під виглядом вакцини. «Я є людиною, яка пожинає наслідки його президентства в системі охорони здоров’я», — сказав міністр. Суперечку, яка після того зчинилася, намагався зупинити Лапій, закликаючи політиків «підставити плече під вакцинацію», бо «пошук відьом» нікому не на користь.

Тимошенко заперечила: має, мовляв, достатньо антитіл, щоб не вакцинуватися. І додала, що якби при владі був її уряд, все з вакцинацією було би добре (десь ми вже таке чули).

Повернути розмову до реальності намагалася лікарка Ольга Кобевко. Розповівши, що ситуація на заході України стає загрозливою, а лікарям навіть не виплачують «ковідні» кошти за лютий. Степанов обіцяв за зумисну невиплату надбавок кримінальні справи для винуватців.

Під кінець програми пропіарити власну політсилу змогла й лідерка «Голосу» Кіра Рудик. Гостя нагадала, як ще пів року тому партія презентувала план вакцинації. Та на заваді нормальному темпу щеплень, мовляв, стала слабка інформаційна кампанія. Для пришвидшення процесу Рудик запропонувала чимшвидше вакцинувати сімейних лікарів. Степанов не заперечував, але сказав, що інформаційна кампанія не дає результатів через деструктивні заяви опонентів.

У підсумку черговий випуск проєкту ICTV знову прагнув змусити гостей говорити про сенси та наразився на неконтрольовані ведучим потоки піару представників політсил. Видається, що у «Свободі слова» варто запроваджувати своєрідну «червону кнопку», аби ведучий міг зупиняти потоки свідомості гостей та скеровувати їх у конструктивне русло.

17 березня, «Український формат», «Перший незалежний»

Що не кажіть, а санкції, що призвели до блокування етерного мовлення «112», NewsOne та ZIK, зіграли на руку всім учасникам процесу. Візьмімо «Український формат»: ведуча Діана Панченко нарешті може не мучитись і вести ютуб-проєкт російською, а глядачів (скільки там їх назбирується в онлайн-ефірі) позбавили «гумових» шестигодинних етерів: нині програма триває трохи менше чотирьох годин. Ці години встигають нафарширувати проросійською пропагандою.

Черговий випуск відкрив колишній міністр, а тепер просто завсідник каналу Медведчука Євген Червоненко. Впродовж години глядачі слухали, що «Украина — дополнительный раздражитель России» у протистоянні зі США, «нас, как опущенных, дразнят», а керують країною «какие-то Безуглые (натяк на представницю монобільшості Мар’яну Безуглу. — Ред.)… без знаний».

Обговорили і новий продукт телеканалу «Дом», який мовить для окупованих територій: «Погляд із Банкової», пілотний випуск якого провела прессекретарка глави держави Юлія Мендель. Червоненко сказав, що у ведучої «выглядывала нижняя рубашка… а макияж хороший». Прессекретарка не має вести програми, резюмував гість (і, як виявилося, гримав на Мендель даремно, адже вона таки не вестиме проєкт, а буде в ньому гостею-спікеркою.)

Коли дізнався, що Мендель веде телепрограму

Далі Євгеній Червоненко згадував канали Медведчука, називаючи їх «сильными». Ведучий «Українського формату» Ростислав Сухачов ледь не заплакав на плечі гостя, бідкаючись, як санкції торкнулися «Вячеслава Пиховшека и других замечательных (!) журналистов». Червоненко резюмував, що можновладцям в Україні потрібно «быдлячее быдло».

На погану владу гість та ведучі списали навіть скандал із восьмирічною блогеркою, яка взялася викладати в мережу фото «романтичних» стосунків із тринадцятирічним бойфрендом. «Нет национальной идеи — нарушаются правила», — сказав Червоненко. На десерт міністр транспорту часів Ющенка похвалив Юлію Тимошенко. Тільки вона, мовляв, «может спасти страну», але для того мусить обійняти посаду не нижче прем’єрської.

У гуртовий блок розповісти, як страшно жити, прийшли нардепи Антон Поляков («За майбутнє»), Тетяна Плачкова, Анатолій Бурміч («ОПЗЖ»), народна депутатка восьмого скликання Надія Савченко («Батьківщина»), перша заступниця головреда проросійського видання «Страна.ua» Світлана Крюкова, політично-медичний коментатор Сергій Кравченко, політкоментатори Ростислав Балабан, Володимир Цибулько, Віктор Скаршевський, міністр юстиції різних років і ексрегіонал Олександр Лавринович, депутат Харківської міськради Андрій Лесик («ОПЗЖ»). Гуртом 12 гостей (дев’ять чоловіків та троє жінок).

Почали з нагадування, як із шостого поверху столичної лікарні для хворих із коронавірусом вистрибнула 72-річна пацієнтка.

«Все локдауны — политические», — ділився враженнями від ситуації в Україні «медичний експерт», а насправді фейкотворець Сергій Кравченко. А ведучий Сухачов вжив термін «пропагандистська кампанія вакцинації». (Цікаво, як тоді назвати те, що робить канал Медведчука із вакциною Sputnik V?)

У пропагандистських промовах не гріх і Далай-ламу використати. Сергій Кравченко сказав, що не відомо, чим насправді щепився духовний лідер тибетців. Він розкритикував навіть академіка Сергія Комісаренка, сказавши, що про коронавірус той «несет бредятину».

Тоді настав час хвалити російську вакцину. Ось же за неї і єврокомісар Тьєррі Бретон висловлюється (пряму мову політика вивели на студійний екран). А нардеп від «ОПЗЖ» Анатолій Бурмич заявив, що Sputnik V — найкраща у світі вакцина з нині доступних.

Згадали про «таємну вакцинацію». Нардеп Антон Поляков, який починав у «Слузі народу», а нині критикує владу з лав фракції «За майбутнє», розповів, що, за його даними, половина президентської фракції вже вакцинувалася. Світлана Крюкова додала, що для того можновладці їздять до Європи. А Сергій Кравченко сказав, що й в Україні є «серый рынок» вакцини CoviShield, хоча раніше говорив, що «втемну» можна вакцинуватися препаратами Pfizer та Sputnik V.

Оживилися присутні, коли у студії згадали про президента США Джозефа Байдена, який погодився з тезою, що Володимир Путін — убивця. Наведена пряма мова американського лідера спричинила суперечку, хто кому ворог та де тут місце України. Присмачили блок цитатою заступника голови адміністрації Путіна Дмитра Козака, який заявив, що новий мирний план щодо Донбасу, анонсований в Україні — міф. «Плану немає», — підспівував агресору нардеп Поляков.

Згадали і про наміри РНБО перевірити тих, хто свого часу підтримав Харківські угоди. «Это — бред всех вместе взятых кобыл», — сказав нардеп Бурміч. Ведуча Діана Панченко додала, що у влади для таких дій «правовых основ нет» (їй, певно ж, видніше). Навели у студії і давню пряму мову Порошенка, де той схвально оцінював тодішні угоди між Україною та Росією.

Як і в сольному блоці, говорили про скандал з особистим життям восьмирічної блогерки. «Это — как популяризация детской порнографии», — гримав Анатолій Бурміч. Тоді як політкоментатор Ростислав Балабан закликав покарати матір дівчинки.

Говорили і про вбивство семирічної мешканки села Щасливого на Херсонщині. Тоді перейшли на ситуацію в медицині. Антон Поляков «експертно» заявив, що в результаті другого етапу медреформи «закрыты все диспансеры и уволены все врачи» (це не просто неправда, а навіть трохи смішно). Ще трохи поговорили про страшні тарифи та непідйомну простій людині «комуналку». А під завісу «Українського формату» вкотре пройшлися прессекретаркою президента, яка провела пілотний випуск проєкту «Погляд із Банкової» на телеканалі «Дом». На екран вивели скриншоти в’їдливих коментарів із соцмереж. Показали, зокрема, і коментар священника Олександра Дедюхіна — депутата Полтавської міськради від «Європейської солідарності». У боротьбі проти Зеленського і прихильники Порошенка не завадять.

Коли дізнався, що Мендель веде телепрограму-2

Нардеп Поляков ганив владу за витрати на утримання телеканалу «Дом» та впровадження подібних проєктів, адже таке, мовляв, «можно и на телефон снимать». Діана Панченко дорікнула Юлії Мендель за «морализаторство и менторство». Так, наче сама — взірець дипломатичності та дотримання журналістських стандартів.

18 березня, «Право на владу», «1+1»

До етеру долучилися заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, голова «Укравтодору» Олександр Кубраков, колишні міністри транспорту: часів Порошенка — Володимир Омелян, часів Ющенка — Віктор Бондар (нині — народний депутат із групи «За майбутнє») та Євген Червоненко, віцепрезидент Автомобільної федерації України Олексій Мочанов, депутат Київради від «Голосу», ексочільник Держмитної служби Максим Нефьодов, нардепи Юрій Корявченков, Ірина Верещук («Слуга народу»), міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, постійний представник президента в Криму Антон Кориневич, т. в. о. заступника Глави Адміністрації Президента (2014) Андрій Сенченко, начальник штабу — перший заступник командувача високомобільних десантних військ ЗСУ (2012‒2014) Сергій Кривонос, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз (нардеп від «Європейської солідарності»), журналіст Осман Пашаєв, посол Азербайджану в Україні (2016‒ 2020), радник із міжнародних питань ректора Державної фіскальної служби Азер Худієв, депутат Івано-Франківської облради від партії «За майбутнє» і чинний кандидат у нардепи Олександр Шевченко, волонтерка Леся Литвинова, президент Асоціації анестезіологів Сергій Дубров, отоларинголог Роман Фищук, хірург Андрій Волков. Разом 21 гість (19 чоловіків та двоє жінок).

   

Стартували зі статистики захворюваності на коронавірусну хворобу. Невтішні цифри затьмарили слова медиків та волонтерів на включеннях: ситуація нині — гірша, ніж була восени. Заступник голови ОП Тимошенко твердив, що влада робить все можливе, аби дати епідемії раду, та закликав глядачів не нехтувати масками.

Короткий медичний блок змінив довший дорожній. Для унаочнення того, що ситуація з автошляхами, попри «Велике будівництво», далека від ідеалу, ведуча показала принесені до студії шини, розірвані на дорогах автомобілістами.

Мосейчук наче натякає автомобілістам бути уважнішими на наших дорогах

Потому кожен посадовець, беручи слово, намагався довести, що саме за його каденції в галузі сталися відчутні зміни. На думку Тимошенка, зрушення трапилися після запуску «Великого будівництва»: тільки торік, мовляв, зробили понад 6 тисяч кілометрів доріг, а ще 6,5 тисяч хочуть відремонтувати цього року. Що дороги за часів Зеленського робляться якісно, згадувала і ведуча.

Та профільні міністри часів Порошенка з тим не погоджувалися: Віктор Бондар та Євген Червоненко то хвалили один одного, то помірно критикували чинну владу. У цей час міністр інфраструктури часів Порошенка Володимир Омелян нагадав, що саме за його каденції сталася дорожня реформа. Омелян та Червоненко встигли почубитися, та недовго: ведуча вже передавала слово депутату Івано-Франківської облради від «За майбутнє», колишньому завсіднику етерів «Права на владу» Олександру Шевченку. До політика Мосейчук показово зверталася як до фахівця з дорожнього будівництва, а той, у свою чергу, розповідав, як служить інтересам громади Івано-Франківщини. А що ще робити, коли на носі — довибори до Верховної Ради.

У нардепа від монобільшості Юрія Корявченкова ведуча запитувала, чи не на часі передати всі автошляхи на баланс держави? Той російською відповів, що питання розглядається.

Наступний блок присвятили стратегії деокупації Криму. Говорили про запуск «Кримської платформи» як крок на шляху до звільнення півострова. Позицію влади презентував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він розповів, що з моменту загарбання Криму в Україні не створили міжнародного формату, спрямованого саме на повернення півострова. Цим він зачепив за живе заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, який входить до складу фракції Порошенка. Чийгоз сказав, що «успехи были и до этого». Та соратники п’ятого президента цього вечора були у меншості. Політик із Криму Андрій Сенченко казав, що п’ять років влада згадувала про Крим лише «під ялинку», а нині маємо хоча б якісь кроки. Похваливши Зеленського, гість водночас розкритикував першого заступника глави Адміністрації Порошенка Віталія Ковальчука, який, мовляв, блокував реінтеграційні процеси (але ж нині зайшов і до Офісу президента Зеленського). Сергій Кривонос, своєю чергою, переконував, що зрушить ситуацію з місця повна економічна блокада не лише Криму, але й Росії з боку міжнародних партнерів. Ахтем Чийгоз додав: кримські татари готові терпіти незручності, аби позбутись окупантів.

19 березня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

Участь взяли міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр охорони здоров’я Максим Степанов, народна депутатка Оксана Дмитрієва («Слуга народу»), директор Інституту серця МОЗ Борис Тодуров, міські голови Києва — Віталій Кличко, Львова — Андрій Садовий,  Харкова — Ігор Терехов, бізнесмен та шоумен Гарик Корогодський, членкиня ГО «Рух за трансплантацію» Ірина Заславець, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров, хірург Владислав Закордонець, пацієнт, який очікує на пересадку легень, Сергій Ганзя, священник, що дозволив пересадити рецепієнтам органи померлої матері, Любомир Миколишин, хірурги Олександр Ніконенко та Ігор Русанов, матір рецепієнтки нирки Анна Кіяниця. Разом 16 гостей (13 чоловіків та троє жінок).

Стартували з «гарячої» теми: заяви Джо Байдена про «вбивцю» Путіна. Пропіаритися випало Арсену Авакову: за його словами, «Путин — убийца, для нас не стоит этот вопрос». Також урядовець передрікає можливе загострення «холодної війни» між США та Росією, внаслідок якого окупанти знову можуть прориватися «на Украину».

Максим Степанов, у свою чергу, звітував про боротьбу з пандемією. Нагадав, що в Україні виявили британський штам коронавірусу, але динаміка шпиталізації у країні, мовляв, позитивна. Заперечити Авакову чи Степанову у студії не було кому.

Далі в етер відеозв’язком вмикалися міські голови. Кличко, Садовий та Терехов висловили готовність до посилення карантинних заходів у своїх містах. Особливо цікаво було слухати запевнення в доцільності жорсткого карантину від міського голови Львова. Адже ще пів року тому, балотуючись на місцевих виборах, Садовий був категоричним противником обмежень.

Здивував риторикою і бізнесмен та екскандидат у мери Києва Гарик Корогодський. Він вважає, що ситуацію врятує тільки жорсткий локдаун із закриттям громадського транспорту. При цьому на підтримку влади, сказав гість, надії немає.

Далі у студії зайшлося про трансплантацію органів. У студії згадали випадок із львівським семінаристом Любомиром Миколишиним, який дав дозвіл на посмертне донорство органів матері. Потому автори проєкту показали п’ятнадцятихвилинний сюжет про те, як гурт хірургів на чолі з Тодуровим літав до Запоріжжя, аби пересадити кілька органів від померлого донора.

Добрі посмішки і мінімум політики — рідкість в етерах токшоу

«Слуга народу» Оксана Дмитрієва похвалила ухвалений за чинної влади закон про трансплантацію, а потім у студії показали сюжет про історію пересадки людських органів та про те, як нині з цим у різних країнах світу. Навели і бліцопитування киян, частина з яких бояться «чорної» трансплантології. Міністр Степанов та медики переконували глядачів, що операції з пересадки органів заскладні, аби їх можна було робити «втемну».

На завершення програми згадали і про рух України до НАТО. За даними, озвученими ведучим, нині за вступ до організації 57% українців, а 69% підтримують входження до ЄС.

Випуск «Свободи слова Савіка Шустера» від 19 березня можна назвати революційним. Чи не вперше з моменту перезапуску токшоу тут був мінімум політиків, нуль політичних суперечок та криків, що дало змогу нормально поговорити.

19 березня, «Ехо України», Прямий канал

У гуртову частину проєкту, який замість Матвія Ганапольського вів Тарас Березовець, покликали народних депутатів Олексія Гончаренка, Михайла Забродського, Яну Зінкевич («Європейська солідарність»), Марину Бардіну («Слуга народу»), Сергія Рахманіна («Голос»), Івана Крулька (ВО «Батьківщина»), Гео Лероса (позафракційного), парламентарів попередніх скликань Юлію Ковалевську (Партія регіонів), Сергія Висоцького («Народний фронт»), дружину Петра Порошенка, депутатку фракції «Європейської солідарності» у Київраді Марину Порошенко, головлікарку Київської міської клінічної лікарні № 4 Тетяну Мостепан, рівненського міського голову Олександра Третяка (балотувався від «Європейської солідарності»), лікарку Ольгу Кобевко. Гуртом участь взяли 14 гостей (сім чоловіків та сім жінок).

 

Вже в анонс програми винесли заяви виключеного з монобільшості та партії «Слуга народу» Олександра Дубинського, що брати участь у пресконференції щодо «плівок Порошенка-Байдена» спільно з позафракційним Андрієм Деркачем його змушували в Офісі президента. Хоча раніше нардепа з орбіти Коломойського на Прямому відверто хейтили. Та чого не зробиш, коли йдеться про боротьбу проти Зеленського.

Далі зайшлося про спецоперацію із захоплення бойовиків приватної військової компанії Вагнера. Нардеп від «ЄС» Михайло Забродський запевняв: поки докази «зливу» не знищені остаточно, терміново необхідна профільна парламентська слідча комісія. Владу по черзі критикували то представник фракції «Голосу» Сергій Рахманін, який заявив, що монобільшість не делегує членів до ТСК, адже має що приховувати; то член «ЄС» Олексій Гончаренко, який сказав, що першим повідомив про інцидент ще у серпні 2020-го та що «злив» міг особисто санкціонувати Зеленський.

Сергій Рахманін власним виглядом показує, які перспективи у створення комісії з розслідування історії з «вагнерівцями»

Ложку дьогтю у цистерну меду для прихильників Порошенка підлила парламентарка 5-6 скликань від Партії регіонів Юлія Ковалевська. Вона сказала, що нині розмови довкола зриву спецоперації більше схожі на «плітки Бутусова та Гордона», а фактами навряд чи порадує і анонсоване розслідування від Bellingcat.

Спецоперація точно планувалася, мовив нардеп восьмого скликання від «Народного фронту» Сергій Висоцький. Як беззаперечний доказ тому навів… заяви лідера «Євросолідарності» Петра Порошенка. Тож тут, мовляв, пахне держзрадою найвищих посадовців.

Захищати чинну владу (як завжди, в оточенні агресивно налаштованих критиків) нині випало членкині монобільшості Марині Бардіній. Депутатка билася, як левиця: говорила, що дивно наводити у студії цитати Дубінського, «ображеного» вигнанням з партії. Додаючи, що за два роки депутатства не відчувала жодного тиску від Офісу президента. «Значить, ви самі прикриваєте президента від розслідування?» — вправно зміщував акценти Тарас Березовець.

Далі Бардіна сказала, що «вагнерівська» ТСК виглядає засобом тиску на владу, а ще нагадала, що своїх представників до неї не делегувала й «ОПЗЖ». Пропорошенківські гості перекрикували Бардіну фразами на кшталт «монобільшість хоче перетворитися на КПРС» (Сергій Висоцький).

Далі у студії навели пряму мову Дубінського про тиск Офісу президента у справі Порошенка-Байдена, а ще ввімкнули ледь не головного викривача чинної влади, колишнього члена монобільшості Гео Лероса. Той запевнив, що всі наявні в нього матеріали зі зловживань можновладців передає у правоохоронні органи.

Ведучий Тарас Березовець, вочевидь, вирішив, що нинішній програмі не вистачає звичного «ганапольського» трешу. Тож поцікавився у Лероса, чи має гість докази, що Зеленський вживав наркотичні речовини? Нардеп перевів тему: про наркотики, мовляв, ніхто не дізнається, зате відомо, що Зеленський відмивав гроші, працюючи на телеканалі «Інтер».

Бодай трохи відійшли від генеральної лінії всіх випусків «Еха» (Порошенко vs Зеленський), коли слово взяв представник партії «Батьківщина» Іван Крулько і почав хвалити Юлію Тимошенко. Та до вічно головної теми невдовзі повернулись. Сергій Висоцький твердив, що за Зеленського Україна заморозила стосунки зі США, а Олексій Гончаренко бідкався, що Байден і досі не мав прямого контакту з президентом України. «Може, він не телефонує через самі плівки з розмовами з Порошенком?» — знову засмучувала прихильників п’ятого президента ексрегіоналка Ковалевська. Такі репліки викликали обурення і багатьох гостей, і ведучого.

Пул симпатиків п’ятого президента плавно вів розмову в русло парламентських ТСК: мовляв, якщо «слуги» свого часу вимагали створення ТСК по «плівках Деркача», то як сміють бути проти слідчої комісії у справі «вагнерівців»? Представниця монобільшості Марина Бардіна, у свою чергу, цікавилася, для чого у студії обговорюють питання річної давнини.

Коли ж зайшлося про заяву Байдена про Путіна, ведучий поцікавився у симпатиків Порошенка, чи зможе після цього вільно дивитися в очі президента Росії Зеленський (це нагадування про слова президента півторарічної давнини).

Гончаренко тим часом згадав про заклик президента Литви не купувати електроенергію в Білорусі. Мовляв, чинну владу зневажають навіть у дружніх колись країнах Балтії. Марина Бардіна згадала про енергетичну політику Порошенка, чим роздратувала і представника фракції «ЄС», і ведучого. «Чому ви його весь час згадуєте?» — захищав підлеглий власника Прямого.

Ти приходиш на Прямий говорити про Порошенка, і робиш це без поваги

У другій частині зайшлося про ситуацію з пандемією та вакцинацією. Гостями були депутатка Київради від «Європейської солідарності» й дружина власника каналу Марина Порошенко, нардепка з тієї ж партії Яна Зінкевич та головлікарка 4-ї міської лікарні столиці Тетяна Мостепан.

До дружини Порошенка Березовець звертався як до експертки у галузі медицини. Та, у свою чергу, говорила про провалену вакцинацію та владу, яка їздила на курорти. Навели у студії і пряму мову самого Порошенка про брак вакцин в Україні (добре хоч не про «гівно», як раніше).

 

А от четверта лікарня Києва всім необхідним забезпечена завдяки столичній владі (а не центральній), розповіла головлікарка Тетяна Мостепан. Ведучий нагадав, що лікарні в більшості міст потерпають, і риторично запитав, чому міністр охорони здоров’я Максим Степанов досі не звільнений. На що Яна Зінкевич розвела руками: міністр, мовляв, непрофесійний, та що дасть його зміна у розпал епідемії?

Про те, як місцева влада сама дає раду пошесті, не чекаючи підтримки від центральної, мовив міський голова Рівного Олександр Третяк, який балотувався від «Європейської солідарності».

«Може, до допомоги варто долучитися вам та однопартійцям?» — запитав Марину Порошенко ведучий, у відповідь почувши, як багато у боротьбі з коронавірусом зробив Фонд Порошенка.

До речі, у бліц-опитуванні киян, виведеному на екран, домінували думки, що вакцина, закуплена українською владою — сумнівна, тож і щеплюватися нею люди бояться. Березовець при цьому припускав, що в Україну могли завезти «шмурдяк». Дослівно те, що кажуть на каналі Медведчука.

19 березня, «П’ятниця. Вечір», «Наш»

У студії та на зв’язку були політичний коментатор Дмитро Співак (соло), власник каналу «Наш», екснардеп Євгеній Мураєв, колишні парламентарі Сергій Хлань (Блок Петра Порошенка), Олена Бондаренко (Партія регіонів), народні депутати Олексій Устенко, Юрій Камельчук, Максим Ткаченко, Михайло Радуцький, Галина Янченко, Ольга Василевська-Смаглюк («Слуга народу»), Тетяна Плачкова («ОПЗЖ»), Сергій Соболєв («Батьківщина»), колишня заступниця голови Адміністрації Януковича Марина Ставнійчук, політтехнолог Дмитро Раїмов, лікар Роман Фищук, політкоментатори Володимир Цибулько, Дмитро Корнійчук, Сергій Поярков, Валерій Івасюк, бізнесмен Павло Фукс. Разом 20 гостей (15 чоловіків та п’ятеро жінок).

 

У сольному блоці «експерт найширшого профілю» Дмитро Співак, який мігрував на інші телеканали після санкцій щодо медіа Медведчука, спершу намагався вражати авдиторію цифрами. За даними неназваного джерела, у 2020-му з України виїхали 66 тисяч медпрацівників. З вакцинацією, на спільну думку гостя та ведучих, все теж погано, і навіть «Молдова ближе к Европе». А винні у тому, певен Співак, міністр Максим Степанов і РНБО.

У розмові про вакцинацію ведучі говорили, що завезений до України препарат — сумнівної якості. Дмитро Співак говорив, що вакциною Covishield не щепиться, а почекає доступності більш якісних вакцин. Включно, звісно ж, із російською Sputnik V. Бо індійський препарат, мовляв, «в начальной стадии испытаний» (це неправда). А от російський, на його думку, навіть Австрія хоче закупити (хоча тамтешній канцлер висловився не так однозначно).

Далі Співак озвучив стандартний проросійський набір про «Украину на обочине мира», «не интересные» засідання РНБО, де, мовляв, бездоказово закривають телеканали. А ще — свіжу «зраду», тиражовану опозиційними спікерами: про звільнення шефа «Укрзалізниці» Володимира Жмака. Мовляв, наглядовою радою (зокрема, Сергієм Лещенком) краще би займалися.

У гуртовому блоці почали з вакцинації: мовляв, «нас випереджають усі країни», постачальник сумнівний, а влада — неспроможна. Гостей перервала пряма трансляція засідання РНБО, де виступав Олексій Данилов. Та навіть його промова зацікавила не всіх.

Виступ секретаря РНБО? Час пореготати з колегою

Ведучий Макс Назаров допитувався у представників влади, чому Україна не купила в Росії вакцину Sputnik V. Мовляв, он «Медведчук першим вакцинувався». Збитий з пантелику нардеп від монобільшості Устенко сказав, що харківський завод «Біолік» просто не мав потужностей для виробництва препарату (це неправда; уряд заборонив реєструвати в Україні будь-які російські вакцини). Виправити становище намагався нардеп зі «Слуги народу» Михайло Радуцький, розповідаючи, що до кінця березня має надійти ще півтора мільйона доз Covishield. Його колега Юрій Камельчук твердив, що фармакомпанії не встигають виробляти вакцини у потрібній кількості. Колишній радник міністерки охорони здоров’я Зоряни Скалецької, а нині критик влади Дмитро Раїмов говорив, що невдала кампанія з вакцинації — «это вопрос мерзкой ответственности власти».

Критикувати владу намагався і політичний коментатор Валерій Івасюк, якого за надто гарячі коментарі раніше виганяли з інших токшоу. Нині любитель гучних заяв говорив, що важко, коли «маєш справу з демагогами», а ще нагнітав обстановку у студії згадками про випадки тромбозу, ймовірно пов’язані із вакцинуванням. А Юрій Камельчук як самопроголошений лідер ковід-дисидентів сказав, що в Україні нині не зважають на статистику інших хвороб (хто сказав?), а люди «не вірять, що це (коронавірусна хвороба. — Ред.) — небезпечно».

Коли ж у студії показали чергове відеозвернення Зеленського за наслідками засідання РНБО, де президент, зокрема, згадував про санкції щодо Миколи Азарова, у студії знову настав зоряний час Макса Назарова. Ведучий закликав глядачів зайти на ютубмайданчик телеканалу «Наш» та передивитися інтерв’ю з Азаровим — поки не заборонили. Вони, мовляв, «завжди у тренді».

Назаров говорив, що Україна стала схожою на монархію, а за Азарова «цена на газ была в 10 раз меньше». (Можна було б згадати, що середня зарплатня за Азарова була 2700, а зараз 14 тисяч.)

Проросійські гості та ведучі доводили, що доказів антидержавної діяльності підсанкційних осіб немає. І лише ексведучий Прямого Сергій Поярков кричав, що закриття медіа Медведчука підтримує та навіть наводив деякі приклади маніпуляцій, а ходить туди, мовляв, аби «познущатися». Дійшло до того, що Поярков назвав Шарія «педофілом», після чого ведучі його зупинили. До речі, для своїх реплік Поярков використовував шпаргалку.

Записи Пояркова — такі ж вигадливі, як і його промови

Змістити акценти намагався політкоментатор Дмитро Корнійчук, риторично цікавлячись, а де ж санкції проти Порошенка? Та сварки запитання не викликало.

Трохи поговорили і про заяви Байдена щодо Путіна. Мураєв списав слова лідера США на похилий вік, використавши фразу «всякие Байдены», які, мовляв, ведуть проти Росії «мелкую грязную войну». І коли здавалося, що далі нівелювати «експертність» гостей та ведучих програми «П’ятниця. Вечір» уже нікуди, Сергій Поярков вирішив… розповісти анекдот про «слуг народу». Коли «гумореска» тривала вже хвилин п’ять, гостя зупинили ведучі. Решта учасників дискусії при цьому сміялися, але навряд чи саме з розповіді Пояркова.

Токшоу, що не потрапили в огляд:

16 березня, «Пульс», «Перший незалежний»

У програмі були: сольно — медійник і представник «ОПЗЖ» Володимир Кацман, ведучий каналів Медведчука Петро Мага, політик і блогер Анатолій Шарій, прем’єр часів Януковича Микола Азаров; у гуртовому етері — нардепи Олександр Лукашев, Юрій Павленко («ОПЗЖ»), екснардеп Віталій Журавський, політкоментатори Віктор Скаршевський, Олександра Решмедилова, Ростислав Балабан, радіоведучий Сева Новгородцев. Разом 11 гостей (10 чоловіків, одна жінка).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3560
Читайте також
23.02.2021 11:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
4 448
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду